Zelfvertrouwen Vergroten? 23 Tips!

Zelfvertrouwen Vergroten? 23 Tips!

Jouw zelfvertrouwen vergroten gaat je zeker lukken met mijn 23 unieke tips. Allereerst wil ik jou complimenteren met jouw keuze om te werken aan jouw persoonlijke groei. De eerste kleine stap heb je nu al gezet. Bekijk de volgende twee quotes maar eens:

‘Elke grote reis begint met een eerste kleine stap' en ‘actie wordt beloond'

Goed dat je op het punt staat om mijn 23 tips om jouw zelfvertrouwen te vergroten door te gaan nemen. Ik wil je vooraf wel een waarschuwing geven! Dit is GEEN KORTE OPSOMMING met zelfvertrouwen tips die je binnen één minuut gelezen hebt zoals je wel vaker ziet op het internet. Ik geef je uitgebreide en waardevolle tips die echt voor je gaan werken. Je mag hier even de tijd voor nemen.

“Zelfvertrouwen vergroten? …maar geen tijd om deze 23 tips te bekijken?” Ik heb de oplossing voor je. Jouw tijd (en mijn tijd) is kostbaar. Misschien heb je iets minder tijd op dit moment om alle tips te bekijken. Geen probleem, dan heb ik iets voor je…en het is gratis! Klik en download via deze link vrijblijvend mijn boek met maar liefst 50 tips om jouw zelfvertrouwen enorm te vergroten.Zelfvertrouwen vergroten boek gratis

Zelfvertrouwen is de basis van alles

Je staat er mee op en je gaat ermee naar bed. Niemand weet hoeveel zelfvertrouwen jij hebt. Andersom geldt dit ook. Jij kunt niet invullen voor een ander hoeveel zelfvertrouwen deze persoon heeft. Ik heb vaak genoeg mensen op een podium ‘zien breken'. Personen waarvan je het totaal niet verwacht.

Mijn verhaal (kort)

“Ik ga je heel kort een klein beetje achtergrondinformatie vertellen. Ik houd het kort, want het gaat niet om mij… het gaat om jou op dit moment! (Je mag ook direct door scrollen naar mijn 23 zelfvertrouwen tips natuurlijk)”

Ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat het mij gelukt is om vanuit een negatief zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen uit te groeien tot iemand met een positief zelfbeeld en veel zelfvertrouwen. Dit is allemaal niet vanzelf gegaan. Daar heb ik echt wel wat voor moeten doen. Ik maak dan ook al jaren gebruik van mijn favoriete quote: ‘actie wordt beloond'

Van burn-out naar passie

Het was een proces waarbij ik vanuit een burn-out stap voor stap mijn leven, mijn overtuigingen, mijn gedrag en mijn identiteit heb veranderd. Ik heb mijzelf getraind en laten trainen en coachen, heb mijn overtuigingen onder de loep genomen én omgebogen.

Ik ben ook gaan leren om mijn hoofd en hart beter met elkaar te combineren. Zodat ik meer naar mijn intuïtie luisterde. Het heeft mij heel veel mooie vruchten opgeleverd en nog steeds! Alle kennis die ik in die jaren heb opgedaan op het gebied van zelfvertrouwen opbouwen kan ik nu met iedereen delen. En dat is nu mijn grote missie en passie.

Mees en Ralph Zeeland Zomer 2017

Mees en ik in Zeeland (zomer 2017)

Veel plezier met mijn 23 zelfvertrouwen tips

Ik ben straks echt benieuwd wat je van mijn zelfvertrouwen opbouwen tips vindt. Ik zou het dan ook geweldig vinden als je een hieronder korte reactie wilt plaatsen of mijn tips wilt delen via de social media knoppen. Samen maken we de wereld een nóg mooier. Kleine moeite, groot plezier en wie weet hoe groot zo'n sneeuwbaleffect kan worden. Ik wil je alvast enorm bedanken.

Wil jij trouwens helemaal up-to-date zijn en blijven op het gebied van zelfvertrouwen? Dan raad ik je aan om mijn Facebookpagina te gaan volgen. Elke dag vind je hier inspirerende quotes, vernieuwende tips en duidelijke video's. Klik op deze link voor de Zelfvertrouwen Facebook pagina en mis niks meer…

“Ik wens je voor nu veel plezier bij het bekijken van mijn 23 tips en het zetten van de stappen die daarbij horen. Actie wordt altijd beloond” ~Ralph J. Siebers

Tip 1: Geef nooit iemand anders de schuld

Ken jij ze? Mensen die altijd een ander de schuld geven. Liefst nog van de problemen die ze zelf hebben. Het ligt werkelijk nooit aan henzelf, altijd aan de overheid, de werkgever, de partner, de kinderen, vrienden, vriendinnen enzovoort. Wat er ook gebeurt in het leven. Herken je het deels bij jezelf?

Dan is deze tip helemaal voor jou: geef nooit iemand anders de schuld van je problemen of van de situatie waar je in zit. Het gaat je namelijk helemaal niet helpen. Sterker nog, het wordt er alleen maar slechter van. Want door een ander de schuld te geven leg je onbewust de verantwoordelijkheid voor jouw leven bij de ander. Je kunt achterover gaan zitten wachten totdat je leven verandert, maar dat gaat niet gebeuren.

Tenzij jij actie onderneemt, zelf de verantwoordelijkheid pakt en doet wat binnen jouw macht ligt om jouw situatie te veranderen. Keur je daarmee goed wat er is gebeurd? Helemaal niet. Je neemt echter wel initiatief om het anders te gaan doen en dat is stap 1 op weg naar verandering.

“Geef nooit iemand anders de schuld van je problemen of van de situatie waar je in zit. Het gaat je namelijk helemaal niet helpen”

Tip 2: Feedback is ‘feet forward'

Bescheidenheid siert de mens én dat is niet handig als je je eigenwaarde wilt vergroten. Daarom is de tweede tip: vraag zoveel mogelijk feedback van andere mensen en besef dat elke tip en elke vorm van feedback je ondersteunt op je levenspad.

Daarom noem ik het ook: feedback is feet forward. Elke feedback laat je een stap naar voren in je leven zetten, zelfs als de feedback je raakt. Als je eigenwaarde nog niet optimaal is, dan bestaat de neiging om ‘om feedback heen te lopen'. Dit vooral uit angst om dingen te horen die je bevestigen in de overtuigingen die je toch al over jezelf hebt en die niet positief zijn.

Toen ik jaren geleden niet lekker in mijn vel zat, keek ik wel tien keer uit voordat ik aan andere mensen vroeg wat ze van mij vonden en of ze een tip voor mij hadden. Mijn toenmalige werkgever liet mij echter zien dat ik mij hiermee alleen maar kleiner aan het maken was en dat ik mijn groeipotentie ontliep.

Hij heeft mij geholpen om feedback te vragen, eerst over dingen die ik in mijn werk deed en later steeds persoonlijker, dus echt over mij. Het bleek dat ik veel meer positieve feedback kreeg dan negatieve. En dat de negatieve feedback over het algemeen als tips werden gebracht en niet bedreigend waren.

“Werd ik dan nooit geraakt? Natuurlijk wel en dat betekende werk aan de winkel. Onderzoeken wat mij raakte en waar in deze feedback de ‘feet forward' lag”

En nu, jaren later, ben ik uitstekend opgewassen tegen feedback. Ik heb zoveel ervaringen en zoveel positieve feedback gekregen, dat mijn eigenwaarde op een hoog niveau is beland. Feedback die negatief is, krijg ik nog steeds. Weliswaar minder dan positieve, maar toch.

Soms raakt mij dat nog en dan kijk ik waar de les ligt. Meestal kan ik zien wat de boodschap achter de boodschap van de ander is. Kan ik vanuit een neutrale en rustige houding ontdekken wat er bij de feedbackgever of geefster gebeurt en of het zinvol is om iets moois terug te geven.

Want dat is voor mij een waarde geworden: elke vorm van feedback, positief of negatief, is een cadeautje dat je uit mag pakken. Om er vervolgens mee te doen wat je wilt. Dus: doen, doen, doen…

Tip 3: Maak tijd en ruimte voor jezelf

Druk, druk, druk. Wat nou druk? Druk is dat wat jij jezelf oplegt omdat jij graag wilt dat een ander blij met je is… Of niet soms? Hoe het ook voor jou is, feit is dat werkdruk, druk in je privéleven, druk in onderlinge relaties het niet makkelijker voor je maken.

