50! ZELFVERTROUWENTIPS
Ebook gratis 50 ZelfvertrouwentipsDIRECT GRATIS DOWNLOADEN

Page content

article content

Zelfvertrouwen Vergroten? 23 Tips!

Jouw zelfvertrouwen vergroten gaat je zeker lukken met mijn 23 unieke tips. Allereerst wil ik jou complimenteren met jouw keuze om te werken aan jouw persoonlijke groei. De eerste kleine stap heb je nu al gezet. Bekijk de volgende twee quotes maar eens:

‘Elke grote reis begint met een eerste kleine stap’ en ‘actie wordt beloond’

Goed dat je op het punt staat om mijn 23 tips om jouw zelfvertrouwen te vergroten door te gaan nemen. Ik wil je vooraf wel een waarschuwing geven! Dit is GEEN KORTE OPSOMMING met zelfvertrouwen tips die je binnen één minuut gelezen hebt zoals je wel vaker ziet op het internet. Ik geef je uitgebreide en waardevolle tips die echt voor je gaan werken. Je mag hier even de tijd voor nemen.

“Zelfvertrouwen vergroten? …maar geen tijd om deze 23 tips te bekijken?”

Ik heb de oplossing voor je. Jouw tijd (en mijn tijd) is kostbaar. Misschien heb je iets minder tijd op dit moment om alle tips te bekijken. Geen probleem, dan heb ik iets voor je…en het is gratis! Klik en download via deze link vrijblijvend mijn boek met maar liefst 50 tips om jouw zelfvertrouwen enorm te vergroten.Zelfvertrouwen vergroten boek gratis

Zelfvertrouwen is de basis van alles

Je staat er mee op en je gaat ermee naar bed. Niemand weet hoeveel zelfvertrouwen jij hebt. Andersom geldt dit ook. Jij kunt niet invullen voor een ander hoeveel zelfvertrouwen deze persoon heeft. Ik heb vaak genoeg mensen op een podium ‘zien breken’. Personen waarvan je het totaal niet verwacht.

Mijn verhaal (kort)

“Ik ga je heel kort een klein beetje achtergrondinformatie vertellen. Ik houd het kort, want het gaat niet om mij… het gaat om jou op dit moment! (Je mag ook direct door scrollen naar mijn 23 zelfvertrouwen tips natuurlijk)”

Ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat het mij gelukt is om vanuit een negatief zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen uit te groeien tot iemand met een positief zelfbeeld en veel zelfvertrouwen. Dit is allemaal niet vanzelf gegaan. Daar heb ik echt wel wat voor moeten doen. Ik maak dan ook al jaren gebruik van mijn favoriete quote: ‘actie wordt beloond’

Van burn-out naar passie

Het was een proces waarbij ik vanuit een burn-out stap voor stap mijn leven, mijn overtuigingen, mijn gedrag en mijn identiteit heb veranderd. Ik heb mijzelf getraind en laten trainen en coachen, heb mijn overtuigingen onder de loep genomen én omgebogen.

Ik ben ook gaan leren om mijn hoofd en hart beter met elkaar te combineren. Zodat ik meer naar mijn intuïtie luisterde. Het heeft mij heel veel mooie vruchten opgeleverd en nog steeds! Alle kennis die ik in die jaren heb opgedaan op het gebied van zelfvertrouwen opbouwen kan ik nu met iedereen delen. En dat is nu mijn grote missie en passie.

Mees en Ralph Zeeland Zomer 2017

Mees en ik in Zeeland (zomer 2017)

Veel plezier met mijn 23 zelfvertrouwen tips

Ik ben straks echt benieuwd wat je van mijn zelfvertrouwen opbouwen tips vindt. Ik zou het dan ook geweldig vinden als je een hieronder korte reactie wilt plaatsen of mijn tips wilt delen via de social media knoppen. Samen maken we de wereld een nóg mooier. Kleine moeite, groot plezier en wie weet hoe groot zo’n sneeuwbaleffect kan worden. Ik wil je alvast enorm bedanken.

Wil jij trouwens helemaal up-to-date zijn en blijven op het gebied van zelfvertrouwen? Dan raad ik je aan om mijn Facebookpagina te gaan volgen. Elke dag vind je hier inspirerende quotes, vernieuwende tips en duidelijke video’s. Klik op deze link voor de Zelfvertrouwen Facebook pagina en mis niks meer…

“Ik wens je voor nu veel plezier bij het bekijken van mijn 23 tips en het zetten van de stappen die daarbij horen. Actie wordt altijd beloond” ~Ralph J. Siebers

Tip 1: Geef nooit iemand anders de schuld

Ken jij ze? Mensen die altijd een ander de schuld geven. Liefst nog van de problemen die ze zelf hebben. Het ligt werkelijk nooit aan henzelf, altijd aan de overheid, de werkgever, de partner, de kinderen, vrienden, vriendinnen enzovoort. Wat er ook gebeurt in het leven. Herken je het deels bij jezelf?

Dan is deze tip helemaal voor jou: geef nooit iemand anders de schuld van je problemen of van de situatie waar je in zit. Het gaat je namelijk helemaal niet helpen. Sterker nog, het wordt er alleen maar slechter van. Want door een ander de schuld te geven leg je onbewust de verantwoordelijkheid voor jouw leven bij de ander. Je kunt achterover gaan zitten wachten totdat je leven verandert, maar dat gaat niet gebeuren.

Tenzij jij actie onderneemt, zelf de verantwoordelijkheid pakt en doet wat binnen jouw macht ligt om jouw situatie te veranderen. Keur je daarmee goed wat er is gebeurd? Helemaal niet. Je neemt echter wel initiatief om het anders te gaan doen en dat is stap 1 op weg naar verandering.

“Geef nooit iemand anders de schuld van je problemen of van de situatie waar je in zit. Het gaat je namelijk helemaal niet helpen”

Tip 2: Feedback is ‘feet forward’

Bescheidenheid siert de mens én dat is niet handig als je je eigenwaarde wilt vergroten. Daarom is de tweede tip: vraag zoveel mogelijk feedback van andere mensen en besef dat elke tip en elke vorm van feedback je ondersteunt op je levenspad.

Daarom noem ik het ook: feedback is feet forward. Elke feedback laat je een stap naar voren in je leven zetten, zelfs als de feedback je raakt. Als je eigenwaarde nog niet optimaal is, dan bestaat de neiging om ‘om feedback heen te lopen’. Dit vooral uit angst om dingen te horen die je bevestigen in de overtuigingen die je toch al over jezelf hebt en die niet positief zijn.

Toen ik jaren geleden niet lekker in mijn vel zat, keek ik wel tien keer uit voordat ik aan andere mensen vroeg wat ze van mij vonden en of ze een tip voor mij hadden. Mijn toenmalige werkgever liet mij echter zien dat ik mij hiermee alleen maar kleiner aan het maken was en dat ik mijn groeipotentie ontliep.

