Zelfvertrouwen
Redactie
Zelfvertrouwen
12/01/2020
6 min

Zelfvertrouwen spelletjes

12/01/2020
6 min

Zelfvertrouwen spelletjes voor kinderen kunnen enorm behulpzaam zijn om hun zelfvertrouwen te vergroten. Vaak zit je als ouders met handen in het haar om het zelfbeeld van je kind meer positief te krijgen. Door middel van een zelfvertrouwen spelletje kan je op een leuke en leerzame manier bezig zijn met het zelfvertrouwen van je kind.

Hoe zit het met het zelfvertrouwen van jouw kind?

Het is natuurlijk fijn om als kind over voldoende zelfvertrouwen te beschikken. Op jonge leeftijd straalt dit namelijk uit in alles wat je doet. Daarbij komt ook nog het feit dat je op jongere leeftijd het vertrouwen nog wat ‘bij kunt schuren’. Zo kan je voorkomen dat je kind het later meeneemt in zijn ontwikkeling tot volwassen worden.

Hiervoor zijn zelfvertrouwen spelletjes misschien wel dé oplossing! Ben je nu benieuwd naar wat jij kunt doen om je kind zijn zelfvertrouwen te verbeteren? Lees dan gauw verder en dan vertel ik je hier meer over:

Waarom je als kind genoeg zelfvertrouwen moet hebben?

Waarschijnlijk komt misschien bij jou als ouder nu de vraag op: “Waarom zou mijn kind genoeg zelfvertrouwen moeten hebben?”. Ik snap de vraag en ik begrijp ook zeker waar die vandaan komt. Ik denk dat ik je begrijp omdat ik zelf een jonge zoon heb en nog steeds 2 dagen voor de klas sta.

Zelfvertrouwen problemen bij je kind

Als ouder valt het je misschien ook op dat je kind niet zelf zijn ijsje durft te halen. (Terwijl je zoon of dochter al 20 min. heeft gezeurd en er écht zin heeft in een ijsje). Of niet zelf vriendjes kan en wil maken. Bij het spelen in een binnenspeeltuin standaard iedereen voor laat bij een springkussen en andere kinderen in de speeltuin te veel probeert te plezieren.

Dit klinkt natuurlijk allemaal heel onschuldig en als ouder zul je deze taken dan ook vaak op je nemen of negeren, maar het kan op de langer termijn toch resulteren in serieuze zelfvertrouwen problemen.

Een kwart van de kinderen heeft weinig zelfvertrouwen

Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat jouw kind later niet durft te presenteren in bijzijn van mensen of niet makkelijk vrienden maakt. Hierdoor kan jouw kind op sociaal vlak erg gaan achterlopen. In het ergste geval misschien zelfs helemaal niet meedoen aan activiteiten of iets dergelijks met andere mensen.

Uit verslag van Stichting De Ster, die zich inzet voor kinderen die over weinig zelfvertrouwen beschikken, blijkt dat ongeveer een kwart (25%) van de kinderen/jongeren, onder de 23 en boven de 7, kampt met zelfvertrouwen problemen. Dit is naar mijn mening veel te hoog. Ook omdat ik weet dat het sterk te verbeteren is door een aantal makkelijk in te zetten tips.

Kleine kinderen worden groot

Het vervelende is dan ook wel het feit dat het op jonge leeftijd nog vrij onschuldig is, maar na mate je ouder wordt, begint het steeds meer een issue te worden.

Je zult het dan gaan terugzien in dingen als vrienden maken, zakelijke contacten leggen, opkomen voor jezelf of andere, duidelijk je mening durven te geven enz.

“Nu schets ik uiteraard een erg negatief beeld, maar dat wil niet zeggen dat het niet kan gebeuren of dat het in mindere mate zal plaatsvinden”

Het is daarom ook zeer goed en verstandig voor het kind om aan het zelfvertrouwen te blijven werken.

Ik heb daarom hieronder voor jou een paar spelletjes op een rijtje gezet die kunnen bijdragen aan het verbeteren van het zelfvertrouwen voor kinderen. Op deze manier kun je ook nog op een leuke en interactieve manier gaan werken aan het zelfvertrouwen van je kind door middel van zelfvertrouwen spelletjes.

Waaraan kun je herkennen dat je kind zich nog niet zo zelfverzekerd voelt?

Aan je kind kun je zien of dat hij of zij kampt met problemen zoals zelfvertrouwen. Hier beneden heb ik een paar veel voorkomende eigenschappen op een rijtje gezet.

Nu kun je het hier aan herkennen, maar overleg altijd nog even met je partner of mede voogd hoe hij of zij hierover denkt. Ten slotte is het allemaal in het belang van je kind.

Veel voorkomende eigenschappen:

  • Hangt vaak aan jou of durft niet bij jou weg te gaan
  • Speelt vaak alleen – slaat uitnodigingen van anderen ook af
  • Verlegen in een grote groep – staat vaak achteraan
  • Durft niet voor zichzelf op te komen – loopt eerder weg
  • Geeft aan dat hij of zij zich alleen voelt of geen vriendjes heeft
  • Wordt uitgelachen op school – laat het hoofd gauw hangen

Dit is allemaal erg vervelend. Vaak is het zelfs hartverscheurend. Maar wat als ik jou nu vertel dat er wat aan gedaan kan worden? 