Ieder mens heeft tijd en ruimte voor zichzelf nodig. Tijd om naar zichzelf te kijken, tijd om te zien wat goed gaat en waar tips voor jezelf liggen. Maak je die tijd en ruimte niet, dan heeft dat effect op je eigenwaarde. Immers, je kent jezelf minder waarde toe, dan je waard bent.

Je bent het immers waard om energie en tijd in te steken. En wel op de eerste plaats door jezelf. Zorg er dus voor dat je iedere dag minimaal een half uur de tijd hebt voor jezelf. Tijd om je terug te trekken, om bijvoorbeeld aantekeningen te maken over hoe de dag is verlopen. Waar je blij mee bent en wat je morgen anders wilt. Dat ondersteunt je om te werken aan jezelf en aan je eigen waarde.

Die periode van terugtrekking, van naar jezelf kijken, geeft je de ruimte om focus te houden. Je kunt je daardoor beter richten op waar je heen wilt in je leven en wat daar voor nodig is. Ook sta je meer stil bij wat andere mensen werkelijk van je vinden en niet wat jij denkt dat andere mensen van je vinden.

“Kijk ik naar mijn eigen leven, dan heeft de periode waarin ik trouw elke avond twintig dingen op schreef waar ik blij om was mij geholpen om de focus op het goede te houden”

Ook dwong het mij na te voelen en te denken over wat ik wilde veranderen en hoe ik mijn eigenwaarde wilde opbouwen. Mijn tip voor jou is om zo'n boekje naast je bed te leggen. En er elke dag minstens twintig zaken in te schrijven die goed zijn gegaan en waar je blij mee bent. En tien daarvan moeten over jou gaan.

Op die manier ken jij jezelf weer de waarde toe die veel andere mensen allang in je zien en wat jij vergeten bent. Maar ja, hoe wil je ook anders als jij er niet bij stil blijft staan….?

Tip 4: Complimenten zijn echt voor jou!

Herken jij het bij jezelf? Iemand geeft je een compliment en je voelt je helemaal opgelaten. Liefst wil je dat de aandacht direct van je af wordt gehaald. Of ben jij iemand die een compliment direct relativeert of afzwakt: het was geen moeite, iedereen zou dit toch doen, enzovoorts. Of ben jij iemand die direct een compliment terug geeft: ja maar jij hebt het nog beter gedaan hoor!

Hoe je reactie ook is, merk je wat het effect is? Een compliment geef je oprecht, dus hoor je een compliment ook oprecht te ontvangen. De energie die van een positief gebaar of compliment op je afkomt, is als een warme douche. Ga er niet direct een boel koud water bij mengen, ga niet direct naast de warme straal staan en ga niet proberen het warme water terug de kraan in te duwen…

“Jij bent het waard om een compliment te ontvangen. Leer het te ontvangen, binnen te komen, leer stil te zijn als je een compliment krijgt. Zeg hooguit wat het met je doet: ik word er stil van, verlegen, enzovoorts. Door dat uit te spreken zul je merken dat je op termijn minder de neiging krijgt om het compliment weg te wuiven”

Het uiteindelijke effect is dat je eigenwaarde enorm toeneemt. De energie van het compliment doet zijn werk in je lichaam en je focus zal meer toegaan naar het goede. Wees je er dus steeds weer van bewust hoe jij omgaat met de cadeaus die andere mensen jou geven. Want complimenten zijn er echt voor jou.

Loesje - de wereld is mooier met jou

De tip is om de komende keer dat jij een compliment ontvangt, er direct bij stil te staan wat het met je doet. Dus direct voelen in je lichaam en dat ook toelaten. Rustig blijven doorademen, bedanken en niets terug zeggen. Al kun je je tong wel afbijten bij wijze van spreken.

Wil je toch een compliment teruggeven? Wacht dan rustig een ander moment af om het compliment te geven. Dan pas komen de energie en positiviteit van dat compliment ook volledig tot hun waarde.

“Jij bent het waard om een compliment te ontvangen”

Tip 5: Denk altijd positief

Wel eens over nagedacht hoe jij ervaringen opdoet? Een ervaring begint in eerste instantie altijd met een beeld. Dat gebeurt volkomen onbewust en je kunt het ook niet tegenhouden of veranderen. Alles wat op je afkomt, wordt direct omgezet in een visueel plaatje.

Vanuit dat beeld ontstaan gevoelens. Je ziet/creëert het beeld en dat beeld roept gevoelens op. Dit zou je emoties kunnen noemen, dan zit er een etiket op als boosheid, blijheid, woede, rust enzovoort. Vanuit die gevoelens ontstaan acties. Het beeld zorgt voor een gevoel en vanuit dat gevoel ontstaat handelen. En dat leidt uiteindelijk tot een resultaat. Gewenst of ongewenst.

Dat is handig want het zorgt ervoor dat heel veel zaken in je leven min of meer ‘automatisch' verlopen. En het kan ook een valkuil zijn. Want wat nu als je eigenwaarde nog niet op het gewenste niveau is?

Dan kan het zijn dat je meer negatieve gedachten hebt dan positieve. En dat betekent dat er meer negatieve gevoelens zijn dan positieve en daardoor meer negatief gerichte acties dan positieve en daardoor meer negatieve resultaten dan positieve. En dan ben je mooi in de aap gelogeerd!

Hoe dat te veranderen? De tip is eenvoudig: denk altijd positief. Misschien denk je nu: makkelijker gezegd dan gedaan. Ik ga je vertellen hoe ik dit heb omgebogen in mijn leven. Naast de al eerder genoemde tip om elke dag te evalueren en de positieve ervaringen op te schrijven, ben ik mijn eigen gedrag gaan analyseren.

“Ik heb mij simpelweg voorgenomen om iedere keer dat ik mij betrapte op negatieve gedachten tegen mijzelf te zeggen: ‘Stop, anders denken nu!' En dat werkt”

Wat ook werkt is jezelf bij elke negatieve gedachte de vraag te stellen: “Wat is er leuk aan deze situatie of gedachte?'' Dit is er wel eentje voor gevorderden, want het zou zomaar kunnen dat je er nu en dan behoorlijk gefrustreerd van raakt. En wellicht is dat ook de bedoeling. De urgentie om het anders te doen moet zo groot worden, dat je het ook daadwerkelijk gaat doen.

Je kunt ook anderen inschakelen om je op liefdevolle wijze te confronteren als je vanuit een negatieve gedachte acties onderneemt. Zodat jij direct kunt omschakelen naar een positieve focus. En dan zul je merken dat je al heel snel meer eigenwaarde krijgt en dat er veel zaken in je leven anders gaan lopen.

“Je bekijkt nu mijn 23 tips. Heb jij ook interesse in mijn gratis boek met 50 Zelfvertrouwen tips? Al meer dan 7700 mensen gingen je voor! Klik hier en ontvang mijn gratis boek direct” 

Tip 6: Wees je bewust van je lichaamstaal

Uit onderzoek is gebleken dat mensen met depressieklachten minder depressief worden als ze elke dag gaan hardlopen. Dit heeft een aantal redenen. Enerzijds komt er bij lichamelijke duurinspanning endorfine vrij, wat een plezierig gevoel oplevert. Anderzijds wordt het effect gerealiseerd doordat hardlopers een bepaalde lichaamshouding hebben, namelijk rechtop, open, borst vooruit, hoofd omhoog.

En juist die lichaamshouding voorkomt dat de ‘neerslachtige' houding die past bij depressie niet kan worden gerealiseerd. Zodat lichaamshouding en geestestoestand niet langer ‘matchen' met elkaar. Met als effect dat de depressieklachten af kunnen nemen.

Dit kun je ook omdraaien. Jouw houding bepaalt dus in belangrijke mate hoe je je voelt, hoe mensen naar je kijken en behandelen en hoe jij met jezelf om gaat. Je kunt dus op wel heel eenvoudige wijze werken aan je eigenwaarde en wel door je lichaamshouding te veranderen.

De tip is om daar consequent bij stil te staan. Let op je houding, op je ademhaling, op de manier waarop je loopt en staat. En, nog belangrijker, ook als je je nog niet optimaal voelt dan kun je door alleen je lichaamshouding te veranderen al een ander gevoel in jezelf creëren. Om nog maar te zwijgen van het effect dat een positieve lichaamshouding heeft op de interactie met andere mensen!

Tip 7: Vergelijk jezelf met jezelf

Jij bent uniek in je soort. Van alle exemplaren mens die er in deze wereld rondlopen ben jij een volkomen uniek onderdeel. Niemand is zoals jij, niemand zal ooit zoals jij worden. Is dat niet fantastisch: jij hebt het dus als uniek wezen helemaal zelf voor het zeggen met betrekking tot je eigen leven. Want zeg nou zelf: wat weten anderen daar nou van?