Hij heeft mij geholpen om feedback te vragen, eerst over dingen die ik in mijn werk deed en later steeds persoonlijker, dus echt over mij. Het bleek dat ik veel meer positieve feedback kreeg dan negatieve. En dat de negatieve feedback over het algemeen als tips werden gebracht en niet bedreigend waren.

“Werd ik dan nooit geraakt? Natuurlijk wel en dat betekende werk aan de winkel. Onderzoeken wat mij raakte en waar in deze feedback de ‘feet forward’ lag”

En nu, jaren later, ben ik uitstekend opgewassen tegen feedback. Ik heb zoveel ervaringen en zoveel positieve feedback gekregen, dat mijn eigenwaarde op een hoog niveau is beland. Feedback die negatief is, krijg ik nog steeds. Weliswaar minder dan positieve, maar toch.

Soms raakt mij dat nog en dan kijk ik waar de les ligt. Meestal kan ik zien wat de boodschap achter de boodschap van de ander is. Kan ik vanuit een neutrale en rustige houding ontdekken wat er bij de feedbackgever of geefster gebeurt en of het zinvol is om iets moois terug te geven.

Want dat is voor mij een waarde geworden: elke vorm van feedback, positief of negatief, is een cadeautje dat je uit mag pakken. Om er vervolgens mee te doen wat je wilt. Dus: doen, doen, doen…

feedback krijtbord

Tip 3: Maak tijd en ruimte voor jezelf

Druk, druk, druk. Wat nou druk? Druk is dat wat jij jezelf oplegt omdat jij graag wilt dat een ander blij met je is… Of niet soms? Hoe het ook voor jou is, feit is dat werkdruk, druk in je privéleven, druk in onderlinge relaties het niet makkelijker voor je maken.

Ieder mens heeft tijd en ruimte voor zichzelf nodig. Tijd om naar zichzelf te kijken, tijd om te zien wat goed gaat en waar tips voor jezelf liggen. Maak je die tijd en ruimte niet, dan heeft dat effect op je eigenwaarde. Immers, je kent jezelf minder waarde toe, dan je waard bent.

Je bent het immers waard om energie en tijd in te steken. En wel op de eerste plaats door jezelf. Zorg er dus voor dat je iedere dag minimaal een half uur de tijd hebt voor jezelf. Tijd om je terug te trekken, om bijvoorbeeld aantekeningen te maken over hoe de dag is verlopen. Waar je blij mee bent en wat je morgen anders wilt. Dat ondersteunt je om te werken aan jezelf en aan je eigen waarde.

Die periode van terugtrekking, van naar jezelf kijken, geeft je de ruimte om focus te houden. Je kunt je daardoor beter richten op waar je heen wilt in je leven en wat daar voor nodig is. Ook sta je meer stil bij wat andere mensen werkelijk van je vinden en niet wat jij denkt dat andere mensen van je vinden.

“Kijk ik naar mijn eigen leven, dan heeft de periode waarin ik trouw elke avond twintig dingen op schreef waar ik blij om was mij geholpen om de focus op het goede te houden”

Ook dwong het mij na te voelen en te denken over wat ik wilde veranderen en hoe ik mijn eigenwaarde wilde opbouwen. Mijn tip voor jou is om zo’n boekje naast je bed te leggen. En er elke dag minstens twintig zaken in te schrijven die goed zijn gegaan en waar je blij mee bent. En tien daarvan moeten over jou gaan.

Op die manier ken jij jezelf weer de waarde toe die veel andere mensen allang in je zien en wat jij vergeten bent. Maar ja, hoe wil je ook anders als jij er niet bij stil blijft staan….?

Tip 4: Complimenten zijn echt voor jou!

Herken jij het bij jezelf? Iemand geeft je een compliment en je voelt je helemaal opgelaten. Liefst wil je dat de aandacht direct van je af wordt gehaald. Of ben jij iemand die een compliment direct relativeert of afzwakt: het was geen moeite, iedereen zou dit toch doen, enzovoorts. Of ben jij iemand die direct een compliment terug geeft: ja maar jij hebt het nog beter gedaan hoor!

Hoe je reactie ook is, merk je wat het effect is? Een compliment geef je oprecht, dus hoor je een compliment ook oprecht te ontvangen. De energie die van een positief gebaar of compliment op je afkomt, is als een warme douche. Ga er niet direct een boel koud water bij mengen, ga niet direct naast de warme straal staan en ga niet proberen het warme water terug de kraan in te duwen…

“Jij bent het waard om een compliment te ontvangen. Leer het te ontvangen, binnen te komen, leer stil te zijn als je een compliment krijgt. Zeg hooguit wat het met je doet: ik word er stil van, verlegen, enzovoorts. Door dat uit te spreken zul je merken dat je op termijn minder de neiging krijgt om het compliment weg te wuiven”

Het uiteindelijke effect is dat je eigenwaarde enorm toeneemt. De energie van het compliment doet zijn werk in je lichaam en je focus zal meer toegaan naar het goede. Wees je er dus steeds weer van bewust hoe jij omgaat met de cadeaus die andere mensen jou geven. Want complimenten zijn er echt voor jou.

Loesje - de wereld is mooier met jou

De tip is om de komende keer dat jij een compliment ontvangt, er direct bij stil te staan wat het met je doet. Dus direct voelen in je lichaam en dat ook toelaten. Rustig blijven doorademen, bedanken en niets terug zeggen. Al kun je je tong wel afbijten bij wijze van spreken.

Wil je toch een compliment teruggeven? Wacht dan rustig een ander moment af om het compliment te geven. Dan pas komen de energie en positiviteit van dat compliment ook volledig tot hun waarde.

“Jij bent het waard om een compliment te ontvangen”

Tip 5: Denk altijd positief

Wel eens over nagedacht hoe jij ervaringen opdoet? Een ervaring begint in eerste instantie altijd met een beeld. Dat gebeurt volkomen onbewust en je kunt het ook niet tegenhouden of veranderen. Alles wat op je afkomt, wordt direct omgezet in een visueel plaatje.

Vanuit dat beeld ontstaan gevoelens. Je ziet/creëert het beeld en dat beeld roept gevoelens op. Dit zou je emoties kunnen noemen, dan zit er een etiket op als boosheid, blijheid, woede, rust enzovoort. Vanuit die gevoelens ontstaan acties. Het beeld zorgt voor een gevoel en vanuit dat gevoel ontstaat handelen. En dat leidt uiteindelijk tot een resultaat. Gewenst of ongewenst.

Dat is handig want het zorgt ervoor dat heel veel zaken in je leven min of meer ‘automatisch’ verlopen. En het kan ook een valkuil zijn. Want wat nu als je eigenwaarde nog niet op het gewenste niveau is?

Dan kan het zijn dat je meer negatieve gedachten hebt dan positieve. En dat betekent dat er meer negatieve gevoelens zijn dan positieve en daardoor meer negatief gerichte acties dan positieve en daardoor meer negatieve resultaten dan positieve. En dan ben je mooi in de aap gelogeerd!

