Zelfvertrouwen
Redactie
Zelfvertrouwen
09/22/2020
11 min

Zelfvertrouwen ontwikkelen – 14 tips voor meer zelfvertrouwen

09/22/2020
11 min

Zelfvertrouwen ontwikkelen? Geef jij jezelf een goede 6?

Zelfvertrouwen ontwikkelen is niet voor iedereen van toepassing. Misschien ken je wel mensen in jouw omgeving die een dikke 9 scoren op dit gebied. De onderstaande tips heb ik geschreven voor de mensen die zichzelf een goede 6 of een kleine 7 waard vinden op het gebied van zelfvertrouwen ontwikkelen.

Vaak is het starten aan een zelfvertrouwen cursus niet eens nodig. Een aantal goede tips om jouw zelfvertrouwen te verbeteren zijn al meer dan genoeg om je weer beter te doen laten voelen. Heb je na het doornemen behoefte aan meer tips? Bekijk dan mijn 365 tips voor meer zelfvertrouwen door hier te klikken.

Zelfvertrouwen ontwikkelen inhoudsopgave

1. Raak vandaag nog geïnspireerd

“Deze zelfvertrouwen tip staat in mijn persoonlijke top 10. Toen ik minder zelfvertrouwen had en een behoorlijke periode niet lekker in mijn vel zat, gebruikte ik deze tip ontzettend vaak”

Raak vandaag nog geïnspireerd. Wanneer je je geïnspireerd voelt, kan dat een overweldigende invloed hebben op je motivatie om te slagen in het leven. Niet alleen dat, het heeft ook veel invloed op je zelfvertrouwen.

Dit is precies wat ik deed in mijn mindere periode. Lees dus autobiografieën en kijk naar films/ documentaires over inspirerende mensen die opmerkelijke successen behaald hebben.

Dit allemaal zal je een beter zicht geven op wat er allemaal mogelijk is in het leven. Dat alles begint met een kleine stap en een mooie visualisatie. Je gaat hierdoor groter denken en komt tot meer. Ook zal je ontdekken dat je niet de enige was die een zware periode aan het doormaken is. Wil je weten welke boeken en films ik keek? Dan mag je mij altijd mailen.

2. Doe vandaag eens iets doms

Yes! Het is leuk om te leven en om gekke dingen te doen. Ik kwam er vandaag achter dat ik over 20 jaar al bijna 60 ben. BAM. Dat kwam wel even binnen.

Zelfvertrouwen ontwikkelen tip nummer twee is simpel: neem jezelf niet te ernstig. Twijfel en onzekerheid kunnen ontstaan uit de angst om te falen en om zwak over te komen bij anderen. Nou en!

Ben eens niet zo veel bezig met anderen. Leef je eigen leven. Deze onzekerheid die zo met de buitenwereld te maken heeft kan je gemakkelijk tegengaan door jezelf niet te ernstig te nemen.

Maak lol, zorg voor een lach op je gezicht en doe gekke dingen. Klinkt hard dit, maar je overleefd het leven toch niet. Je weet dat je leven eindigend is. Geniet er dan van. Wat wil jij jezelf herinneren als je straks op je sterfbed ligt?

Maak er een gewoonte van om elke dag iets doms te doen. Dit zal je remmingen losmaken en moedig en zelfverzekerd gedrag in de hand te werken. Zeker goed om je zelfvertrouwen te ontwikkelen.

Heb je na het doornemen behoefte aan meer tips? Bekijk dan mijn 365 tips voor meer zelfvertrouwen door hier te klikken.

3. Stop met het nieuws volgen (+ video)

Als we 18 jaar oud worden, hebben we gemiddeld 180.000 keer in ons leven gehoord wat we niet goed hebben gedaan. Van onze ouders, van familie, van vrienden, van docenten enzovoorts.

En als het meezit hebben we zo’n 20.000 tot 30.000 keer complimenten gekregen voor wat we wél goed hebben gedaan.

Dat betekent dat we voor ieder compliment of schouderklopje dat we gehad hebben, we gemiddeld negen keer horen wat we niet goed doen, wat anders moet of wat er aan ons mankeert.

“Het is daarom niet zo verwonderlijk dat onze aandacht ligt op negatieve zaken. We hebben geleerd onze focus te leggen op alles wat niet goed is”

De kranten staan er ook bol van. Goed nieuws is geen nieuws is het credo van de landelijke media. Een krant met goed nieuws is geen lang leven beschoren. Want dat is niet interessant genoeg.

Wat dacht je van het nieuws op jouw Facebook tijdlijn? Gek genoeg vind je hier vaak precies dezelfde denkwijze en alle mensen die het met je eens zijn.

Wist je dat jouw tijdlijn totaal anders is dan die van jouw partner of familielid is? Probeer het maar eens. Je krijgt andere nieuwsberichten te zien en andere reclames worden je voorgeschoteld.