“Er is er maar één die alle kenmerken van jou helemaal scherp voor ogen heeft. En dat ben jij zelf”

De tip is daarom om te stoppen met het vergelijken van jezelf met anderen. Het is zinloos, kost energie en het levert je nauwelijks iets op. Alleen informatie over een ander uniek exemplaar op deze wereld, met een volkomen andere achtergrond, opbouw en levensgeschiedenis dan jij.

“Vaak vergelijk je jezelf alleen met anderen op de negatieve punten. En niet in de zin van je eigen unieke kwaliteiten waarbij je gaat kijken wie die kwaliteiten niet hebben en wat ze van jou zouden kunnen leren”

Ralph - Zelfvertrouwen.com

“Jij bent uniek! Benut jouw kwaliteiten optimaal. Vandaag ga jij stoppen met het vergelijken van jezelf met anderen”

Niet meer vergelijken betekent overigens niet dat jij niet iets van anderen zou kunnen leren. Integendeel! Kijk gerust naar anderen om te zien welke eigenschappen of kwaliteiten jij zou willen ‘lenen'. En onderneem actie om daar ook te komen. Je hoeft alleen niet de persoon en zijn kwaliteiten met jezelf en je negatieve eigenschappen te vergelijken.

Vergroot je eigenwaarde door vanuit respect en trots op je eigen kwaliteiten naar anderen te kijken. Zodat je nog meer respect krijgt voor de unieke mens die je bent.

Tip 8: Focus op het goede in jou

Nu we het toch over vergelijken hebben. Deze tip gaat over het vergelijken van jezelf met jezelf.

“Wist jij dat je, als je 18 jaar oud bent, al 180.000 keer hebt gehoord wat je niet goed doet en slechts 20.000 keer wat je wel goed doet? Waarbij die 20.000 keer ook nog geconcentreerd zijn in de eerste jaren van je leven? Tel uit je winst!”

Dit heeft uiteraard effect op de focus in je leven. Als je 9 keer zoveel hoort wat niet goed gaat dan wat wel goed gaat, dan ga je dat ook nog geloven. Kortom, je focus gaat naar wat niet goed is aan jou in plaats van wat wel goed is. En dat heeft direct effect op je eigenwaarde. Ik heb hier ook een korte video over opgenomen:

De manier waarop je gedrag ontstaat, is als volgt: een situatie waar je in zit, creëert direct een beeld in je hersenen. Je hersenen werken met plaatjes, dus elke situatie geeft een plaatje in je hersenen. Dit kan positief of negatief zijn. Je hebt net gezien dat het vaak negatief is.

Vanuit het beeld/de plaatjes ontstaat direct een gevoel of emotie. Die kan weer positief of negatief zijn. En vanuit dat gevoel of die emotie ontstaat een reactie, ofwel gedrag. En dat gedrag heeft weer een effect of gevolg. En zo ontstaat een cirkel van beelden, van emoties, van gedrag en van effecten.

Om lekkerder in je vel te zitten en meer eigenwaarde te krijgen is het dus belangrijk om naar de positieve zaken te kijken. Stel jezelf dus altijd eerst de vraag: wat is goed aan mij in deze situatie? Wat doe ik goed?

Hierdoor ligt de focus op het goede in jou en dat heeft een heilzaam effect op je eigenwaarde. Natuurlijk kun je daarna de vraag stellen: wat kan ik nog beter doen, waar ligt groei voor mij? Daardoor krijg je, vanuit een positieve ‘mind-set' een helder en veel neutraler antwoord op je vraag.

“De tip is dus om zelf te beginnen met positief kijken, met complimenten geven, met in elke situatie te kijken naar het goede. Zelfs als de situatie niet leuk is”

Ik geef in trainingen vaak de tip om ook bij heel vervelende situaties of bij nare emoties de vraag te stellen: Wat is hier leuk aan? Het is een confronterende vraag die dwingt om de focus te verleggen. Je zult merken dat, als je dat doet, elke situatie twee kanten heeft. En jij mag kiezen aan welke kant je wilt staan…

Tip 9: Dromen, denken, durven en doen

Ik werk vaak met D4. Met dromen, denken, durven en doen. Dit heeft te maken met het onderscheid tussen je bewuste ‘mind' en je onbewuste ‘mind'.

“Uit onderzoek blijkt dat je bewuste mind slechts 5% van je handelen bepaalt. Dus dat wat je daadwerkelijk beslist en waar je over nadenkt. De overige 95% van je gedrag wordt onder invloed van je onbewuste geregeld”

Dat is op zich niet erg, want het is handig dat je bepaalde automatismen in je handelen en gedrag hebt. Want, als jij morgen niet meer weet hoe je moet tandenpoetsen of lopen, dan is dat toch even lastig.

bewust gedrag vs. onbewust gedrag

Echter, het effect van het bewuste wordt chronisch overschat. Je onderbewuste heeft vaak het heft in handen en daardoor ontstaat strijd die je fysiek in je lichaam kunt voelen. In de vorm van twijfel, angst, boosheid, frustratie enzovoorts.

Je onbewuste doet dit niet voor niets. Het beschermt je graag tegen pijn en wil het liefst plezier. En wel NU. Met andere woorden, als jij bewust iets wilt veranderen en het levert je over een poosje ander gedrag op (bijvoorbeeld een slanker lichaam), dan is het enige wat je onbewuste denkt: sporten levert mij NU niets op, alleen maar vermoeidheid.

Om je onbewuste mee te krijgen en bewuste en onbewuste op één lijn, dien je kleine stapjes te maken. Het eindresultaat te vertalen in tussendoelen en je onbewuste vooral te vertellen welk probleem er wordt opgelost dat pijnlijk is en wat voor bonus van plezier er ligt te wachten. Dan is het onbewuste direct ‘wakker'.

Daarom is ‘dromen' van belang. Droom wat je wilt, zorg ervoor dat die dromen zowel bewust als onbewust acceptabel zijn. Na het dromen komt het denken. Hoe zorg ik ervoor dat mijn dromen uitkomen en ik het onbewuste mee krijg. Hier breng je structuur aan en zorg je voor kleine stapjes en tussendoelen.

Na dromen en denken komt durven. Hier moet je actie gaan ondernemen. Dat kan alleen als er harmonie is met het onbewuste, anders kost het je bakken energie en is het resultaat vaak tegenvallend. Dus neem je onbewuste mee en creëer tussenbeloningen die plezierig zijn en passen bij je doelen (dus geen reep na het sporten, maar een lekkere massage…).

“Durven betekent uit je comfortzone stappen, in de stretchingzone van je leven. Er gaat een proces van gedrag herkennen, erkennen, loslaten en veranderen aan vooraf”

Na durven komt doen. Dit loopt parallel met durven. Door jouw angst heen te komen is soms letterlijk een stap nemen. Door kleine stapjes te definiëren en de stapjes zo leuk en aantrekkelijk mogelijk te maken, wordt doen een stuk eenvoudiger.

Door D4 groeit je eigenwaarde. Je zult merken dat je op die manier persoonlijk sneller groeit en je meer plezier hebt.

“Je bekijkt nu mijn 23 tips. Heb jij ook interesse in mijn gratis boek met 50 Zelfvertrouwen tips? Al meer dan 7700 mensen gingen je voor! Klik hier en ontvang mijn gratis boek direct” 

Tip 10: Eerlijk naar jezelf: niks moet

Laten we wel zijn… er moet helemaal niks in je leven. Is dat even een opluchting? Er is er maar eentje in jouw leven die bepaalt of er iets moet en dat ben jij. En wees eerlijk: jij bent vooral degene die vindt dat er iets moet.

“Je moet aardig zijn, je moet op tijd zijn, je moet klaar staan voor anderen, je moet je werk op tijd af hebben, je moet je best doen voor je relatie, je moet plezier hebben, je moet naar die verjaardag toe waar je geen zin in hebt, je moet …. Enzovoort”

En dat doe jij mooi zelf! Want, als je het helemaal terug haalt naar de essentie, dan moet jij helemaal niets. Niemand trouwens moet iets. Je besluit of je iets doet en als je dat besloten hebt, dan doe je het. Omdat je erachter staat.