Hoe dat te veranderen? De tip is eenvoudig: denk altijd positief. Misschien denk je nu: makkelijker gezegd dan gedaan. Ik ga je vertellen hoe ik dit heb omgebogen in mijn leven. Naast de al eerder genoemde tip om elke dag te evalueren en de positieve ervaringen op te schrijven, ben ik mijn eigen gedrag gaan analyseren.

“Ik heb mij simpelweg voorgenomen om iedere keer dat ik mij betrapte op negatieve gedachten tegen mijzelf te zeggen: ‘Stop, anders denken nu!’ En dat werkt”

Wat ook werkt is jezelf bij elke negatieve gedachte de vraag te stellen: “Wat is er leuk aan deze situatie of gedachte?’’ Dit is er wel eentje voor gevorderden, want het zou zomaar kunnen dat je er nu en dan behoorlijk gefrustreerd van raakt. En wellicht is dat ook de bedoeling. De urgentie om het anders te doen moet zo groot worden, dat je het ook daadwerkelijk gaat doen.

Je kunt ook anderen inschakelen om je op liefdevolle wijze te confronteren als je vanuit een negatieve gedachte acties onderneemt. Zodat jij direct kunt omschakelen naar een positieve focus. En dan zul je merken dat je al heel snel meer eigenwaarde krijgt en dat er veel zaken in je leven anders gaan lopen.

“Je bekijkt nu mijn 23 tips. Heb jij ook interesse in mijn gratis boek met 50 Zelfvertrouwen tips? Al meer dan 7700 mensen gingen je voor! Klik hier en ontvang mijn gratis boek direct” 

Tip 6: Wees je bewust van je lichaamstaal

Uit onderzoek is gebleken dat mensen met depressieklachten minder depressief worden als ze elke dag gaan hardlopen. Dit heeft een aantal redenen. Enerzijds komt er bij lichamelijke duurinspanning endorfine vrij, wat een plezierig gevoel oplevert. Anderzijds wordt het effect gerealiseerd doordat hardlopers een bepaalde lichaamshouding hebben, namelijk rechtop, open, borst vooruit, hoofd omhoog.

En juist die lichaamshouding voorkomt dat de ‘neerslachtige’ houding die past bij depressie niet kan worden gerealiseerd. Zodat lichaamshouding en geestestoestand niet langer ‘matchen’ met elkaar. Met als effect dat de depressieklachten af kunnen nemen.

Dit kun je ook omdraaien. Jouw houding bepaalt dus in belangrijke mate hoe je je voelt, hoe mensen naar je kijken en behandelen en hoe jij met jezelf om gaat. Je kunt dus op wel heel eenvoudige wijze werken aan je eigenwaarde en wel door je lichaamshouding te veranderen.

De tip is om daar consequent bij stil te staan. Let op je houding, op je ademhaling, op de manier waarop je loopt en staat. En, nog belangrijker, ook als je je nog niet optimaal voelt dan kun je door alleen je lichaamshouding te veranderen al een ander gevoel in jezelf creëren. Om nog maar te zwijgen van het effect dat een positieve lichaamshouding heeft op de interactie met andere mensen!

Tip 7: Vergelijk jezelf met jezelf

Jij bent uniek in je soort. Van alle exemplaren mens die er in deze wereld rondlopen ben jij een volkomen uniek onderdeel. Niemand is zoals jij, niemand zal ooit zoals jij worden. Is dat niet fantastisch: jij hebt het dus als uniek wezen helemaal zelf voor het zeggen met betrekking tot je eigen leven. Want zeg nou zelf: wat weten anderen daar nou van?

“Er is er maar één die alle kenmerken van jou helemaal scherp voor ogen heeft. En dat ben jij zelf”

De tip is daarom om te stoppen met het vergelijken van jezelf met anderen. Het is zinloos, kost energie en het levert je nauwelijks iets op. Alleen informatie over een ander uniek exemplaar op deze wereld, met een volkomen andere achtergrond, opbouw en levensgeschiedenis dan jij.

“Vaak vergelijk je jezelf alleen met anderen op de negatieve punten. En niet in de zin van je eigen unieke kwaliteiten waarbij je gaat kijken wie die kwaliteiten niet hebben en wat ze van jou zouden kunnen leren”

Ralph - Zelfvertrouwen.com

“Jij bent uniek! Benut jouw kwaliteiten optimaal. Vandaag ga jij stoppen met het vergelijken van jezelf met anderen”

Niet meer vergelijken betekent overigens niet dat jij niet iets van anderen zou kunnen leren. Integendeel! Kijk gerust naar anderen om te zien welke eigenschappen of kwaliteiten jij zou willen ‘lenen’. En onderneem actie om daar ook te komen. Je hoeft alleen niet de persoon en zijn kwaliteiten met jezelf en je negatieve eigenschappen te vergelijken.

Vergroot je eigenwaarde door vanuit respect en trots op je eigen kwaliteiten naar anderen te kijken. Zodat je nog meer respect krijgt voor de unieke mens die je bent.

Tip 8: Focus op het goede in jou

Nu we het toch over vergelijken hebben. Deze tip gaat over het vergelijken van jezelf met jezelf.

“Wist jij dat je, als je 18 jaar oud bent, al 180.000 keer hebt gehoord wat je niet goed doet en slechts 20.000 keer wat je wel goed doet? Waarbij die 20.000 keer ook nog geconcentreerd zijn in de eerste jaren van je leven? Tel uit je winst!”

Dit heeft uiteraard effect op de focus in je leven. Als je 9 keer zoveel hoort wat niet goed gaat dan wat wel goed gaat, dan ga je dat ook nog geloven. Kortom, je focus gaat naar wat niet goed is aan jou in plaats van wat wel goed is. En dat heeft direct effect op je eigenwaarde.

De manier waarop je gedrag ontstaat, is als volgt: een situatie waar je in zit, creëert direct een beeld in je hersenen. Je hersenen werken met plaatjes, dus elke situatie geeft een plaatje in je hersenen. Dit kan positief of negatief zijn. Je hebt net gezien dat het vaak negatief is.

Vanuit het beeld/de plaatjes ontstaat direct een gevoel of emotie. Die kan weer positief of negatief zijn. En vanuit dat gevoel of die emotie ontstaat een reactie, ofwel gedrag. En dat gedrag heeft weer een effect of gevolg. En zo ontstaat een cirkel van beelden, van emoties, van gedrag en van effecten.

Om lekkerder in je vel te zitten en meer eigenwaarde te krijgen is het dus belangrijk om naar de positieve zaken te kijken. Stel jezelf dus altijd eerst de vraag: wat is goed aan mij in deze situatie? Wat doe ik goed?