Met andere woorden: je zit op dit moment in een tunnelvisie op Facebook. Dit social media kanaal (en alle anderen ook) weten precies welke berichtje je tof vindt. Ze doen er alles aan om jou zo lang mogelijk ‘vast te houden’. Stop met het (social media) nieuws volgen!

Zet dit je aan het denken? Volg jij het nieuws elke dag? Ik ben ermee gestopt en ik mis het totaal niet. Een gewaagde supertip om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen. Succes.

4. We moeten zo ontzettend veel, jij ook?!

“Veel mensen zijn zo opgegaan in het leven en worden zo door het leven geleid, dat dromen over de toekomst er niet meer bij is”

Het leven komt zoals het komt, niet meer en niet minder. Lijdzaam zien we toe hoe de dagen voorbij rollen, in de overtuiging dat wij het leven niet kunnen veranderen.

We moeten zo ontzettend veel: we hebben een duur huis en dus moeten we voldoende geld verdienen, we hebben één of twee auto’s, we moeten dit, we moeten dat. We hebben amper meer tijd voor ontspanning omdat we geleid worden door een constant moeten.

We staan in de morgen vroeg op, nog moe van de vorige dag en dan voltrekt de dag zich als een schijnbaar niet te doorbreken patroon: eten, werken, files, laat thuis, eten, nog meer werken, televisie, dingen regelen, laat naar bed, met een vol hoofd gaan slapen en de andere morgen nog moe wakker worden.

Zonder ook maar een moment écht tijd voor jezelf gemaakt te hebben die dag. Kan jij minderen met ‘moeten’? Wanneer je dit lukt zal je automatisch meer zelfvertrouwen ontwikkelen.

5. Welke zintuigen passen bij jou?

“Het creëren van een toekomstbeeld gaat het best en het meest effectief als we al onze zintuigen erin betrekken”

Hoe completer we een plaatje of beeld vormen van dat wat we willen bereiken, hoe makkelijker dit plaatje is om te zetten in een nieuwe informatiebaan of synaptisch complex.

Dit heeft ook alles te maken met NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren). Mijn eerste aanraking met NLP was via IEP in Nijmegen. Dit is de organisatie die NLP vanuit Amerika naar Nederland heeft gehaald. Als je het wilt leren, dan moet je ook leren van de eerste en de beste 😉

Als je met mensen spreekt, is vrij snel te achterhalen waar de voorkeur van iemand ligt met betrekking tot zijn zintuigen. In de NLP spreekt men van primaire representatiesystemen.

Mensen die als representatiesysteem een voorkeur hebben voor een auditieve benadering en dus gericht zijn op ‘horen’, gebruiken woorden (in de NLP predicaten genoemd) als horen, klinken, spreken, zeggen, sprakeloos, ongehoord, gemompel, gehoor, discussie en dergelijke.

Mensen die meer vanuit een gevoelsoptiek leven en leren, dus als primaire representatiesysteem kinesthetisch zijn, spreken in termen van: tasten, voelen, bewegen, pakken, aanraking, spanning, gevoel, emotie, pijnlijk, bang, ondraaglijk en dergelijke.

Mensen die hun voorkeur hebben op het vlak van zien, dus primair visueel zijn ingesteld, spreken in termen als: kijken, zien, beschouwen, oog hebben voor, visualiseren, verschijnen, belichten, blanco, beeldschoon, duidelijk, klaar, duister, licht, kleur, visie en dergelijke.

Daarnaast zijn er nog twee andere zintuiglijke waarnemingen: gustatief en olfactorisch (smaak en geur). Ook die worden betrokken in vijf dimensionale visualisatie.

Tot slot worden er als we spreken nog onspecifieke woorden (predicaten) gebruikt. Voorbeelden daarvan zijn: ervaren, waarnemen, informeren, beslissen, vrijheid, affiniteit, openheid, conclusie, veiligheid, informeel, testbaar, juist, aandachtig enzovoorts.

Waar ligt jouw voorkeur? Wat past bij jou? Onthoud dat eens, dit kan je gebruiken bij de zelfvertrouwen ontwikkelen tips die nog gaan komen. Veel meer duidelijkheid vind je in mijn boek met 365 tips voor meer zelfvertrouwen. Bekijk mijn boek door hier te klikken.

6. Dankbaar om eigenwaarde te ontwikkelen

Wanneer jij je focust op dat wat je niet kunt of hebt, geef je je hersenen redenen waarom je het niet kunt hebben en verklein je je zelfvertrouwen. Hierdoor voel je je kwetsbaarder en minder zelfverzekerd.