Zou het kunnen dat je in je opvoeding hebt geleerd dat je veel dingen moet? En dat je dat bent gaan geloven? Jij hebt een eigen vrije wil en vanuit die eigen vrije wil maak je de keuzes. De vraag is: maak je die keuzes vanuit je hart, omdat je weet dat het goed voor je is? Of omdat je er een ander een plezier mee doet.

Hoe ben jij als gezelschap tijdens een verjaardag waar je helemaal geen zin in hebt? Hoe ben jij als je op je werk zit te stressen om je werk af te maken, terwijl je ook zou kunnen communiceren dat het teveel voor je is en je hulp nodig hebt. Hoe ben jij in je relatie met andere mensen omdat je zo nodig aardig moet zijn? Zachte heelmeesters maken stinkende wonden…

Kortom, wees eerlijk naar jezelf. Niets moet. Doe alleen de dingen waar je achter staat, waar je van voelt dat ze goed voor je zijn en waar jij je meerwaarde laat zien. Ga je naar die verjaardag? Ga er dan heen om de ander te laten zien dat je interesse hebt. Dat je er voor die ander bent. Heb je een relatie? Spreek je uit op punten als dat voor jou goed voelt. Luister naar je hart. Dat is iets wat je zou MOETEN doen…

Tip 11: Een collage van je geluksgebieden

Je hebt inmiddels tips gehad over focus, over het goede, over het creëren van het leven dat jij wilt leiden. Je eigenwaarde gaat ook omhoog door beelden te geven aan het leven dat jij wilt leiden. En hierbij hoef je je niet in te houden of kleiner te maken: dromen zijn onbegrensd.

De collage ontdekte ik enige jaren geleden. Een collage is een groot vel papier met daarop plaatjes en teksten over dat wat jij graag wilt bereiken. Mijn eerste collage is inmiddels bijna helemaal gerealiseerd en de tweede hangt aan de muur.

zelfvertrouwen.com moodboard van Salima

“Collage (moodboard) van Salima. Eén van onze trouwe cursisten/ volgers”

Wat ga je doen als je een collage maakt? Verzamel plaatjes op al je geluksgebieden. Dus over je gewenste fysieke gezondheid, je eigenwaarde, je relaties, je werk en de zin van jouw leven. Plak een foto van jezelf in het midden, eentje waarop je lacht. Om je foto heen plak je alle plaatjes met mooie dingen over wat jij wenst. En je plakt er teksten bij die je ondersteunen.

“Het effect is tweeledig. Weet je nog dat je hersenen met beelden werken? Door elke dag te kijken naar je collage geef je jouw hersenen voeding. En die beelden leveren gevoelens op (in dit geval heel positieve) en die gevoelens leiden naar gedrag en dat leidt naar gevolgen”

Kortom, je bent het leven aan het creëren dat jij graag wilt. Doordat je deze beelden keer op keer bekijkt zorg je voor focus. Focus op het goede en focus op wat jij wilt. Het directe effect is dat jij in de dingen die je doet steeds je focus als uitgangspunt neemt. En daardoor ‘filter' jij uit alle indrukken en interacties in je leven precies die bij je focus passen.

En zo komt je toekomst naar je toe. Het is heel eenvoudig. Gewoon doen en vertrouwen. Let wel op wat je allemaal wenst. Het kan zomaar ineens allemaal gebeuren. Dus, maak een mooie collage, hang hem op een goed zichtbare plek neer en kijk er elke dag naar. Je zult zien dat er veranderingen optreden en dat je acties in ieder geval een stuk leuker worden.

Tip 12: Ga eens lekker onder de streep zitten!

Dit is wellicht de meest vreemde tip die je in deze reeks te lezen krijgt. Ik vraag je namelijk om eens lekker negatief te doen. Lekker te klagen, of, in mijn trainingstermen, lekker onder de streep te gaan zitten.

“Onder de streep houdt voor mij in dat je geen actie meer onderneemt, klaagt en iedereen verantwoordelijk houdt voor jouw geluk, behalve jezelf”

Weet je dat dat heerlijk kan zijn? Gewoon lekker klagen en zeuren. Miljoenen mensen beheersen het tot in perfectie, dus waarom zou jij het niet mogen? En, het levert je nog wat op ook, namelijk informatie over wat je in ieder geval niet wilt in je leven.

Deze tip houdt in dat je nu ook de kanten van jezelf ontdekt die je tegenhouden van actie, die je aangeven wat er niet goed is en niet kan. In mijn beleving ben je op dat moment in contact met het stuk van je onbewuste dat je zou kunnen omschrijven als een gekwetst kind. Een kind dat alles er eens uit wil gooien, klagen en de schuld geven.

Geef dat kind gerust aandacht en kijk wat je voor dat kind kunt doen. Vraag wat het nodig heeft en je zult verbaasd zijn. Kom tegemoet aan de wensen en je merkt dat dit kind met je wil meewerken en daarmee een groot stuk van je onbewuste.

Want, zoals je weet, je onbewuste wil weg van pijn en naar plezier. Net als een ‘klein kind' dat wil. Wat leuk is, dat wil ik wel, wat niet leuk is daar word ik boos van of ga ik van huilen. Als je op die manier aandacht geeft aan je onbewuste, vanuit meedenken en probleem oplossen, dan levert dat een hoop op. Het maakt het leven een stuk makkelijker, moeitelozer en levert energie op. En je eigenwaarde kikkert er direct van op, want je onbewuste gaat vóór je werken in plaats van tegen je.

Tip 13: Oefen met nieuwe ervaringen

Het leuke aan kleine kinderen is dat ze nog zoveel kunnen leren en willen leren. Kijk maar eens naar een kindje dat wil leren lopen of kruipen. Het oefent, valt, huilt, struikelt, huilt, oefent, valt weer, huilt weer, kijkt om zich heen, lacht om de aanmoediging, krijgt frustratie als het niet lukt, enzovoort.

Maar opgeven? Ho maar! Een kind gaat door. Misschien omdat het om zich heen zoveel ‘succes' ziet: iedereen loopt! Misschien omdat een kind onbewust nog niet veel ervaringen en feedback heeft over waarom iets niet zou ‘moeten' (daar is ie weer!).

“Want stel dat jij met alle kennis die je nu hebt morgen opnieuw moet leren lopen. En je knikkert in het eerste uur vijftig keer met je hoofd tegen de grond. Zou jij dan nog actie ondernemen of zou je lekker gaan zitten waar je zit en denken: het zal mijn tijd wel duren…? Zeg eens eerlijk”

Ik denk dat veel mensen zouden kiezen voor blijven zitten. Diezelfde steen heb je na een paar keer wel ontdekt en ezel worden kan altijd nog. Kortom, veel mensen zijn helaas afkerig geworden van nieuwe dingen leren, nieuwe ervaringen.

Het onbewuste speelt hier een sterke rol in. Nieuwe ervaringen? Alleen als ze leuk zijn, anders liever niet. Je hebt inmiddels ontdekt hoe dat anders kan met D4. Een extra stimulans kan zijn om jezelf te beseffen dat als je het woord ‘oefenen' plakt op nieuwe ervaringen, het een andere lading krijgt.

Dus niet meer zeggen dat je iets nieuws doet, maar dat je ‘oefent' met iets nieuws. Het verlaagt de drempel voor je onbewuste (het geeft namelijk de mogelijkheid om terug te keren naar de eerdere situatie) en zorgt toch voor ervaring en feedback.

Zelfvertrouwen is oefenen baby

“Onze zoon Mees leert nieuwe dingen met vallen en opstaan”

Tip 14: Vraag hulp, je kunt het zomaar krijgen!

Herken je het bij jezelf: aan blijven ploeteren, tegen de klippen op werken, terwijl je er geen gat meer in ziet. Of ergens niet zo goed in zijn en het toch willen volbrengen. Totdat je er gefrustreerd van wordt.

Voor mij was erkennen dat ik bepaalde dingen in mijn leven niet goed kan een heerlijke stap in mijn leven. Nu hoef ik ze niet meer te doen en mag ik om hulp vragen! Ik heb immers erkend dat mijn talenten zich niet op dat bewuste vlak bevinden.

“En weet je wat nog leuker is? Sinds ik hulp ben gaan vragen, krijg ik ook echt hulp. Mensen die namelijk wel het talent hebben dat ik mis, vinden het heerlijk om dat te laten zien en daarmee andere mensen te helpen”

Soms denk ik, had ik dat maar eerder geweten! Nu is het voor mij in ieder geval geen probleem meer om hulp te vragen bij diverse zaken. Het leuke is dat ik mij beter voel en dat ik ook nog eens de eigenwaarde van een ander help vergroten. Over twee vliegen in één klap slaan gesproken. Dus: vraag hulp, veel en vaak. Je kunt het zomaar krijgen!