Hierdoor ligt de focus op het goede in jou en dat heeft een heilzaam effect op je eigenwaarde. Natuurlijk kun je daarna de vraag stellen: wat kan ik nog beter doen, waar ligt groei voor mij? Daardoor krijg je, vanuit een positieve ‘mind-set’ een helder en veel neutraler antwoord op je vraag.

“De tip is dus om zelf te beginnen met positief kijken, met complimenten geven, met in elke situatie te kijken naar het goede. Zelfs als de situatie niet leuk is”

Ik geef in trainingen vaak de tip om ook bij heel vervelende situaties of bij nare emoties de vraag te stellen: Wat is hier leuk aan? Het is een confronterende vraag die dwingt om de focus te verleggen. Je zult merken dat, als je dat doet, elke situatie twee kanten heeft. En jij mag kiezen aan welke kant je wilt staan…

Tip 9: Dromen, denken, durven en doen

Ik werk vaak met D4. Met dromen, denken, durven en doen. Dit heeft te maken met het onderscheid tussen je bewuste ‘mind’ en je onbewuste ‘mind’.

“Uit onderzoek blijkt dat je bewuste mind slechts 5% van je handelen bepaalt. Dus dat wat je daadwerkelijk beslist en waar je over nadenkt. De overige 95% van je gedrag wordt onder invloed van je onbewuste geregeld”

Dat is op zich niet erg, want het is handig dat je bepaalde automatismen in je handelen en gedrag hebt. Want, als jij morgen niet meer weet hoe je moet tandenpoetsen of lopen, dan is dat toch even lastig.

bewust gedrag vs. onbewust gedrag

Echter, het effect van het bewuste wordt chronisch overschat. Je onderbewuste heeft vaak het heft in handen en daardoor ontstaat strijd die je fysiek in je lichaam kunt voelen. In de vorm van twijfel, angst, boosheid, frustratie enzovoorts.

Je onbewuste doet dit niet voor niets. Het beschermt je graag tegen pijn en wil het liefst plezier. En wel NU. Met andere woorden, als jij bewust iets wilt veranderen en het levert je over een poosje ander gedrag op (bijvoorbeeld een slanker lichaam), dan is het enige wat je onbewuste denkt: sporten levert mij NU niets op, alleen maar vermoeidheid.

Om je onbewuste mee te krijgen en bewuste en onbewuste op één lijn, dien je kleine stapjes te maken. Het eindresultaat te vertalen in tussendoelen en je onbewuste vooral te vertellen welk probleem er wordt opgelost dat pijnlijk is en wat voor bonus van plezier er ligt te wachten. Dan is het onbewuste direct ‘wakker’.

Daarom is ‘dromen’ van belang. Droom wat je wilt, zorg ervoor dat die dromen zowel bewust als onbewust acceptabel zijn. Na het dromen komt het denken. Hoe zorg ik ervoor dat mijn dromen uitkomen en ik het onbewuste mee krijg. Hier breng je structuur aan en zorg je voor kleine stapjes en tussendoelen.

Na dromen en denken komt durven. Hier moet je actie gaan ondernemen. Dat kan alleen als er harmonie is met het onbewuste, anders kost het je bakken energie en is het resultaat vaak tegenvallend. Dus neem je onbewuste mee en creëer tussenbeloningen die plezierig zijn en passen bij je doelen (dus geen reep na het sporten, maar een lekkere massage…).

“Durven betekent uit je comfortzone stappen, in de stretchingzone van je leven. Er gaat een proces van gedrag herkennen, erkennen, loslaten en veranderen aan vooraf”

Na durven komt doen. Dit loopt parallel met durven. Door jouw angst heen te komen is soms letterlijk een stap nemen. Door kleine stapjes te definiëren en de stapjes zo leuk en aantrekkelijk mogelijk te maken, wordt doen een stuk eenvoudiger.

Door D4 groeit je eigenwaarde. Je zult merken dat je op die manier persoonlijk sneller groeit en je meer plezier hebt.

“Je bekijkt nu mijn 23 tips. Heb jij ook interesse in mijn gratis boek met 50 Zelfvertrouwen tips? Al meer dan 7700 mensen gingen je voor! Klik hier en ontvang mijn gratis boek direct” 

Tip 10: Eerlijk naar jezelf: niks moet

Laten we wel zijn… er moet helemaal niks in je leven. Is dat even een opluchting? Er is er maar eentje in jouw leven die bepaalt of er iets moet en dat ben jij. En wees eerlijk: jij bent vooral degene die vindt dat er iets moet.

“Je moet aardig zijn, je moet op tijd zijn, je moet klaar staan voor anderen, je moet je werk op tijd af hebben, je moet je best doen voor je relatie, je moet plezier hebben, je moet naar die verjaardag toe waar je geen zin in hebt, je moet …. Enzovoort”

En dat doe jij mooi zelf! Want, als je het helemaal terug haalt naar de essentie, dan moet jij helemaal niets. Niemand trouwens moet iets. Je besluit of je iets doet en als je dat besloten hebt, dan doe je het. Omdat je erachter staat.

Zou het kunnen dat je in je opvoeding hebt geleerd dat je veel dingen moet? En dat je dat bent gaan geloven? Jij hebt een eigen vrije wil en vanuit die eigen vrije wil maak je de keuzes. De vraag is: maak je die keuzes vanuit je hart, omdat je weet dat het goed voor je is? Of omdat je er een ander een plezier mee doet.

Hoe ben jij als gezelschap tijdens een verjaardag waar je helemaal geen zin in hebt? Hoe ben jij als je op je werk zit te stressen om je werk af te maken, terwijl je ook zou kunnen communiceren dat het teveel voor je is en je hulp nodig hebt. Hoe ben jij in je relatie met andere mensen omdat je zo nodig aardig moet zijn? Zachte heelmeesters maken stinkende wonden…

Kortom, wees eerlijk naar jezelf. Niets moet. Doe alleen de dingen waar je achter staat, waar je van voelt dat ze goed voor je zijn en waar jij je meerwaarde laat zien. Ga je naar die verjaardag? Ga er dan heen om de ander te laten zien dat je interesse hebt. Dat je er voor die ander bent. Heb je een relatie? Spreek je uit op punten als dat voor jou goed voelt. Luister naar je hart. Dat is iets wat je zou MOETEN doen…

Tip 11: Een collage van je geluksgebieden

Je hebt inmiddels tips gehad over focus, over het goede, over het creëren van het leven dat jij wilt leiden. Je eigenwaarde gaat ook omhoog door beelden te geven aan het leven dat jij wilt leiden. En hierbij hoef je je niet in te houden of kleiner te maken: dromen zijn onbegrensd.

De collage ontdekte ik enige jaren geleden. Een collage is een groot vel papier met daarop plaatjes en teksten over dat wat jij graag wilt bereiken. Mijn eerste collage is inmiddels bijna helemaal gerealiseerd en de tweede hangt aan de muur.

zelfvertrouwen.com moodboard van Salima

“Collage (moodboard) van Salima. Eén van onze trouwe cursisten/ volgers”

Wat ga je doen als je een collage maakt? Verzamel plaatjes op al je geluksgebieden. Dus over je gewenste fysieke gezondheid, je eigenwaarde, je relaties, je werk en de zin van jouw leven. Plak een foto van jezelf in het midden, eentje waarop je lacht. Om je foto heen plak je alle plaatjes met mooie dingen over wat jij wenst. En je plakt er teksten bij die je ondersteunen.

