Wat zijn rituelen?

Wat zijn rituelen?

Rituelen zijn met enige regelmaat terugkerende handelingen of gebeurtenissen. Het zijn bepaalde gebruiken die volgens een bepaalde volgorde worden uitgevoerd en waaraan een speciale betekenis is toegekend.

Rituelen zijn cultuur gebonden. De ene cultuur heeft ook meer rituelen dan de andere. Je komt de meest fantastische ceremonies, plechtige handelingen tegen als jij je verdiept in rituelen. Alles gebeurt volgens een vast patroon.

Als je aan rituelen denkt, denk je vaak aan gebruiken bij een bepaalde religie. Er zijn ook dagelijkse rituelen bijvoorbeeld bij het naar bed brengen van een jong kind en er zijn rituelen bij een belangrijke gebeurtenis. Iedereen kent wel de beschuit met muisjes bij een geboorte.

rituelen - geloof

Rituelen zorgen ervoor dat we even stilstaan bij een belangrijke gebeurtenis, dat kan een droevige maar ook een heel prettige gebeurtenis zijn. Denk aan een uitvaart, maar ook aan de kerstviering, waarbij we gezellig samen het leven vieren. Is het niet jammer dat daar Kerst voor nodig is?

Kunnen we niet meer van die dagen/rituelen in ons leven inbouwen. We zijn allemaal onderweg. Maak van die weg iets moois. Het begin is duidelijk en ook ons einde, we worden geboren en gaan dood. En alles wat daar tussen ligt kunnen we grotendeels zelf invullen. Verzin en maak je eigen rituelen, zodat niet alleen kerst en je verjaardag een feestje zijn, maar ook alle andere dagen van je leven en beleef dit bewust!
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down