“Je bekijkt nu mijn 23 tips. Heb jij ook interesse in mijn gratis boek met 50 Zelfvertrouwen tips? Al meer dan 7700 mensen gingen je voor! Klik hier en ontvang mijn gratis boek direct” 

Tip 15: Vier FEEST als iets gelukt is

Wel eens gezien hoe Italianen of Spanjaarden feest vieren als ze blij zijn of trots? Die gaan uit hun dak en maken een hoop kabaal. Bij ons is het al ‘te gek' als we met piepstem ‘hoera' roepen of een klein vingertje in de lucht steken.

“Besef hoe belangrijk het is om FEEST (met hoofdletters) te vieren als je iets hebt bereikt. Om te juichen, blij te zijn en jezelf complimenten te geven”

Onze eigenwaarde vergroten we door onszelf de beloning en bevestiging te geven die we verdienen als iets gelukt is. Dat heeft een direct effect op je energiehuishouding, je gevoel en de beelden die je creëert voor jezelf.

Stop dus met klein doen en klein zijn als iets is gelukt. Verontschuldig je nooit als jij iets kunt en een ander niet. Wees blij, wees trots, juich, vier feest, beloon jezelf. Daar word je blij van!

Tip 16: Sta stil bij wat jij bereikt hebt

Ga jij regelmatig ‘stil zitten'. Stil zitten en luisteren? Luisteren naar jezelf, naar je innerlijke stem. Naar de stem die je vertelt wat je allemaal hebt bereikt in de afgelopen periode. Die je laat zien wat voor stappen je al hebt gezet.

In de trainingen en cursussen die ik geef nemen we daar bewust tijd voor. Groei went namelijk snel. Ander gedrag is na een week of zes al ‘gewoon' voor je. Het is dan helemaal geïntegreerd in je hersenen en het is dan een automatisme geworden. En je staat er niet meer bij stil dat het anders was.

Dat is aan de ene kant heel fijn, want daardoor kun je snel en effectief je leven veranderen en dingen bereiken. Aan de andere kant ontstaat daardoor soms het gevoel dat er ‘niets' verandert. Zeker niet als het kleine stapjes zijn.

“Juist die kleine stapjes zijn belangrijk. Het betekent namelijk dat je onbewuste met je is meegegaan. Een grote stap is grote verandering. Echter, de kans op terugvallen is ook groter”

Door stil te staan, te voelen, terug te kijken en te luisteren ontdek je hoe hard je groeit. Schrijf het op, maak aantekeningen en lees het regelmatig terug. Vooral als het even minder loopt. Je zult zien dat je daar blijer van wordt en je eigenwaarde wordt ook verhoogd.

Tip 17: D3! Doen, doen en doen

Eén van de slogans die ik vaak gebruik is ‘actie wordt beloond' oftewel gebruik D3. Je dient het gewoon te doen, doen, doen. Er wordt in de zelfontwikkelingsector veel gesproken over dat het op je pad komt, dat het zo moet zijn en dat het is zoals het is. Allemaal waar en allemaal niet waar.

“Er is er maar één verantwoordelijk voor het leven dat hij of zij leidt of lijdt. En dat ben jij zelf!”

Jij hebt het in je om actie te ondernemen, om dingen anders te doen, om van onder naar boven de streep te gaan als je dat wilt. Je hebt ook de keuze om niets te doen. Ook prima. Voor sommige mensen is juist niets doen een actie van onder naar boven de streep. Het is maar net hoe je in elkaar zit.

Wat voor iedereen geldt, is dat geen actie altijd leidt tot dezelfde uitkomst als je altijd hebt gekregen. Als je morgen doet wat je vandaag deed, dan ziet je toekomst eruit als gisteren. Kortom, je komt geen steek verder.

Wil jij direct op een makkelijke, unieke en slimme manier werken aan jouw zelfvertrouwen? Ik onthul op deze pagina wat Speedcoaching eigenlijk inhoudt. Misschien is dit iets voor jou?

Wil jij je eigenwaarde blijvend verhogen? Wil jij verder komen in je leven? Dan heb je actie nodig. Het bekijken van deze tips op zelfvertrouwen.com bijvoorbeeld. Of gecoacht worden, of een training volgen, live of online. Allemaal manieren om aan jezelf te werken. En jij kunt de stap zetten. Het draait om doen. Om doen, doen, doen! Actie wordt altijd beloond.

Tip 18: O3! Oefenen, oefenen en oefenen

Naast doen, doen, doen, geldt dat daar ook O3 bij komt kijken, namelijk oefenen, oefenen, oefenen. Gedragsverandering is een proces van oefenen. Elke keer opnieuw oefenen, totdat je merkt dat het beter gaat, dat het automatisch gaat, dat het lekker loopt.

Toen ik mij voornam om mijn directrice te gaan vertellen dat wat zij deed als leidinggevende mij demotiveerde, toen kwam dat de eerste keer niet lekker uit mijn mond. Echter, doordat ik erin bleef volharden en haar keer op keer bleef wijzen op het feit dat ik anders behandeld wilde worden, voelde ik mij sterker worden. Het onwennige was eraf, ik was helemaal oké met mijn houding naar haar.

“Was ik daar gespannen voor? Jazeker. Stond ik de eerste keer te hakkelen en zweten? Natuurlijk. Had ik thuis geoefend? Ook dat. En ik merkte dat door oefenen ik er beter in werd. En dat mensen het fijn vonden als ik zei wat ik vond. En ik bleef oefenen”

Het uiteindelijke effect: ik spreek mij uit en geef feedback. Ik zeg wat goed gaat en wat beter kan. Dat kan jij ook! Gewoon oefenen, oefenen, oefenen. Moet jij opletten wat er met je eigenwaarde gebeurt!

“Je bekijkt nu mijn 23 tips. Heb jij ook interesse in mijn gratis boek met 50 Zelfvertrouwen tips? Al meer dan 7700 mensen gingen je voor! Klik hier en ontvang mijn gratis boek direct” 

Tip 19: Beklim de berg stap voor stap

Wat ik veel zie in trainingen en dan met name zelfontwikkelingtrainingen is dat deelnemers in een weekend of een dag een enorm goed gevoel wordt bijgebracht. Even helemaal ondergedompeld in kracht, met mooie ervaringen en feedback.

de wet van de berg

Op zich is dat prima. Aan de andere kant hoor ik en zie ik dat veel deelnemers thuis komen, zich een week top voelen en dat daarna het aftakelingsproces van het gevoel begint. En dat ze niet goed weten hoe ze dat goede gevoel terug moeten krijgen.

Ze zijn, in mijn beleving, bovenop een berg gezet met een euforisch gevoel, knikkeren er door de gewone uitdagingen van het leven weer af en daar staan ze. Onderaan de berg omhoog te turen. Hoe kwam ik ook alweer op de top?

“Wat ik belangrijk vind is om die berg stap voor stap te beklimmen. Je weet inmiddels waarom dat voor je onbewuste belangrijk is en hoe je bewuste daar van profiteert”

Niet alleen helpt de berg stap voor stap beklimmen je om af en toe een stapje terug te doen, om even stil te staan en van het uitzicht te genieten, het helpt je ook om de weg terug te vinden als je het alleen moet doen.

Voor mij is het pad over de berg je levenspad. Stapje voor stapje helpt meer dan in één keer bovenop de berg zitten. Je hebt dan een hoop ervaringen gemist en waardeert het uitzicht veel minder dan stapsgewijs het uitzicht tegemoet te treden. En door alle ervaringen onderweg groeit je eigenwaarde en word je een completer mens.

Tip 20: Investeer in jezelf op alle geluksgebieden

Persoonlijke groei kenmerkt zich door geluk na te streven op al je geluksgebieden.

“Of het nu gaat om je fysieke gesteldheid, je eigenwaarde, de zin van het leven, je relaties of je werk en bezit: je bent het meest gelukkig en ervaart het meeste welzijn als je op alle vlakken aan jezelf werkt en groei nastreeft”

Want, ook hier geldt: 1 plus 1 is 3. Ofwel het synergie-effect. Als jij lekker in je vel zit, fysiek gezien, dan heeft dat effect op je relaties. Als jij weet waar je het voor doet in je leven, dan heeft dat effect op je werk, je relaties en je eigenwaarde. Als jij een goede relatie hebt, dan werk je beter en met meer plezier. Heb je een leuke baan, ben je thuis ook leuker.

tegeltjeswijsheid 1+1=3

Kortom, ze haken allemaal op elkaar in. De andere kant dus ook. Want, zit het tegen in je werk, dan neem je dat mee naar huis, heb je een partner waar het niet mee loopt, dan pieker je daarover op je werk. Ben je te dik, voel je je niet goed of heb je fysieke beperkingen? Dan zou dat zomaar je eigenwaarde omlaag kunnen halen.