“Het effect is tweeledig. Weet je nog dat je hersenen met beelden werken? Door elke dag te kijken naar je collage geef je jouw hersenen voeding. En die beelden leveren gevoelens op (in dit geval heel positieve) en die gevoelens leiden naar gedrag en dat leidt naar gevolgen”

Kortom, je bent het leven aan het creëren dat jij graag wilt. Doordat je deze beelden keer op keer bekijkt zorg je voor focus. Focus op het goede en focus op wat jij wilt. Het directe effect is dat jij in de dingen die je doet steeds je focus als uitgangspunt neemt. En daardoor ‘filter’ jij uit alle indrukken en interacties in je leven precies die bij je focus passen.

En zo komt je toekomst naar je toe. Het is heel eenvoudig. Gewoon doen en vertrouwen. Let wel op wat je allemaal wenst. Het kan zomaar ineens allemaal gebeuren. Dus, maak een mooie collage, hang hem op een goed zichtbare plek neer en kijk er elke dag naar. Je zult zien dat er veranderingen optreden en dat je acties in ieder geval een stuk leuker worden.

Tip 12: Ga eens lekker onder de streep zitten!

Dit is wellicht de meest vreemde tip die je in deze reeks te lezen krijgt. Ik vraag je namelijk om eens lekker negatief te doen. Lekker te klagen, of, in mijn trainingstermen, lekker onder de streep te gaan zitten.

“Onder de streep houdt voor mij in dat je geen actie meer onderneemt, klaagt en iedereen verantwoordelijk houdt voor jouw geluk, behalve jezelf”

Weet je dat dat heerlijk kan zijn? Gewoon lekker klagen en zeuren. Miljoenen mensen beheersen het tot in perfectie, dus waarom zou jij het niet mogen? En, het levert je nog wat op ook, namelijk informatie over wat je in ieder geval niet wilt in je leven.

Deze tip houdt in dat je nu ook de kanten van jezelf ontdekt die je tegenhouden van actie, die je aangeven wat er niet goed is en niet kan. In mijn beleving ben je op dat moment in contact met het stuk van je onbewuste dat je zou kunnen omschrijven als een gekwetst kind. Een kind dat alles er eens uit wil gooien, klagen en de schuld geven.

Geef dat kind gerust aandacht en kijk wat je voor dat kind kunt doen. Vraag wat het nodig heeft en je zult verbaasd zijn. Kom tegemoet aan de wensen en je merkt dat dit kind met je wil meewerken en daarmee een groot stuk van je onbewuste.

Want, zoals je weet, je onbewuste wil weg van pijn en naar plezier. Net als een ‘klein kind’ dat wil. Wat leuk is, dat wil ik wel, wat niet leuk is daar word ik boos van of ga ik van huilen. Als je op die manier aandacht geeft aan je onbewuste, vanuit meedenken en probleem oplossen, dan levert dat een hoop op. Het maakt het leven een stuk makkelijker, moeitelozer en levert energie op. En je eigenwaarde kikkert er direct van op, want je onbewuste gaat vóór je werken in plaats van tegen je.

Tip 13: Oefen met nieuwe ervaringen

Het leuke aan kleine kinderen is dat ze nog zoveel kunnen leren en willen leren. Kijk maar eens naar een kindje dat wil leren lopen of kruipen. Het oefent, valt, huilt, struikelt, huilt, oefent, valt weer, huilt weer, kijkt om zich heen, lacht om de aanmoediging, krijgt frustratie als het niet lukt, enzovoort.

Maar opgeven? Ho maar! Een kind gaat door. Misschien omdat het om zich heen zoveel ‘succes’ ziet: iedereen loopt! Misschien omdat een kind onbewust nog niet veel ervaringen en feedback heeft over waarom iets niet zou ‘moeten’ (daar is ie weer!).

“Want stel dat jij met alle kennis die je nu hebt morgen opnieuw moet leren lopen. En je knikkert in het eerste uur vijftig keer met je hoofd tegen de grond. Zou jij dan nog actie ondernemen of zou je lekker gaan zitten waar je zit en denken: het zal mijn tijd wel duren…? Zeg eens eerlijk”

Ik denk dat veel mensen zouden kiezen voor blijven zitten. Diezelfde steen heb je na een paar keer wel ontdekt en ezel worden kan altijd nog. Kortom, veel mensen zijn helaas afkerig geworden van nieuwe dingen leren, nieuwe ervaringen.

Het onbewuste speelt hier een sterke rol in. Nieuwe ervaringen? Alleen als ze leuk zijn, anders liever niet. Je hebt inmiddels ontdekt hoe dat anders kan met D4. Een extra stimulans kan zijn om jezelf te beseffen dat als je het woord ‘oefenen’ plakt op nieuwe ervaringen, het een andere lading krijgt.

Dus niet meer zeggen dat je iets nieuws doet, maar dat je ‘oefent’ met iets nieuws. Het verlaagt de drempel voor je onbewuste (het geeft namelijk de mogelijkheid om terug te keren naar de eerdere situatie) en zorgt toch voor ervaring en feedback.

Zelfvertrouwen is oefenen baby

“Onze zoon Mees leert nieuwe dingen met vallen en opstaan”

Tip 14: Vraag hulp, je kunt het zomaar krijgen!

Herken je het bij jezelf: aan blijven ploeteren, tegen de klippen op werken, terwijl je er geen gat meer in ziet. Of ergens niet zo goed in zijn en het toch willen volbrengen. Totdat je er gefrustreerd van wordt.

Voor mij was erkennen dat ik bepaalde dingen in mijn leven niet goed kan een heerlijke stap in mijn leven. Nu hoef ik ze niet meer te doen en mag ik om hulp vragen! Ik heb immers erkend dat mijn talenten zich niet op dat bewuste vlak bevinden.

“En weet je wat nog leuker is? Sinds ik hulp ben gaan vragen, krijg ik ook echt hulp. Mensen die namelijk wel het talent hebben dat ik mis, vinden het heerlijk om dat te laten zien en daarmee andere mensen te helpen”

Soms denk ik, had ik dat maar eerder geweten! Nu is het voor mij in ieder geval geen probleem meer om hulp te vragen bij diverse zaken. Het leuke is dat ik mij beter voel en dat ik ook nog eens de eigenwaarde van een ander help vergroten. Over twee vliegen in één klap slaan gesproken. Dus: vraag hulp, veel en vaak. Je kunt het zomaar krijgen!

