Page content

Wat is hyperventilatie?

Wat is hyperventilatie?

Hyperventilatie is een te snelle of te diepe ademhaling. Je hyperventileert meestal in situaties dat je gespannen bent of angst ervaart. Het gebeurt onbewust, het overkomt je en meestal overvalt het je.

Voel je de hyperventilatie aankomen, begin dan meteen met het bewust ademhalen, rustig in- en uitademen, 3 tellen inademen en 6 tellen uitademen. Het is belangrijk dat dit RUSTIG gebeurt, dan is een aanval van hyperventilatie wellicht te voorkomen.

De allereerste keer dat je een aanval van hyperventilatie krijgt, en dus ook nog niet weet wat het is, is behoorlijk angstaanjagend. Wanneer je weet dat het benauwde gevoel en de duizeligheid, waarmee hyperventilatie gepaard gaat, ongevaarlijk zijn, geeft dat wat meer rust.

In de onderstaande vicieuze cirkel wordt het iets duidelijker voor je weergegeven:

hyperventilatie in schema

Het is wellicht voor jou belangrijk te weten in welke situaties je last krijgt van hyperventilatie. Noteer daarom een poosje wanneer zo’n aanval zich voordoet.

Als je weet dat jij op erg drukke plekken bijvoorbeeld in een rij aan de kassa, of op de markt last krijgt van hyperventilatie dan kun je maatregelen nemen. Je kunt die plekken bijvoorbeeld vermijden.

Beter is het echter om door grip te krijgen op je ademhaling een aanval te voorkomen. Kies voor dit laatste omdat je anders in een sociaal isolement terecht kunt komen als je plaatsen met mensen gaat ontwijken.

Hyper (teveel) ventilatie (ademen) kun je prima aanpakken al heb je nooit de garantie dat het weg zal blijven. yoga, meditatie, stressvermindering, je angsten aanpakken, afleiding zoeken als je een aanval voelt aankomen door te gaan neuriën bijvoorbeeld, te tellen of iets dergelijks. Kies iets wat jou helpt.

    Comment Section

    0 reacties op “Wat is hyperventilatie?

    Plaats een reactie
    background: rgba(255, 255, 255, 0.73);