Het heeft dus zin om al je geluksgebieden onder de loep te nemen en te investeren in geluk en welzijn op al die gebieden. Dus voldoende bewegen en gezond eten, voor jezelf opkomen en zelfvertrouwen ontwikkelen, de juiste baan kiezen en daarin jezelf laten zien, je relaties onderhouden en je dromen najagen.

Hoe je dat allemaal kunt doen? Om te beginnen met het doorwerken van al onze zelfvertrouwen blogs via deze paginaHier krijg je veel tips en voorbeelden om je eigenwaarde te vergroten en dat heeft effect op je andere levensgebieden.

Verder kun je door middel van boeken aan je ontwikkeling werken. Je vindt er een aantal in onze gratis Zelfvertrouwen community, zoals Creëer je eigen Toekomst, Laten we Wel-Zijn! of de Kracht van Angst. Of met behulp van cd's als In je Element, Ruimte, Visualisatie of Emotioneel Evenwicht. Ook deze vind je in onze zelfvertrouwen community. Klik hier en wordt vrijblijvend lid, welkom!

Daarnaast kun je in onze ledenomgeving meerdere online trainingen en cursussen doen die je op alle levensgebieden inzicht geeft, herkenning brengt, ondersteunt bij het accepteren van je situatie, bij het loslaten en het veranderen daarvan. Al onze trainingen en cursussen zijn uniek in zijn soort. Niet eerder kon je vanuit je eigen veilige omgeving in je eigen tijd en je eigen tempo een zo grote zelfontwikkelingtraining doen.

Wil jij groeien op al je levensgebieden? Kijk dan voor meer info over onze unieke zelfvertrouwen community www.zelfvertrouwen.com/lid Jij bent het waard om al je levensgebieden te laten groeien. Zodat 1 + 1 + 1 + 1 + 1 geen 5 maar 10 is!

Zelfvertrouwen community ledenomgeving

“Word vrijblijvend lid van onze zelfvertrouwen community”

Tip 21: Uitzicht betekent ‘uit zicht'…

Ik heb het eerder al over de berg gehad waarop je in één keer kunt zitten of stapsgewijs. Als het goed is weet je nu dat het leuker, mooier en leerzamer is om het pad over de berg te volgen en niet in één sprong op de top te zitten. Je zult dan veel meer genieten van het uitzicht.

En daar gaat deze tip over. Wat veel mensen doen in het leven (en ik herken het van mijzelf uit het verleden) is een droom of doel najagen. Noem dat ‘boven op de berg'. En als die droom of dat doel dan bereikt is en je zit boven op de berg, dan kijk je om je heen en wat zie je dan? Wat voor uitzicht heb je dan? Een andere, hogere berg vlakbij! En dan wil je daar heen.

Daarmee vergeten veel mensen dat het leven een aaneenschakeling van bergen is. Mooie bergen om te beklimmen, steeds weer nieuw, steeds weer anders. En door alleen maar te kijken naar de volgende berg wordt het uitzicht vergeten.

“Sterker nog, uitzicht betekent niets ander dan ‘uit zicht'. Oftewel, het is nog niet binnen je bereik, je ziet het wel, maar je ziet het niet… Voel je het verschil?”

Deze tip is om het uitzicht binnen je bereik te halen. En dat doe je door onderweg te genieten. Door te genieten van het pad over of op de berg. Dan kom je van uit zicht tot in zicht…

Tip 22: Doe wat je graag wilt

Je eigenwaarde vergroten is ook een kwestie van naar jezelf luisteren. Regelmatig de tijd nemen om jezelf te evalueren en je af te vragen: doe ik wat ik graag wil?

Eerder heb ik je al verteld over het maken van een collage. Een collage waar je je dromen op plakt met betrekking tot je geluksgebieden. En natuurlijk is het dan van belang om ook regelmatig stil te staan bij die collage of bij de dromen in je leven.

“Neem minstens één keer per maand een halve dag om te mijmeren, om bij jezelf te rade te gaan of je aan het doen bent in je leven wat je graag wilt. Wat doe je goed, wat wil je anders of beter doen?”

Door antwoord te geven op die vragen hou jij jezelf scherp, werk je aan je eigenwaarde en kun je met meer plezier de dingen doen in je leven die je graag doet.

Tip 23: Luister naar je lichaam

Je lichaam heeft een signaalfunctie. De pijntjes die je voelt of juist de energie en fysieke kracht die je hebt, zijn direct gerelateerd aan hoe fit jij tussen je oren bent. Je lichaam vertelt jou het verhaal van je mentale en emotionele gesteldheid. Alleen, vaak luisteren we niet of veel te laat zoals mij overkwam.

Als ervaringsdeskundige op het gebied van burn-out kan ik je vertellen dat ik mij al maanden uitgeput voelde, geen energie meer had en toch aan het ‘stuiteren' was en niet meer kon slapen.

“Alles was doorgedraaid en mijn lichaam had al heel veel signalen gegeven. Eerst subtiel, door wat hoofdpijntjes, toen wat harder door nek- en rugklachten (vooral mijn rugklachten waren heftig) en toen uiteindelijk de hamer: een burn-out en helemaal niet meer in staat om iets anders te doen dan slapen”

Als ik eerder naar mijn lichaam had geluisterd en de signalen serieus had genomen, dan was ik nooit zo uitgeput geraakt als ik jaren geleden was. Dan was ik eerder gestopt, had rust genomen en was ik gedwongen mij uit te spreken en zaken anders te gaan doen.

“En daar zit hem ook de kneep. Je lichaam is een signaalfunctie, je lichaam liegt niet. Jij wel”

Jij weet hoe je mentaal en emotioneel jezelf op vakkundige manier om de tuin kunt leiden. Om maar niet de verantwoordelijkheid te hoeven nemen voor jezelf.

Het effect is echter dat je eigenwaarde er een flinke deuk mee oploopt. Immers, op in ieder geval één van je geluksgebieden gaat het je niet voor de wind. En je weet inmiddels dat dat direct effect heeft op je andere geluksgebieden. Uiteindelijk kun je de signalen van je lichaam nooit ontkennen. En dus kun je er beter maar direct mee samenwerken.

“Zeg dus niet langer: ik heb LAST van mijn rug. Vervang het door: mijn rug wil mij iets laten weten”

Luister dan ook naar de signalen en de boodschap die er achter ligt. Werk je te hard, spreek je je niet uit, ben je inflexibel in je gedrag, vind je loslaten moeilijk, kun je je niet uiten in je relatie of zit je baas op je nek?

Geef eerlijk antwoorden op die vragen en onderneem actie. Je zorgt er dan voor dat je lichaam zich herstelt en dat jij verantwoordelijkheid neemt voor je eigen leven. En daarmee meer waarde aan je leven geeft. Gewoon doen dus!

Tip 24: Bonustip!

Op dit moment heb je al mijn 23 tips doorgenomen. Ik heb nog veel meer voor je! Heb jij ook interesse in mijn gratis boek met 50 Zelfvertrouwen tips? Al meer dan 7700 mensen gingen je voor. Klik hier en ontvang mijn 50 gratis tips voor meer zelfvertrouwen direct in jouw mailbox…

Zelfvertrouwen vergroten boek gratis

“Wat vond je van mijn zelfvertrouwen tips? Met welke tip ga jij direct iets doen? Alleen een korte reactie met een cijfer van de tip vind ik al leuk om te lezen straks. Ik kijk dan ook uit naar jouw korte reactie hieronder, dankjewel”

Vond je mijn artikel met 23 zelfvertrouwen tips echt waardevol? Klik en deel het dan met jouw vrienden en volgers via de social media knoppen hieronder. Zo kunnen zij ook van mijn 23 zelfvertrouwen tips profiteren. Samen maken we de wereld nóg mooier! Dankjewel. ~Ralph

Ger
Door

Ger

op 15 July 2018

He Ralph, een goed artikel over zelfvertrouwen tips. Dank je wel.

Ralph J. Siebers
Door

Ralph J. Siebers

op 17 July 2018

Dankjewel Ger, je mag het delen met iedereen die het nodig heeft. bedankt voor je reactie!

