Page content

Wat is de ziekte van Crohn?

Wat is de ziekte van Crohn?

Als je lijdt aan de ziekte van Crohn dan heb je last van chronische ontstekingen aan het maag- darmkanaal. Je kunt last hebben van de volgende symptomen: diarree, buikpijn met of zonder krampen, koorts, bloed en/of slijm bij de ontlasting, verlies van gewicht en een tekort aan voedingsstoffen.

De precieze oorzaak wordt nog steeds verder onderzocht. Van invloed zouden kunnen zijn: stress, bepaalde bacteriën en er kan sprake zijn van erfelijkheid bij de ziekte van Crohn, ook als je rookt heb je meer kans op het krijgen van deze ziekte. Heb je deze ziekte dan beïnvloedt roken het verloop van deze aandoening negatief.

De ziekte van Crohn kan (nog) niet genezen worden, de klachten ervan kunnen echter wel verminderd worden. De klachten en de aanpak van deze ziekte zijn per persoon anders.

Er zijn mensen die de diagnose ziekte van Crohn hebben gekregen en er geen of nauwelijks last van hebben. Anderen hebben continu last van deze aandoening. Nadat de diagnose wordt gesteld worden er medicijnen voorgeschreven, die meestal levenslang moeten worden ingenomen.

Vaak wordt er na verloop van tijd besloten tot een operatie, een deel van de ontstoken darmen of van de vernauwingen wordt dan weggehaald. Soms is er een stoma nodig, al dan niet tijdelijk. Een operatie is helaas niet voor iedereen de oplossing, ook geeft een operatie geen garantie dat de ziekte van Crohn niet terug kan komen, want in veel gevallen gebeurt dat namelijk wel. Binnen vijf jaar kan de ziekte zich opnieuw openbaren.

Comment Section

0 reacties op “Wat is de ziekte van Crohn?

Plaats een reactie
background: rgba(255, 255, 255, 0.73);