Page content

Gezondheid

Gezondheid

[Onder deze tekst over gezondheid vind je een lijst met begrippen die over gezondheid gaan. Scroll iets verder naar beneden]

Mentale en fysieke gezondheid

Als jij je mentaal en fysiek prima voelt is er sprake van een goede gezondheid. Het hoeft geen betoog dat een optimale gezondheid het allerbelangrijkste is in je leven. Geen goede gezondheid beperkt je en heeft grote invloed op je leven en ook op het leven van mensen in jouw omgeving.

Dat geldt zowel voor lichamelijke als ook je geestelijke gezondheid. Deze twee gaan ook vaak samen, maar dat hoeft niet het geval te zijn. Iemand met een persoonlijkheidsstoornis is mentaal niet oké, maar kan dat fysiek wel zijn. Mensen met mentale problemen kunnen echter wel (meestal ten onrechte) bang zijn dat ze lichamelijk iets mankeren, dat brengt hun mentale ziekte met zich mee.

De juiste genen

Met de juiste, goede genen heb je een voorsprong op anderen met minder goede genen. Toch zijn je genen niet allesbepalend om gezond oud te worden, het speelt echter wel een rol.

Je manier van leven, je leefstijl, is van veel grotere invloed op je gezondheid. Hoewel jij niet alles in de hand hebt wat betreft je gezondheid, kun jij er veel aan doen om zo gezond mogelijk te leven. Het is al zo vaak gezegd: verantwoorde voeding, voldoende water drinken, voldoende bewegen (indien mogelijk in de buitenlucht), geen of minder stress en genoeg ontspanning.

Wat kun je zelf doen voor je gezondheid?

  • Beweeg je al veel en ben je toch te zwaar, doe dat stapje extra. Alleen door extra inspanning zul je in gewicht afvallen, aan die andere beweging is je lichaam namelijk
  • Gebruik voor gezonde voeding de Schijf van Vijf. Bezoek een diëtist of diëtiste als je denkt dat het beter kan en je niet weet hoe je dat goed moet aanpakken zonder stoffen te kort te komen.
  • Verminder stress, niet gelukkig met je werk? Durf te veranderen! Gooi echter geen oude schoenen weg voordat je nieuwe hebt, anders zal dat (geen werk) voor stress zorgen.
  • Ga meer ontspannen door je leven. Ben je niet gelukkig met je leven, ook hiervoor is een oplossing: durf zaken te veranderen. Lukt het je niet alleen? Aarzel niet en roep deskundige hulp in.
  • Problemen of weinig zelfvertrouwen? Maak van je hart geen moordkuil. Praat over je problemen of bekijk onze zelfvertrouwen tips

Comment Section

2 reacties op “Gezondheid


Door Lesley Der Boven op 27 januari 2020

Allemaal makkelijk gezegd zoek hulp maar elke hulp kost geld en ik heb dat geld er niet voor. Ik ben trouwens ook van België en hier hebben wij geen vrijwilligers die je helpen. Het is eender welk hoofdstuk of vraag ik lees. Alles kun je veranderen, maar dat is veel makkelijker gezegd dan gedaan. Ivm ander werk zoeken of een andere partner omdat je ouder bent geworden. En ik niet de middelen heb om mij even in het nieuw te zetten. Of om die paar kilo’s er met wat meer oefeningen eraf te krijgen. Ik vecht met mijn sport tegen de pillen die ik moet nemen waar je dik van word. Of je bent een tand verloren. Alles kost geld. Geen geld kun je niet naar buiten. Ik mag geen huisdieren houden trouwens die kosten ook geld. Ik vind het tof dat u dit allemaal uitlegt maar zoals ik al zei geen geld word je eenzaam van en ik kan ook niet meer gaan werken. Trouwens alles heeft ook nog eens te maken met je verleden. Ja, praat erover met wie met mezelf werkt niet. En dan kost het weer geld. Geld dat ik niet heb ook niet om elke week of jaar in jaar uit gezonde voeding te kopen kost ook een pak geld. Daarom dat je begint te vergelijken met andere die dat wel allemaal kunnen permiteren en jij niet. Is om ook nog eens depressief van te worden. Ik heb niemand meer. Door mijn verleden en dat geef je zomaar niet een draai aan! Dus ik ben eenzaam en kan er niets aan veranderen. Ik kan niet zomaar alles veranderen in mijn leven want alles kost geld. Ik zou op mijn leeftijd nu 50 eens een grondig onderzoek van mijn lichaam en hoofd moeten laten doen maar dat kost te veel geld. Dus ik weet niets van mijn eigen lichaam binnenin. Kan lezen wat je opsomt maar ben er niets mee. Want overal staat zoek hulp u staat er niet alleen voor. Wat een bullshit. Ik ben arm wat daarmee dan…! Misschien gaan lezen hoe ik dat moet aanpakken. Denk het niet weet ik alles over wat mijn voordelen en nadelen zijn. Dus ik weet nu al dat ik ooit op mijn oude dag gewoon neerval en wie gaat mij oprapen als je alleen bent en daardoor eenzaam bent geworden. Als ik oud word want mijn jeugd was niet bepaald gezond.
Dus ik dank u.
Maar ben er niets mee.
En zeker niet hier in België! Of wel…?
Alvast bedankt voor je begrip.
Ps: dit was dan nog maar in het kort uitgelegd.
Lesley.


Plaats een reactie
background: rgba(255, 255, 255, 0.73);