Els
Door

Els

op 15 July 2018

Beste Ralph, Veel goede tips. Daar heb ik echt wat aan. Bedankt

Ralph J. Siebers
Door

Ralph J. Siebers

op 17 July 2018

Bedankt voor je feedback Els. Kom je vaker even lezen? Elke dinsdag plaats ik een nieuw artikel...

Patricia
Door

Patricia

op 15 July 2018

Bedankt Ralph, Tip 22! Doe wat je graag wilt! Zeker op mij van toepassing! Ben er druk mee bezig! En moet zeggen, het gaat mij steeds makkelijker af 😊 Bedankt voor de tips!

Patricia
Door

Patricia

op 15 July 2018

Bedankt Ralph, Tip 22! Doe wat je graag wilt! Zeker op mij van toepassing! Ben er druk mee bezig! En moet zeggen, het gaat mij steeds makkelijker af 😊 Bedankt voor de tips!

Ralph J. Siebers
Door

Ralph J. Siebers

op 17 July 2018

Bedankt voor het delen Patricia! Inderdaad tip 22 is voor veel mensen een belangrijke tip :)

Claud
Door

Claud

op 25 July 2018

Super bedankt Ralph! Tip 14 ga ik als eerste aan werken. Het blijft lastig om hulp te vragen. Maar het gaat me steeds vaker lukken 💪

Ralph J. Siebers
Door

Ralph J. Siebers

op 27 July 2018

Thanks Claud, goed dat je aangeeft dat je aan één tip als eerste gaat werken. Precies! Gewoon een lange tijd focus houden op tip 14. Succes en ik help je graag :)

Jos
Door

Jos

op 25 July 2018

Nuttige en praktische tips, die je dagelijks toe kunt passen. Een aanrader, eigenlijk voor iedereen geschikt.

Ralph J. Siebers
Door

Ralph J. Siebers

op 27 July 2018

Dag Jos, bedankt voor je reactie. Tof dat je het artikel een aanrader vindt. Je mag het artikel natuurlijk delen via de social media knoppen of via de app...thanks!

Bettina
Door

Bettina

op 9 October 2018

He Ralph, een super artikel. Heb al wat van je tips toegepast. En ja hoor ik heb al resultaat. Hartelijk dank daarvoor.

Ralph J. Siebers
Door

Ralph J. Siebers

op 4 February 2019

Wat mooi dat je al resultaat hebt geboekt Bettina! Geweldig! Graag gedaan...

Danny
Door

Danny

op 9 October 2018

Bedankt voor de tips! Dit boost je zelf vertrouwen, ik ga direct het ebook 50 zelfvertrouwentips downloaden :) Bedankt voor al deze gratis info

Ralph J. Siebers
Door

Ralph J. Siebers

op 4 February 2019

Dag Danny, tof dat je mijn zelfvertrouwen boek hebt gedownload! thanks

Marina Morks
Door

Marina Morks

op 10 October 2018

Bedankt voor al deze duidelijke tips, ik heb er een aantal opgeschreven die ik zeker toe ga passen. Mijn zelfvertrouwen kan best nog een boost gebruiken. Ik heb al bijna 2 jaar last van mijn rug (dubbele hernia) zou mijn lichaam mij ook iets willen vertellen.....

Ralph J. Siebers
Robin
Door

Robin

op 10 October 2018

Fijne tips! Het zijn er veel.. ik heb er een paar opgeschreven en ga die proberen uit te voeren. Heel erg bedankt!

Ralph J. Siebers
Lizet
Door

Lizet

op 17 October 2018

Hoofd en hart met elkaar laten spreken! Helemaal waar... Vele zijn zo gewend alleen maar naar het hoofd te luisteren, en vergeten hierbij naar hun hart en lichaam te luisteren! En dat heeft zoveel te vertellen.

Ralph J. Siebers
Door

Ralph J. Siebers

op 4 February 2019

Dag Lizet, bedankt voor je reactie op mijn zelfvertrouwen vergroten artikel. Precies! Luister naar je hart, want die klopt ;)

Elke
Door

Elke

op 21 October 2018

Hele handige en praktische tips voor je zelvertrouwen te vergroten. Met punt 3 ben ik een tijdje aan de slag, vooral door te kijken wat ik vroeger leuk vond en nu niet meer doe en dat terug te doen :-)

Ralph J. Siebers
Pjotr Schelling
Door

Pjotr Schelling

op 17 November 2018

Goed artikel Ralph. Zit zeker herkenning in. Vooral de zin "Als je morgen doet wat je vandaag deed, dan ziet je toekomst eruit als gisteren. Kortom, je komt geen steek verder." uit tip 17 is herkenbaar. Vroeger consumeerde ik vooral. Ik las veel, volgde webinars etc. maar ik deed niet veel met de kennis die ik opgestoken had. En sinds ik nu een half jaar met een coach werk is dat elke dag beter gegaan. Ik ben nu steeds meer een "doener" geworden. Als niets doet, gebeurd er ook niets...

Ralph J. Siebers
Door

Ralph J. Siebers

op 4 February 2019

Tof dat je het een goed artikel vindt Pjotr. Wat goed dat je een coach in handen hebt genomen. Dit kan vaak al een wereld van verschil betekenen. Ik vind het al knap je veel consumeert. Nog mooier dat je van consumeren naar produceren bent gegaan!

Jan
Door

Jan

op 20 November 2018

Tip 9 vind ik heel krachtig: Dromen, denken, durven en doen. Vooral dat het doen bijdraagt aan je zelfvertrouwen. En ik ben zelf een doener. Brengt wel risico's met zich mee, maar dit heeft ook bijgedragen aan mijn zelfvertrouwen. Bedankt voor jouw waardevolle tips!

Ralph J. Siebers
Door

Ralph J. Siebers

op 4 February 2019

Dag Jan, graag gedaan. Dit klopt als een bus. Jouw zelfvertrouwen vergroten begint gewoon met doen. Starten met doen. Thuis hangen en niets plannen draagt niet bij om je zelfvertrouwen te vergroten ;)

Verkooijen
Door

Verkooijen

op 10 February 2019

Beste Ralph, hartelijk dank voor de tips!

Ralph J. Siebers
Mia
Door

Mia

op 11 February 2019

Voor mij vooral D3 en O3 ik heb regelmatig een schop onder mijn kont nodig :)

Ralph J. Siebers
Maureen De pril
Door

Maureen De pril

op 13 February 2019

Een duwtje in de rug!

Ralph J. Siebers
Door

Ralph J. Siebers

op 19 February 2019

Bedankt voor je reactie Maureen. Daarvoor zijn deze zelfvertrouwen tips ook echt bedoeld. Kan ik verder nog iets voor je betekenen?

Henny
Door

Henny

op 15 February 2019

Hoi Ralph, Prachtig en heel mooi, je tips, zoals je weet ben ik al volop bezig, wat hou ik hiervan, er is toch geen mooiere beloning voor jezelf dan persoonlijke groei, je kan altijd nog een betere versie van jezelf maken, niemand kan alles, geweldige trainingen en tips geven jullie, geweldig!

Ralph J. Siebers
Door

Ralph J. Siebers

op 19 February 2019

Hoi Henny, we hebben al uitgebreid contact met elkaar gehad. Ik kan het ook zeer waarderen dat je gestart bent met onze cursus. Super! Het is altijd en voor iedereen verstandig om te investeren in je persoonlijke groei. Er valt voor iedereen (ook voor mij) nog zoveel te leren. Bedankt dat je onze training geweldig vindt!

Theunissen Monica
Door

Theunissen Monica

op 26 February 2019

Dankjewel

Ralph J. Siebers
Sabina
Door

Sabina

op 4 March 2019

Heel fijn om de tips te lezen. Ik werd er blij van. Ze brengen mij bij mij zelf. Dank je wel hiervoor !

Ralph J. Siebers
Door

Ralph J. Siebers

op 5 March 2019

Ik ben blij dat je blij werd van mijn zelfvertrouwen tips ;) Graag gedaan en als je vragen hebt altijd stellen :)

Steffie
Door

Steffie

op 7 March 2019

Knap dat je dit doet. Veel mensen zullen hier baat bij hebben :-)

Ralph J. Siebers
Door

Ralph J. Siebers

op 12 March 2019

Bedankt voor je reactie Steffie! Je mag mijn zelfvertrouwen tips doorgeven aan iedereen die ze nodig heeft. Bij voorbaat dank ;)

Gerda
Door

Gerda

op 8 March 2019

Amai,ik heb nog veel werk aan mezelf🤔

Ralph J. Siebers
Door

Ralph J. Siebers

op 12 March 2019

Jij niet alleen Gerda. Ik ook! 100% is ook niet mogelijk. Ik hoop dat mijn zelfvertrouwen tips je op de goede weg zetten :)

Gerda
Door

Gerda

op 12 March 2019

Thanks voor e-book,ik ga er zeker aan werken☺

Ralph J. Siebers
Door

Ralph J. Siebers

op 12 March 2019

Graag gedaan Gerda. Goed dat je tot actie bent overgegaan. Actie wordt beloond!

