Wat zijn stopwoorden?
Zelfvertrouwen
Redactie
Zelfvertrouwen
01/14/2019
1 min

Wat zijn stopwoorden?

01/14/2019
1 min
Stopwoorden zijn woorden die jij misschien ook wel gebruikt, woorden die vrijwel geen betekenis hebben maar er in sluipen. Voorbeelden van stopwoorden zijn: eigenlijk, dus, kijk, oké, uiteraard enz.

Ga bij jezelf eens na welke stopwoorden jij gebruikt. Vind je dat moeilijk, omdat deze stopwoorden onbewust worden uitgesproken of geschreven, doe het dan bij een andere persoon. Het gebruik van stopwoorden is een gewoonte en deze is moeilijk af te leren.

Bij het spreken kun je het niet corrigeren, bij het geschreven woord (tekst) kun je alles nalezen en de woorden die niets toevoegen verwijderen. De tekst wordt daardoor duidelijker en directer, een tekst zonder twijfels die door stopwoorden kunnen worden opgeroepen.

Stopwoorden kunnen behoorlijk irritant zijn, zeker als deze te vaak worden gebruikt. Hier volgen er nog een paar: wat ik zeggen wil, chill, boeien, snap je, echt hè, serieus, zeg maar, helemaal leuk enz. Je zult er zeker enkele regelmatig tegenkomen.

Luister tijdens een vergadering of presentatie welke stopwoorden je hoort en hoe vaak! Stopwoorden zorgen ervoor dat de spreker wat meer tijd heeft om na te denken over de volgende woorden. Stopwoorden kunnen er ook op wijzen dat de spreker wat onzeker is over zijn verhaal. Stopwoorden zwakken namelijk hetgeen er wordt verteld af. Wil jij van jouw stopwoorden afkomen? Probeer de volgende tips:
  • Vraag kritiek aan derden, welke stopwoorden gebruik je?
  • Ben je bewust van je verhaal en denk na over de zinsopbouw, dan gebruik je minder overbodige woorden (stopwoorden).
  • Ben niet bang om een stilte te laten vallen.
  • Noteer jouw stopwoorden, bekijk deze regelmatig, zodat jij je ervan bewust bent.
Reacties