arrow_drop_up arrow_drop_down
Zelfvertrouwen vergroten door acceptatie
14 november 2017 

Zelfvertrouwen vergroten door acceptatie

Je zelfvertrouwen vergroten kan soms ook betekenen dat je bepaalde kwetsbaarheden van jezelf moet leren accepteren. Hier kan Acceptance and Commitment Therapy je bij helpen.

Acceptance and Commitment Therapy, wat is dat?

Acceptance and Commitment Therapy, afgekort ACT is een nog vrij jonge vorm van gedragstherapie die aan het eind van de 20ste eeuw is ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Steven C. Hayes. ACT leert je te richten op zaken die je direct kunt beïnvloeden, zoals je eigen gedrag, in plaats van controle proberen te krijgen over ervaringen die niet direct te beïnvloeden zijn [1]. Misschien vraag je jezelf nu af wat dit met een gebrek aan zelfvertrouwen te maken heeft?

zelfvertrouwen en in je hoofd grijsOp onze website heb je al veel kunnen lezen over het effect van negatieve gedachtestromen en hoe je deze kunt ombuigen naar positieve gedachten over jezelf. Dit is een methode binnen Cognitieve Gedragstherapie. Een therapievorm die effectief kan zijn voor mensen die worstelen met een laag zelfbeeld. Met deze therapievorm verander je de manier waarop je naar je zelf kijkt.

ACT heeft een ander doel. Het gaat bij deze therapievorm om het veranderen van je manier van kijken naar je gedachten, in plaats van je er direct op te richten deze gedachten te veranderen. Het is een methode die goed werkt bij problemen waar je niet direct invloed op kunt uitoefenen. Maar hoe werkt dat dan? Misschien is dit het beste uit te leggen aan de hand van een simpel voorbeeld.

Hoe kom ik over als ik bloos?

Stel je bent je als persoon je hele leven al bewust dat je altijd erg bloost als je met mensen in contact treedt. Je bent bang voor het oordeel dat deze mensen hierover hebben. ˮMensen vinden me raarˮ of ˮZe lachen me uit.ˮ Keer op keer probeer je jouw rode wangen te verbergen of te voorkomen, maar het lukt maar niet. Het wordt een obsessie voor je. Dit kan leiden tot vermijding in het contact naar mensen toe. Om nu te voorkomen dat je niet meer het contact met mensen aangaat zijn er meerdere manieren waarop je dit probleem kunt aanpakken.

Hoe kom ik over als ik bloos?

Met behulp van cognitieve gedragstherapie is het mogelijk de gedachten die je hebt over jezelf te veranderen. Hierdoor ga je je beter over jezelf voelen. Dit doe je door jezelf af te vragen of je, wat je waarneemt wel juist interpreteert. Klopt het bijvoorbeeld wel dat mensen me raar vinden als ik een rood hoofd heb?

Acceptatie

ACT zorgt ervoor dat je een meer accepterende houding aanneemt in wie je bent. Accepteer de gedachte. Ga de gedachte niet meteen proberen te veranderen als je hebt ontdekt dat hij waar is. Dus in plaats van dat je er alles aan gaat doen om het blozen te voorkomen, neem je een accepterende houding aan in deze karaktereigenschap van jezelf. Je zegt bijvoorbeeld tegen jezelf. ˮIk loop in sommige situaties nou eenmaal rood aanˮ en accepteert dat dit een eigenschap is die nooit helemaal weg zal gaan en een onderdeel is van wie jij bent. Je creëert daarmee ook meer afstand tot je gedachten. Je gaat minder op de inhoud in en neemt het probleem daarmee ook minder serieus.

Dit klinkt makkelijker dan het in eerste instantie is. Want het betekent dat je alle ongemakken die dat rode hoofd voor jou met zich meebrengt zult moeten voelen en met je mee moet dragen. Dat vereist training. Bepaalde aandachtsgerichte technieken kunnen je hierbij helpen, zoals mindfulness. Je traint hiermee in het hier-en-nu te zijn en bij de ervaring van het moment. Het zorgt er uiteindelijk voor dat je niet meer ongemakkelijke situaties gaat vermijden en daarom de dingen blijft doen in je leven die belangrijk voor je zijn. In de theorie van ACT wordt dit een waardengericht leven genoemd. Je zult zien dat je zelfvertrouwen langzaam begint te groeien als je steeds meer van deze moeilijke situaties gaat opzoeken. Na een tijdje kan het er zelfs toe leiden dat het probleem van blozen helemaal geen rol meer voor je gaat spelen.

Het idee van acceptatie is een kerncomponent van Acceptance and Commitment Therapy (ACT), [2]

  • Iedereen heeft van tijd tot tijd negatieve gedachten, accepteer dat dit het geval is en dan hebben je negatieve gedachten misschien minder kracht.
  • Begrijp dat sommige gedachten accuraat zijn, maar andere niet. Geloof niet elke gedachte die je hebt als feit. Dit zijn alleen ideeën die in je opkwamen, en die je kunt afwijzen als je dat wilt [3].

Meer weten over ACT?

Hayes heeft een boek geschreven waarin hij zijn theorie verder in de praktijk brengt. Het boek is bedoeld voor mensen die in het dagelijks leven te maken hebben met psychische klachten, waaronder klachten van onzekerheid en faalangst, ‘Uit je hoofd in je leven' is de Nederlandse vertaling van de titel van het boek. Het boek is te verkrijgen in de meeste boekwinkels

Steven C. Hayes uit je hoofd

Bronnen:

1 https://nl.wikipedia.org/wiki/Acceptance_and_commitment_therapy

2 http://scholarworks.gsu.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1090&context=psych_facpub

3 http://www.getselfhelp.co.uk/docs/Defusing%20Exercises.pdf

Reactie plaatsen

Wil je meer zelfvertrouwen?