“Je bekijkt nu mijn 23 tips. Heb jij ook interesse in mijn gratis boek met 50 Zelfvertrouwen tips? Al meer dan 7700 mensen gingen je voor! Klik hier en ontvang mijn gratis boek direct” 

Tip 15: Vier FEEST als iets gelukt is

Wel eens gezien hoe Italianen of Spanjaarden feest vieren als ze blij zijn of trots? Die gaan uit hun dak en maken een hoop kabaal. Bij ons is het al ‘te gek’ als we met piepstem ‘hoera’ roepen of een klein vingertje in de lucht steken.

“Besef hoe belangrijk het is om FEEST (met hoofdletters) te vieren als je iets hebt bereikt. Om te juichen, blij te zijn en jezelf complimenten te geven”

Onze eigenwaarde vergroten we door onszelf de beloning en bevestiging te geven die we verdienen als iets gelukt is. Dat heeft een direct effect op je energiehuishouding, je gevoel en de beelden die je creëert voor jezelf.

Stop dus met klein doen en klein zijn als iets is gelukt. Verontschuldig je nooit als jij iets kunt en een ander niet. Wees blij, wees trots, juich, vier feest, beloon jezelf. Daar word je blij van!

taart vier feest

Tip 16: Sta stil bij wat jij bereikt hebt

Ga jij regelmatig ‘stil zitten’. Stil zitten en luisteren? Luisteren naar jezelf, naar je innerlijke stem. Naar de stem die je vertelt wat je allemaal hebt bereikt in de afgelopen periode. Die je laat zien wat voor stappen je al hebt gezet.

In de trainingen en cursussen die ik geef nemen we daar bewust tijd voor. Groei went namelijk snel. Ander gedrag is na een week of zes al ‘gewoon’ voor je. Het is dan helemaal geïntegreerd in je hersenen en het is dan een automatisme geworden. En je staat er niet meer bij stil dat het anders was.

Dat is aan de ene kant heel fijn, want daardoor kun je snel en effectief je leven veranderen en dingen bereiken. Aan de andere kant ontstaat daardoor soms het gevoel dat er ‘niets’ verandert. Zeker niet als het kleine stapjes zijn.

“Juist die kleine stapjes zijn belangrijk. Het betekent namelijk dat je onbewuste met je is meegegaan. Een grote stap is grote verandering. Echter, de kans op terugvallen is ook groter”

Door stil te staan, te voelen, terug te kijken en te luisteren ontdek je hoe hard je groeit. Schrijf het op, maak aantekeningen en lees het regelmatig terug. Vooral als het even minder loopt. Je zult zien dat je daar blijer van wordt en je eigenwaarde wordt ook verhoogd.

Tip 17: D3! Doen, doen en doen

Eén van de slogans die ik vaak gebruik is ‘actie wordt beloond’ oftewel gebruik D3. Je dient het gewoon te doen, doen, doen. Er wordt in de zelfontwikkelingsector veel gesproken over dat het op je pad komt, dat het zo moet zijn en dat het is zoals het is. Allemaal waar en allemaal niet waar.

“Er is er maar één verantwoordelijk voor het leven dat hij of zij leidt of lijdt. En dat ben jij zelf!”

Jij hebt het in je om actie te ondernemen, om dingen anders te doen, om van onder naar boven de streep te gaan als je dat wilt. Je hebt ook de keuze om niets te doen. Ook prima. Voor sommige mensen is juist niets doen een actie van onder naar boven de streep. Het is maar net hoe je in elkaar zit.

Wat voor iedereen geldt, is dat geen actie altijd leidt tot dezelfde uitkomst als je altijd hebt gekregen. Als je morgen doet wat je vandaag deed, dan ziet je toekomst eruit als gisteren. Kortom, je komt geen steek verder.

Wil jij direct op een makkelijke, unieke en slimme manier werken aan jouw zelfvertrouwen? Ik onthul op deze pagina wat Speedcoaching eigenlijk inhoudt. Misschien is dit iets voor jou?

Wil jij je eigenwaarde blijvend verhogen? Wil jij verder komen in je leven? Dan heb je actie nodig. Het bekijken van deze tips op zelfvertrouwen.com bijvoorbeeld. Of gecoacht worden, of een training volgen, live of online. Allemaal manieren om aan jezelf te werken. En jij kunt de stap zetten. Het draait om doen. Om doen, doen, doen! Actie wordt altijd beloond.

Tip 18: O3! Oefenen, oefenen en oefenen

Naast doen, doen, doen, geldt dat daar ook O3 bij komt kijken, namelijk oefenen, oefenen, oefenen. Gedragsverandering is een proces van oefenen. Elke keer opnieuw oefenen, totdat je merkt dat het beter gaat, dat het automatisch gaat, dat het lekker loopt.

Toen ik mij voornam om mijn directrice te gaan vertellen dat wat zij deed als leidinggevende mij demotiveerde, toen kwam dat de eerste keer niet lekker uit mijn mond. Echter, doordat ik erin bleef volharden en haar keer op keer bleef wijzen op het feit dat ik anders behandeld wilde worden, voelde ik mij sterker worden. Het onwennige was eraf, ik was helemaal oké met mijn houding naar haar.

“Was ik daar gespannen voor? Jazeker. Stond ik de eerste keer te hakkelen en zweten? Natuurlijk. Had ik thuis geoefend? Ook dat. En ik merkte dat door oefenen ik er beter in werd. En dat mensen het fijn vonden als ik zei wat ik vond. En ik bleef oefenen”

Het uiteindelijke effect: ik spreek mij uit en geef feedback. Ik zeg wat goed gaat en wat beter kan. Dat kan jij ook! Gewoon oefenen, oefenen, oefenen. Moet jij opletten wat er met je eigenwaarde gebeurt!

“Je bekijkt nu mijn 23 tips. Heb jij ook interesse in mijn gratis boek met 50 Zelfvertrouwen tips? Al meer dan 7700 mensen gingen je voor! Klik hier en ontvang mijn gratis boek direct” 

Tip 19: Beklim de berg stap voor stap

Wat ik veel zie in trainingen en dan met name zelfontwikkelingtrainingen is dat deelnemers in een weekend of een dag een enorm goed gevoel wordt bijgebracht. Even helemaal ondergedompeld in kracht, met mooie ervaringen en feedback.

de wet van de berg

Op zich is dat prima. Aan de andere kant hoor ik en zie ik dat veel deelnemers thuis komen, zich een week top voelen en dat daarna het aftakelingsproces van het gevoel begint. En dat ze niet goed weten hoe ze dat goede gevoel terug moeten krijgen.

Ze zijn, in mijn beleving, bovenop een berg gezet met een euforisch gevoel, knikkeren er door de gewone uitdagingen van het leven weer af en daar staan ze. Onderaan de berg omhoog te turen. Hoe kwam ik ook alweer op de top?