De oplossing voor te weinig zelfvertrouwen!

Je kunt als ouder proberen je kind te stimuleren in het verbeteren van zijn of haar zelfvertrouwen. Dit kun je natuurlijk doen door je kind bepaalde boeken te laten lezen, video’s en films te laten kijken. Heel soms ‘even in diepe gooien’ in bepaalde situaties. Of gewoon door leuke zelfvertrouwen spelletjes te laten spelen.

Dat laatste daar ga ik jou bij helpen en geef ik je tips hoe je dit het best kunt aanpakken. Ook laat ik je spelletjes zien zodat je die kunt toepassen op je eigen kind.

Begin op tijd – het liefst vandaag

Dit alles is natuurlijk bedoeld om de situatie en voornamelijk de toekomstige situatie van je kind te bevorderen. Je kunt er ook maar beter vroeg genoeg aan beginnen, want dan hoef je er later minder hard aan te trekken en ervaart je kind ook eerder de voordelen. Vaak werkt in dit geval de directe aanpak niet super goed en zul je daar zelfs misschien wel het tegenovergestelde mee creëren.

Om deze reden kan dus het werken met spelletjes een goede aanpak zijn. Zo ben je vaak niet direct bezig met het zelfvertrouwen, maar kun je het op een speelse wijze verbeteren en zal je kind ook geen druk ervaren.

Ook heb je weer even gezamenlijke en kwalitatieve tijd met elkaar. En is hij zij weer even weg van de (mobiele) schermen en 1-op-1 binden met mama en/ of papa.

“The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now!”

Dé zelfvertrouwen spellen die gaan helpen

Ik heb het al een paar keer benadrukt, maar dit is wel écht een van de effectievere manieren om het zelfvertrouwen te verbeteren en zorg je ervoor dat je dit onopgemerkt kunt doen.

Hierdoor zal je als kind niet snel merken dat eraan je wordt ‘gesleuteld’, maar zal je je onbewust wel beter gaan voelen. Plus dat het spelen van spelletjes vaak leuk wordt gevonden door kinderen. Dit bij elkaar is natuurlijk het geen wat we willen bereiken!

Daarom heb ik hier beneden wat spelletjes op een rijtje gezet die het zelfvertrouwen van een kind kunnen verbeteren:

‘Ik ben een rots’

Het spel ‘Ik ben een rots’ is bedoeld om je kind sterker in zijn schoenen te laten staan. Je speelt het spel met 2 spelers en het doel van het spel is om de ander uit balans te brengen en van zijn plaats te krijgen.

Hierbij ga je dus binnen armlengte staan en mag je elkaar dus duwen en trekken, om zo je tegenstander van zijn plek te krijgen. Hou dit wel binnen de perken, maar zorg wel dat het competitief blijft.

Wat bereik je ermee: 

  • Je moet jezelf verdedigen
  • Je leert andere te verslaan
  • Bij verlies zal je als kind evalueren hoe je het de volgende keer beter kunt gaan doen, je komt dus ‘sterker in je schoenen te staan’
  • Bij winst ben je voor je gevoel sterker en slimmer dan de tegenstander

Spiegel jezelf spel

‘Spiegel jezelf’ is een kaartspel waarbij je als speler achter je sterkste eigenschappen komt. Niet alleen ontdek je dit zelf, maar hoor je ook van andere allerlei positieve opmerkingen over jou. Als kind is dat natuurlijk fijn om te horen en geeft dat een goed gevoel.

Wat bereik je ermee:

  • Je ontdekt je sterkste eigenschappen
  • Je komt erachter hoe andere over je denken
  • Het zal je zelfverzekerder en meer gewaardeerd laten voelen

Rollenspel

Dit spel geeft een vrij realistisch beeld van hoe jouw kind zich op dat moment voelt. Je krijgt dan ook een reëel beeld van zijn of haar situatie. Dit komt, omdat je situaties gaat bespreken waarbij je kind zich niet zo veilig voelt of niet zo zelfverzekerd.

Je bespreekt deze situaties, waarna je ze een soort van gaat naspelen met je kind. Hierdoor kan je kind zien wat er fout gaat en wat ze de volgende keer beter kan doen om een zelfverzekerder gevoel eraan over te houden. Hierdoor zal je kind zich meer zelfverzekerd gaan voelen.

Wat bereik je ermee:

  • Het zal je zelfverzekerder laten voelen
  • Leren omgaan met bepaalde situaties en mensen
  • Je leert voor jezelf op te komen

Ik hoop dat je als ouder(s) echt wat hebt gehad aan dit artikel en dat je met je kind aan de slag kunt en door middel van spelletjes om zijn of haar zelfvertrouwen weer te verbeteren.

Reacties