Wat is mindfulness?

Wat is mindfulness?

Mindfulness is bewust in het nu leven. In het moment leven. Leven met aandacht. Mindfulness zorgt ervoor dat piekeren stopt, waardoor je onder andere beter slaapt.

Mindfulness zorgt voor minder stress. Door mindfulness kom je lekkerder in je vel te zitten. Mindfulness leert je om bezig te zijn in het moment en niet zoals dat bij bijna iedereen het geval is, steeds bezig te zijn met de toekomst.

Met mindfulness leef je een stuk bewuster, je ziet, je voelt, je ruikt, je hoort veel meer van alles wat er zich in jouw omgeving afspeelt. Je leert met mindfulness te genieten. Je ziet, hoort, ruikt en voelt wat je voorheen nooit hebt ervaren. Het is een heerlijke manier van leven. Je focus wordt een stuk beter, waardoor je betere prestaties levert.

Leven met volle aandacht

Over mindfulness is heel veel te vinden op het internet. Maar om bij het begin te beginnen, geef ik je graag antwoord op de vraag: wat is mindfulness? Als je dit weet, kun je zelf inschatten of het jou wellicht ook kan helpen. Mindfulness is een stroming in de psychologie die het Westen heeft veroverd. Het betekent leven met volle aandacht.

De meeste mensen (ik eerst ook) leven constant in gedachten. Het meest van deze gedachten gaan over de toekomst. “Morgen moet ik dit, overmorgen moet ik dat en vanavond moet ik nog echt even…” Met mindfulness richt je juist je aandacht op het heden. Je laat je gedachten voor straks en morgen voor wat ze zijn en je houdt je bezig met wat je nu aan het doen bent.

datingtips voor mannen hartje
Mindfulness is een eenvoudige manier van meditatie. Je richt je om te beginnen op je ademhaling. Vervolgens laat je alle gedachten komen en gaan zonder er iets mee te doen (oefening baart kunst).

Luister naar de geluiden in huis of buiten, voel de warmte of de kou, voel de stoel, bank of het bed onder je. Alle zintuigen staan open! Er komt rust in je hoofd.

Als jij dit heerlijke moment hebt ervaren, zul je zeker op meer momenten deze rust willen voelen. Maak er een gewoonte van om de techniek van mindfulness te beoefenen, bouw het in je leven in om er optimaal van te kunnen genieten.

Hoe werkt het?

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn: je niet druk maken om later, maar je bezig houden met wat je nu doet. Kan dat eigenlijk wel? Hoe doe je dat dan?

Voorbeeld:
Je zit op je werk en bedenkt je, dat je hierna nog boodschappen moet doen, erna koken en daarna echt nog stofzuigen. Ook wil je eigenlijk nog even langs je beste vriendin.

Dit voorbeeld is de normale manier van denken.

Hoe werkt dat dan als je mindfulness leeft?
Dan luister je naar het gebrom van de auto, de klanken van je radio en je voelt de warmte van de autokachel langs je gezicht gaan. Naast, voor en achter je, zie je de andere auto’s,  de omgeving en de weg. Je voelt de hobbels, de vering van je autostoel etc. etc.

Je bent dus volledig in het nu. Dit zorgt voor meer focus en betere prestaties.

Wat zijn de voordelen?

  • Mindfulness werkt stress verlagend;
  • Het maakt je productiever;
  • Ook werkt het tijdbesparend vanwege de grote focus;
  • Je geniet meer van het leven en voelt je hierdoor gelukkiger;
  • Door mindfulness leer je in elke situatie iets moois te zien;
  • Mindfulness leert je de kleine dingen, te zien, te ervaren en ervan te genieten.

Eenvoudige oefening om te proberen

Door je regelmatig bewust te zijn van het ‘nu’ kun je mindfulness aanleren. Oefening baart kunst. Ga rustig zitten en adem een paar keer diep in en uit. Ontspan je schouders. Richt je aandacht een paar minuten op je ademhaling. Wees je vervolgens bewust van alles wat er op dit moment om je heen gebeurt.

Laat gedachten rustig passeren en geef er geen aandacht aan. Hoor de geluiden om je heen, voel de stoel onder je billen, ruik de geur van de kamer. Merk hoe je meer in het moment komt. En hoe de focus op het ‘nu’ je meer stilte in je hoofd bezorgt.

Gratis ebook: 50 tips om direct jouw zelfvertrouwen te vergroten

Zelfvertrouwen is de basis van alles. Wil je de 'magie' van stap voor stap meer zelfvertrouwen en alles wat hiermee te maken heeft ook ervaren in jouw leven? Download dan nu dit gratis boek met 50 werkende tips!

Direct downloaden

Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down