arrow_drop_up arrow_drop_down
Wat is zelfmedelijden?

Wat is zelfmedelijden?

Zelfmedelijden is enorm gericht op jezelf. Je bent ook veel minder met jouw omgeving bezig. Terwijl die verbondenheid met anderen juist zo waardevol kan zijn voor iemand met zelfmedelijden. Je denkt bij alles wat je tegenzit dat dit alleen jou overkomt. Je voelt je slachtoffer en anderen zijn daar (vaak) de schuld van. Je blijft hangen in nare ervaringen van vroeger bijvoorbeeld.

Zelfmedelijden heeft een negatieve invloed op je leven. Het gebeurt niet expres, maar je kunt wel proberen er iets aan te veranderen.

Kom uit die slachtofferrol en stop met anderen de schuld te geven van jouw onmacht. Blijf niet passief toekijken hoe vervelend het allemaal is. Blijf niet alles wat je overkomt op anderen afschuiven! Neem zelf de verantwoording. Werk aan je gevoel van zelfrespect en eigenwaarde. Blijf je in je zelfmedelijden hangen dan is dat ook echt een belemmering voor je persoonlijke ontwikkeling. Zonde.

Zelfmedelijden kan een hele tijd prettig voelen. Mensen willen je opvrolijken en helpen. Dat duurt echter een poosje en dan vinden ze dat je maar moet ophouden met jouw zelfmedelijden en dat jij je eroverheen moet zetten.

Mensen gaan niet graag met je om als jij vol zelfmedelijden zit, contacten zullen verwateren en uiteindelijk stoppen.

Je mag gerust rouwen bij verlies en verdrietig zijn als jou onrecht wordt aangedaan. Zeker als het leven je alles behalve toelacht, maar laat dit niet de overhand krijgen. Zoek het positieve, het is er!

Werk aan je zelfvertrouwen, neem initiatieven waardoor je energie krijgt en doe iets voor een ander. Het is belangrijk om hulp te zoeken voor je zelfmedelijden als jouw aanpak niet werkt en als je steeds verder in de put geraakt. Mocht je nu tips willen hebben om jouw zelfvertrouwen te verbeteren, dan raad ik je aan om hier te klikken om mijn boek gratis te downloaden.
N.C. Schepers
Door

N.C. Schepers

op 28 Feb 2020

Wat een kortzichtig artikel. Ik heb dit als erg negatief ervaren omdat zelfmedelijden hetzelfde genoemd wordt als zelf compassie (=bijzonder verschillend), tevens worden er beweringen gedaan die te generaal zijn. Dit kan daardoor in mijn ogen voor niemand een passend artikel zijn.

Ralph J. Siebers
Door

Ralph J. Siebers

op 02 Mar 2020

Bedankt voor je reactie N.C. Welke zinnen had je graag anders gezien? Hoe had jij ze omschreven?

Reactie plaatsen