“Wat ik belangrijk vind is om die berg stap voor stap te beklimmen. Je weet inmiddels waarom dat voor je onbewuste belangrijk is en hoe je bewuste daar van profiteert”

Niet alleen helpt de berg stap voor stap beklimmen je om af en toe een stapje terug te doen, om even stil te staan en van het uitzicht te genieten, het helpt je ook om de weg terug te vinden als je het alleen moet doen.

Voor mij is het pad over de berg je levenspad. Stapje voor stapje helpt meer dan in één keer bovenop de berg zitten. Je hebt dan een hoop ervaringen gemist en waardeert het uitzicht veel minder dan stapsgewijs het uitzicht tegemoet te treden. En door alle ervaringen onderweg groeit je eigenwaarde en word je een completer mens.

Tip 20: Investeer in jezelf op alle geluksgebieden

Persoonlijke groei kenmerkt zich door geluk na te streven op al je geluksgebieden.

“Of het nu gaat om je fysieke gesteldheid, je eigenwaarde, de zin van het leven, je relaties of je werk en bezit: je bent het meest gelukkig en ervaart het meeste welzijn als je op alle vlakken aan jezelf werkt en groei nastreeft”

Want, ook hier geldt: 1 plus 1 is 3. Ofwel het synergie-effect. Als jij lekker in je vel zit, fysiek gezien, dan heeft dat effect op je relaties. Als jij weet waar je het voor doet in je leven, dan heeft dat effect op je werk, je relaties en je eigenwaarde. Als jij een goede relatie hebt, dan werk je beter en met meer plezier. Heb je een leuke baan, ben je thuis ook leuker.

tegeltjeswijsheid 1+1=3

Kortom, ze haken allemaal op elkaar in. De andere kant dus ook. Want, zit het tegen in je werk, dan neem je dat mee naar huis, heb je een partner waar het niet mee loopt, dan pieker je daarover op je werk. Ben je te dik, voel je je niet goed of heb je fysieke beperkingen? Dan zou dat zomaar je eigenwaarde omlaag kunnen halen.

Het heeft dus zin om al je geluksgebieden onder de loep te nemen en te investeren in geluk en welzijn op al die gebieden. Dus voldoende bewegen en gezond eten, voor jezelf opkomen en zelfvertrouwen ontwikkelen, de juiste baan kiezen en daarin jezelf laten zien, je relaties onderhouden en je dromen najagen.

Hoe je dat allemaal kunt doen? Om te beginnen met het doorwerken van al onze zelfvertrouwen blogs via deze paginaHier krijg je veel tips en voorbeelden om je eigenwaarde te vergroten en dat heeft effect op je andere levensgebieden.

Verder kun je door middel van boeken aan je ontwikkeling werken. Je vindt er een aantal in onze gratis Zelfvertrouwen community, zoals Creëer je eigen Toekomst, Laten we Wel-Zijn! of de Kracht van Angst. Of met behulp van cd’s als In je Element, Ruimte, Visualisatie of Emotioneel Evenwicht. Ook deze vind je in onze zelfvertrouwen community. Klik hier en wordt vrijblijvend lid, welkom!

Daarnaast kun je in onze ledenomgeving meerdere online trainingen en cursussen doen die je op alle levensgebieden inzicht geeft, herkenning brengt, ondersteunt bij het accepteren van je situatie, bij het loslaten en het veranderen daarvan. Al onze trainingen en cursussen zijn uniek in zijn soort. Niet eerder kon je vanuit je eigen veilige omgeving in je eigen tijd en je eigen tempo een zo grote zelfontwikkelingtraining doen.

Wil jij groeien op al je levensgebieden? Kijk dan voor meer info over onze unieke zelfvertrouwen community www.zelfvertrouwen.com/lid Jij bent het waard om al je levensgebieden te laten groeien. Zodat 1 + 1 + 1 + 1 + 1 geen 5 maar 10 is!

Zelfvertrouwen community ledenomgeving

“Word vrijblijvend lid van onze zelfvertrouwen community”

Tip 21: Uitzicht betekent ‘uit zicht’…

Ik heb het eerder al over de berg gehad waarop je in één keer kunt zitten of stapsgewijs. Als het goed is weet je nu dat het leuker, mooier en leerzamer is om het pad over de berg te volgen en niet in één sprong op de top te zitten. Je zult dan veel meer genieten van het uitzicht.

En daar gaat deze tip over. Wat veel mensen doen in het leven (en ik herken het van mijzelf uit het verleden) is een droom of doel najagen. Noem dat ‘boven op de berg’. En als die droom of dat doel dan bereikt is en je zit boven op de berg, dan kijk je om je heen en wat zie je dan? Wat voor uitzicht heb je dan? Een andere, hogere berg vlakbij! En dan wil je daar heen.

Daarmee vergeten veel mensen dat het leven een aaneenschakeling van bergen is. Mooie bergen om te beklimmen, steeds weer nieuw, steeds weer anders. En door alleen maar te kijken naar de volgende berg wordt het uitzicht vergeten.

“Sterker nog, uitzicht betekent niets ander dan ‘uit zicht’. Oftewel, het is nog niet binnen je bereik, je ziet het wel, maar je ziet het niet… Voel je het verschil?”

Deze tip is om het uitzicht binnen je bereik te halen. En dat doe je door onderweg te genieten. Door te genieten van het pad over of op de berg. Dan kom je van uit zicht tot in zicht…

Tip 22: Doe wat je graag wilt

Je eigenwaarde vergroten is ook een kwestie van naar jezelf luisteren. Regelmatig de tijd nemen om jezelf te evalueren en je af te vragen: doe ik wat ik graag wil?

Eerder heb ik je al verteld over het maken van een collage. Een collage waar je je dromen op plakt met betrekking tot je geluksgebieden. En natuurlijk is het dan van belang om ook regelmatig stil te staan bij die collage of bij de dromen in je leven.

“Neem minstens één keer per maand een halve dag om te mijmeren, om bij jezelf te rade te gaan of je aan het doen bent in je leven wat je graag wilt. Wat doe je goed, wat wil je anders of beter doen?”

Door antwoord te geven op die vragen hou jij jezelf scherp, werk je aan je eigenwaarde en kun je met meer plezier de dingen doen in je leven die je graag doet.

Tip 23: Luister naar je lichaam

Je lichaam heeft een signaalfunctie. De pijntjes die je voelt of juist de energie en fysieke kracht die je hebt, zijn direct gerelateerd aan hoe fit jij tussen je oren bent. Je lichaam vertelt jou het verhaal van je mentale en emotionele gesteldheid. Alleen, vaak luisteren we niet of veel te laat zoals mij overkwam.

Als ervaringsdeskundige op het gebied van burn-out kan ik je vertellen dat ik mij al maanden uitgeput voelde, geen energie meer had en toch aan het ‘stuiteren’ was en niet meer kon slapen.