Wees in plaats daarvan dankbaar voor alles wat je wél hebt, inclusief je lage zelfvertrouwen. Loop bijvoorbeeld elke ochtend nadat je wakker wordt je zegeningen na: je successen uit het verleden, je vaardigheden, vriendschappen en andere dingen waar je tevreden over bent.

Hierdoor krijg je veel positieve energie in je leven en ontwikkel je meer zelfvertrouwen. Je voelt je minder jaloers, veel zelfstandiger, meer gemotiveerd en vol zelfvertrouwen.

Heb je na het doornemen behoefte aan meer tips? Bekijk dan mijn 365 tips voor meer zelfvertrouwen door hier te klikken.

7. Terugdenken werkt positief om jouw zelfvertrouwen te ontwikkelen

Denk eens terug aan een leuke herinnering, zoals een leuke vakantie of een overwinning op je werk. Stel je weer voor wat je daar toen zag en hoor weer welke geluiden in je opkomen.

Stap weer helemaal in die herinnering zodat je deze weer herbeleefd en weer kunt merken hoe goed het voelde. Merk nu op dat dit gevoel bij je terugkomt.

Gevoel heeft als eigenschap dat het altijd ergens in je lichaam beweegt. Waar voel je dit gevoel in je lichaam? Beweegt het vanuit je buik naar je borst of draait het rondjes in je buik of iets anders?

Misschien ben je er niet gelijk heel goed om dit gevoel op te halen of misschien wel, hoe vaker je oefent hoe beter je wordt. Goed voor je zelfvertrouwen.

8. Ik vind dat je mijn volle aandacht verdient

In mijn trainingen zeg ik altijd: alles is energie. En de mate van energie die jij erin stopt, is ook de mate van energie die jij eruit haalt. En je hebt maximaal 100 procent energie of aandacht beschikbaar.

Kun jij in het moment dat je dit leest of doet er ook 100 procent aandacht aan geven? Als je dat lukt en je doet dat ook op andere plekken in je leven: dan verrijk je je eigen leven en dat van de mensen om je heen. Je bent altijd ‘echt’.

Betekent dat dat ik altijd aandacht moet geven? Nee, juist niet. Het betekent dat jij doseert wat je doet. En dus mag je gerust tegen iemand zeggen: ‘Op dit moment kan ik mijn aandacht er niet bij houden en ik vind dat je mijn volle aandacht verdient. Kan ik je later terugbellen of straks even spreken?

Daarmee creëer je ruimte voor jezelf, baken je grenzen af en geef je echte aandacht. Wellicht iets om eens over na te denken. De manier waarop jij de dingen doet. En voor vandaag (en alle dagen die komen): veel plezier met de 100 procent energie!

9. De volgende keer doe ik het gewoon anders

Wil je echt jouw zelfvertrouwen ontwikkelen, dan zal je verantwoording moeten nemen voor de keuzes die je ooit hebt gemaakt. Hoe moeilijk dit ook is voor je.

Zoals jij er nu over nadenkt zal je veel zaken anders aanpakken en soms was je niet bij machte het anders te doen. Let it go!

Kijk liever eens naar wat je ervan kunt leren en kies daarvoor. Zeg simpelweg: ik heb die keuze gemaakt, het was niet handig en de volgende keer doe ik het gewoon anders. Ik heb er van geleerd en ik neem verantwoording voor mijn leven met al mijn zelf gemaakte keuzes.

Als er iets in je leven is dat je fout hebt gedaan, dan is het zó gemakkelijk om een ander daar de schuld van te geven. Dan kan jij vrij van schuld zijn en heb je een geweldig excuus.

Voor het ego is dit prettig. Voor jou echter niet, want je maakt je er klein mee en zal je zelfvertrouwen geen goed doen.

10. Focus op wat goed gaat in jouw leven

“Als er veel niet goed is in je leven, verleg dan je focus en ga op zoek naar wat wél goed is”

Misschien ben je dankbaar voor je ogen, dat je dit kunt lezen. Dat je een bed hebt om in te slapen. Dat er iemand is die van je houdt, denk ook aan jouw huisdier.

Je denken zal tegensputteren, maar weet dat jij bepaalt. Waar je je op focust wordt groter! Aandacht wordt beloond.

Het feit dat je hier in de westerse maatschappij woont met de cultuur en de voorzieningen die hier zijn is een groot geschenk. Kijk je naar wat je niet hebt, of focus je je op de overvloed die je hebt.

Elke hap eten die je in je mond steekt kun je heel bewust eten. Werkelijk proeven hoe iets proeft. Als de zon schijnt, kun je heel bewust de zon op je lichaam voelen en daarvan genieten.

Ook als het regent kun je blij zijn met de regen, er zijn landen waar ze snakken naar regen. Focus op wat goed gaat in je leven en ben dankbaar voor de overvloed.

11. Slik de kikker

Ga problemen nooit uit de weg en ga er direct mee aan de slag. Zo doen zelfverzekerde mensen dat. Ze schuiven een probleem niet voor zich uit, zelfs geen dag, maar zoeken meteen een oplossing.

Dit wordt ook wel ‘slik de kikker’ genoemd. Ik neem aan dat je nooit een kikker hebt opgegeten?

Stel je voor dat dit nu op een of andere vreemde manier toch echt moet gebeuren binnen één week. Dan kan je er heel lang tegenaan kijken en alles er bij gaan bedenken, maar doe het direct en je kan weer door met het volgende.

Terug naar de serieuze kant van het verhaal. Zoek echt hulp als je denkt dat je het zelf niet aankunt. Praat met je familie, vrienden, vriendinnen of collega’s over de kwestie. Let er wel op dat je ze echt vertrouwd.

Of schrijf het probleem op en maak een lijstje met mogelijke oplossingen. Noteer ook de voors en tegens. Neem een besluit zodra je weet hoe er volgens jou het beste gehandeld kan worden.

Heb je na het doornemen behoefte aan meer tips? Bekijk dan mijn 365 tips voor meer zelfvertrouwen door hier te klikken.

12. Leef op jouw manier, vergeet wat een ander er van vindt

Leef vooral je eigen leven voor meer zelfvertrouwen. Leef niet dat van iemand anders, dit werkt niet. Iedereen is namelijk uniek.

Zorg ervoor dat jij een ‘leven vol leven’ krijgt en dit doe je niet door non-stop naar je ouders, familie, kennissenkring, collega’s, etc. te luisteren.

Sta voor jouw principes en doe wat jij wilt. Doe dus dingen die bij je passen. Laat je niet ompraten door je naasten. Het is jouw leven en je hebt geen reserve leven zoals in veel computerspelletjes.

Leef het leven wat jij wilt en iedereen zal volgen. Afvallers en andersdenkende krijg je toch. Altijd.

13. Ik kom uit een dorp en zeg vaak ‘hallo’

Praat vandaag eens met iemand waar je nog nooit mee hebt gesproken. Praat met de eerstvolgende die je tegenkomt en ben niet te kritisch.

Ik heb deze tip eigenlijk van mijn zoontje Mees (3 jaar). Hij praat echt met iedereen. Oud, jong, stoer, groot, klein, andere taal… Hij zegt tegen iedereen ‘hallo’ en stelt een vraag.

Maak bijvoorbeeld een praatje met iemand in de supermarkt, de tandartsassistente of de buschauffeur. Het maakt niet uit met wie en hoe nors degene kijkt. Je zult zien dat ook nors-uitziende personen zeer gauw kunnen ontdooien.

Ik kom uit een dorp en doe dit bijna automatisch. Ik vind het leuk, gezellig en het voelt goed. Je leert meer mensen kennen en dit is goed voor je zelfvertrouwen. Je krijgt tips, mooie verhalen en nieuwe inzichten over jezelf. Geniet er van.

Mijn vriendin komt uit Hatert (stad Nijmegen) en moest hier in het begin echt wennen. Nu doet ze gewoon mee met ‘hallo’ zeggen en wilt echt niet meer terug.

Train jouw sociale vaardigheden in elke situatie. Dan kun jij je ook zelfverzekerder opstellen tegenover anderen. Vooral tegenover mensen die je niet kent.

Na een tijdje voel jij je niet langer bedreigd of onzeker in situaties die niet vertrouwd zijn, zoals op feestjes of andere sociale gelegenheden. Zeer goed om jouw zelfvertrouwen gauw te kunnen ontwikkelen.

Zelfvertrouwen ontwikkelen masker man

14. Van uitstellen komt afstellen

Stel niet uit wat je vandaag kunt doen. Dat geeft een slecht gevoel. Onderzoek wijst ook uit dat uitstellers meer aan stress lijden dan aanpakkers. Natuurlijk kan je het ook overdrijven en alsnog flink in de stress schieten na een langere periode. Uitstellen is vanaf vandaag taboe.

Schrijf op wat je nog allemaal wilt gaan doen. Schrijf alleen de zaken op waar je nog geen datum voor hebt geprikt. Denk nu eens aan de tijd en energie die je verspilt aan piekeren wat er nog moet gebeuren en wanneer in hemelsnaam.

Dan heb ik het nog niet eens over het schuldgevoel. Dat is het toch allemaal niet waard? Is je lijst zo lang geworden dat je het niet meer op één dag kunt afhandelen? Maar onthoud dan dat vandaag dé dag is. Morgen zijn er weer andere dingen. Begin dus nu.

Succes en jouw zelfvertrouwen is je dankbaar. Heb je behoefte aan meer zelfvertrouwen tips? Stel dan niet uit en bekijk deze pagina eens waar ik je vertel over mijn 365 tips voor meer zelfvertrouwen.

Reacties