“Alles was doorgedraaid en mijn lichaam had al heel veel signalen gegeven. Eerst subtiel, door wat hoofdpijntjes, toen wat harder door nek- en rugklachten (vooral mijn rugklachten waren heftig) en toen uiteindelijk de hamer: een burn-out en helemaal niet meer in staat om iets anders te doen dan slapen”

Als ik eerder naar mijn lichaam had geluisterd en de signalen serieus had genomen, dan was ik nooit zo uitgeput geraakt als ik jaren geleden was. Dan was ik eerder gestopt, had rust genomen en was ik gedwongen mij uit te spreken en zaken anders te gaan doen.

“En daar zit hem ook de kneep. Je lichaam is een signaalfunctie, je lichaam liegt niet. Jij wel”

Jij weet hoe je mentaal en emotioneel jezelf op vakkundige manier om de tuin kunt leiden. Om maar niet de verantwoordelijkheid te hoeven nemen voor jezelf.

Het effect is echter dat je eigenwaarde er een flinke deuk mee oploopt. Immers, op in ieder geval één van je geluksgebieden gaat het je niet voor de wind. En je weet inmiddels dat dat direct effect heeft op je andere geluksgebieden. Uiteindelijk kun je de signalen van je lichaam nooit ontkennen. En dus kun je er beter maar direct mee samenwerken.

“Zeg dus niet langer: ik heb LAST van mijn rug. Vervang het door: mijn rug wil mij iets laten weten”

Luister dan ook naar de signalen en de boodschap die er achter ligt. Werk je te hard, spreek je je niet uit, ben je inflexibel in je gedrag, vind je loslaten moeilijk, kun je je niet uiten in je relatie of zit je baas op je nek?

Geef eerlijk antwoorden op die vragen en onderneem actie. Je zorgt er dan voor dat je lichaam zich herstelt en dat jij verantwoordelijkheid neemt voor je eigen leven. En daarmee meer waarde aan je leven geeft. Gewoon doen dus!

Tip 24: Bonustip!

Op dit moment heb je al mijn 23 tips doorgenomen. Ik heb nog veel meer voor je! Heb jij ook interesse in mijn gratis boek met 50 Zelfvertrouwen tips? Al meer dan 7700 mensen gingen je voor. Klik hier en ontvang mijn 50 gratis tips voor meer zelfvertrouwen direct in jouw mailbox…

Zelfvertrouwen vergroten boek gratis

“Wat vond je van mijn zelfvertrouwen tips? Met welke tip ga jij direct iets doen? Alleen een korte reactie met een cijfer van de tip vind ik al leuk om te lezen straks. Ik kijk dan ook uit naar jouw korte reactie hieronder, dankjewel”

Vond je mijn artikel met 23 zelfvertrouwen tips echt waardevol? Klik en deel het dan met jouw vrienden en volgers via de social media knoppen hieronder. Zo kunnen zij ook van mijn 23 zelfvertrouwen tips profiteren. Samen maken we de wereld nóg mooier! Dankjewel. ~Ralph

Comment Section

18 reacties op “Zelfvertrouwen Vergroten? 23 Tips!


Door Ger op 15 juli 2018

He Ralph, een goed artikel over zelfvertrouwen tips.
Dank je wel.


Door Ralph J. Siebers op 17 juli 2018

Dankjewel Ger, je mag het delen met iedereen die het nodig heeft. bedankt voor je reactie!


Door Els op 15 juli 2018

Beste Ralph,
Veel goede tips. Daar heb ik echt wat aan.
Bedankt


Door Ralph J. Siebers op 17 juli 2018

Bedankt voor je feedback Els. Kom je vaker even lezen? Elke dinsdag plaats ik een nieuw artikel…


Door Patricia op 15 juli 2018

Bedankt Ralph,
Tip 22!
Doe wat je graag wilt!
Zeker op mij van toepassing!
Ben er druk mee bezig! En moet zeggen, het gaat mij steeds makkelijker af 😊

Bedankt voor de tips!


Door Patricia op 15 juli 2018

Bedankt Ralph,
Tip 22!
Doe wat je graag wilt!
Zeker op mij van toepassing!
Ben er druk mee bezig! En moet zeggen, het gaat mij steeds makkelijker af 😊

Bedankt voor de tips!


Door Ralph J. Siebers op 17 juli 2018

Bedankt voor het delen Patricia! Inderdaad tip 22 is voor veel mensen een belangrijke tip 🙂


Door Claud op 25 juli 2018

Super bedankt Ralph!
Tip 14 ga ik als eerste aan werken. Het blijft lastig om hulp te vragen. Maar het gaat me steeds vaker lukken 💪


Door Ralph J. Siebers op 27 juli 2018

Thanks Claud, goed dat je aangeeft dat je aan één tip als eerste gaat werken. Precies! Gewoon een lange tijd focus houden op tip 14. Succes en ik help je graag 🙂


Door Jos op 25 juli 2018

Nuttige en praktische tips, die je dagelijks toe kunt passen.
Een aanrader, eigenlijk voor iedereen geschikt.


Door Ralph J. Siebers op 27 juli 2018

Dag Jos, bedankt voor je reactie. Tof dat je het artikel een aanrader vindt. Je mag het artikel natuurlijk delen via de social media knoppen of via de app…thanks!


Door Bettina op 9 oktober 2018

He Ralph, een super artikel. Heb al wat van je tips toegepast. En ja hoor ik heb al resultaat. Hartelijk dank daarvoor.


Door Danny op 9 oktober 2018

Bedankt voor de tips! Dit boost je zelf vertrouwen, ik ga direct het ebook 50 zelfvertrouwentips downloaden 🙂
Bedankt voor al deze gratis info


Door Marina Morks op 10 oktober 2018

Bedankt voor al deze duidelijke tips, ik heb er een aantal opgeschreven die ik zeker toe ga passen. Mijn zelfvertrouwen kan best nog een boost gebruiken. Ik heb al bijna 2 jaar last van mijn rug (dubbele hernia) zou mijn lichaam mij ook iets willen vertellen…..


Door Robin op 10 oktober 2018

Fijne tips! Het zijn er veel.. ik heb er een paar opgeschreven en ga die proberen uit te voeren. Heel erg bedankt!


Door Lizet op 17 oktober 2018

Hoofd en hart met elkaar laten spreken! Helemaal waar… Vele zijn zo gewend alleen maar naar het hoofd te luisteren, en vergeten hierbij naar hun hart en lichaam te luisteren! En dat heeft zoveel te vertellen.


Door Elke op 21 oktober 2018

Hele handige en praktische tips voor je zelvertrouwen te vergroten. Met punt 3 ben ik een tijdje aan de slag, vooral door te kijken wat ik vroeger leuk vond en nu niet meer doe en dat terug te doen 🙂


Door Ralph J. Siebers op 24 oktober 2018

Dag Elke, bedankt voor je reactie. Iedereen kan zijn of haar zelfvertrouwen vergroten. Wil je hier nog meer over weten? Dan is mijn LIVE Webinar interessant voor je: https://zelfvertrouwen.com/webinars/ (Gratis en vrijblijvend)

Plaats een reactie