Sabina
Door

Sabina

op 11 March 2019

Jij geeft een goed inzicht: door ontspanning kan je jouw doelen bereiken. Ontspannen vind ik nog al eens moeilijk. Ik pak mijn problemen vaak aan door te gaan doen ipv ze even te laten bezinken en mij te ontspannen. Ik kan dus de tips om mij te ontspannen goed gebruiken.

Ralph J. Siebers
Door

Ralph J. Siebers

op 12 March 2019

Dankjewel voor je reactie Sabina. Met direct doen is niks mis mee hoor. Dit is ook een tip van mij (D3). Soms ga je te lang door en vier je te weinig en vergeet je de ontspanning ook... Goed dat je mijn tips kunt gebruiken :)

Mirte
Door

Mirte

op 13 March 2019

Bedankt voor de tips! Ik ga dit weekend beginnen met de collage :)

Ralph J. Siebers
Door

Ralph J. Siebers

op 19 March 2019

Yes, Actie wordt beloond. Goed bezig Mirte. Ik ben benieuwd naar je collage...wil je deze hier uploaden? Thanks

Magda
Door

Magda

op 15 March 2019

Intéressant !

Ralph J. Siebers
Door

Ralph J. Siebers

op 19 March 2019

Dag Magda, tof dat je het interessant hebt gevonden. Welke tip sprak jou het meeste aan?

Sandra
Door

Sandra

op 17 March 2019

Super dank je voor het e book !

Ralph J. Siebers
Door

Ralph J. Siebers

op 19 March 2019

Dag Sandra, graag gedaan. Mijn boek met zelfvertrouwen tips en meer is voor iedereen beschikbaar ;)

Bianca
Door

Bianca

op 18 March 2019

Dankjewel!!

Ralph J. Siebers
Door

Ralph J. Siebers

op 19 March 2019

Graag gedaan, ik hoop dat je iets hebt aan mijn zelfvertrouwen tips!

Eef
Door

Eef

op 19 March 2019

Goede praktische en makkelijk toe te passen tips! Daarnaast ook stof tot nadenken en tot zelfreflectie, bedankt!

Ralph J. Siebers
patricia
Door

patricia

op 21 March 2019

Heb nog niet alles kunnen lezen maar heb al wel interessante dingen zien staan door er al is door te scrollen...zou mezelf zo graag willen veranderen maar als ik dan lees dat je er jaren over hebt gedaan schrik het me wel af...en soms denk ik (met tranen in de ogen) dit lukt me niet...ik ben nu eenmaal ''ik''...en veranderen is zo moeilijk...dank je patricia

Ralph J. Siebers
Door

Ralph J. Siebers

op 24 March 2019

Dag Patricia, natuurlijk gaat je dit lukken. Het is mij ook gelukt. Het kostte bij mij inderdaad jaren, maar iedereen is anders... Misschien kan jij het in een kortere periode doen, wie weet. Dit vind ik altijd een mooie quote: "The best time to plant a tree was 20 years ago... The second best time is now" Veranderen is moeilijk, maar zeker mogelijk. Heb je mijn 50 tips al gedownload? --> https://zelfvertrouwen.com/50-tips-gratis/ Deze gaan je zeker verder helpen en het is gratis :)

Susanne Hoogers
Door

Susanne Hoogers

op 24 March 2019

Hoi Ralph, ik zit midden in het proces van het veranderen. Je tips helpen me enorm als spiegel. Dank je wel daarvoor.

Ralph J. Siebers
Natasja
Door

Natasja

op 25 March 2019

Dank je wel! Zeer helpend deze tips!

Ralph J. Siebers
Door

Ralph J. Siebers

op 1 April 2019

Thanks Natasja, welke zelfvertrouwen tip vond je het meest waardevol?

Chantal
Door

Chantal

op 27 March 2019

Goed geschreven!

Ralph J. Siebers
Door

Ralph J. Siebers

op 1 April 2019

Dankjewel Chantal, welke zelfvertrouwen tip vond je het meest waardevol?

Sophie
Door

Sophie

op 30 March 2019

Mooie nieuwe inzichten en eigenlijk heel logisch. Helder en goed geschreven dank.

Ralph J. Siebers
Door

Ralph J. Siebers

op 1 April 2019

Tof dat je mijn zelfvertrouwen tips kunt waarderen Sophie. Voel je vrij om ze door te sturen. Samen maken we de wereld nóg mooier ;)

Ingrid
Door

Ingrid

op 3 April 2019

De situaties zijn zeer herkenbaar. Maar vooral de tips die je geeft om hoe met bepaalde situaties om te gaan zijn zeer verhelderend en waardevol. Mijn dank daarvoor.

Ralph J. Siebers
Peggy
Door

Peggy

op 4 April 2019

Goede tips dank je wel

Ralph J. Siebers
aislinn
Door

aislinn

op 5 April 2019

Dank je voor goede tips

Ralph J. Siebers
Tosca
Door

Tosca

op 7 April 2019

Dankjewel ben er super blij mee!!!

Ralph J. Siebers
Door

Ralph J. Siebers

op 10 April 2019

Graag gedaan Tosca, je mag de zelfvertrouwen tips ook doorsturen. No Problemo!

Emmy
Door

Emmy

op 13 April 2019

Thanks! Altijd goed om eens goed naar jezelf te kijken. Tips geven stof tot nadenken.

Ralph J. Siebers
Maria
Door

Maria

op 16 April 2019

heel graag

Ralph J. Siebers
Nicky
Door

Nicky

op 25 April 2019

Dankjewel! Stof tot nadenken.

Ralph J. Siebers
Door

Ralph J. Siebers

op 4 May 2019

Thanks Nicky, welke zelfvertrouwen tip vond jij het meest nuttig?

Jan
Door

Jan

op 29 April 2019

Zeer nuttige tips, en hier leer je weer van,

Ralph J. Siebers
Door

Ralph J. Siebers

op 4 May 2019

dankjewel Jan, welke zelfvertrouwen tip vond jij het meest nuttig?

Jan
Door

Jan

op 4 May 2019

Bijna alle tips zijn nuttig. Tip 4 en 20 zijn voor mij de belangrijkste.

Ralph J. Siebers
Els
Door

Els

op 5 May 2019

Bedankt voor de tips. Vooral 3,4,5 en 8 blijven hangen 😊

Ralph J. Siebers
Door

Ralph J. Siebers

op 14 May 2019

Hey Els, wat goed dat je er 4 hebt uitgelicht! Heb je wel eens een LIVE Webinar bij ons gevolgd? www.zelfvertrouwen.com/webinars

saida
Door

saida

op 8 May 2019

dank je wel voor de tips, ik zal ze zeker uitproberen! ;)

Ralph J. Siebers
Door

Ralph J. Siebers

op 14 May 2019

Dag Saida, graag gedaan. Niet allemaal tegelijkertijd he! Focus op 1! :)

Marielle
Door

Marielle

op 8 May 2019

Super tips!! Dankjewel :-)

Ralph J. Siebers
Annick
Door

Annick

op 11 May 2019

Dank je voor de goede tips

Ralph J. Siebers
Angela
Door

Angela

op 14 May 2019

Ik heb de keuze gemaakt om qua werk voor mezelf te kiezen en mijn eigen missie te volgen. Dat heeft geresulteerd in een eigen praktijk voor Remedial Teaching en leren leren en plannen. Daar zijn drie keer burn-outachtige klachten aan vooaraf gegaan.

Ralph J. Siebers
Door

Ralph J. Siebers

op 29 May 2019

Goed dat je voor jouw eigen missie hebt gekozen Angela. Hoe gaat het nu met je? ...en met je eigen praktijk?

Jessica
Door

Jessica

op 16 May 2019

Dankje wel voor deze tips. Met alle zelfvertrouwentips ga ik wel stap voor stap aan de slag. Te beginnen bij 23.

Ralph J. Siebers
Germa
Door

Germa

op 16 May 2019

Dank je wel.

Ralph J. Siebers
Door

Ralph J. Siebers

op 29 May 2019

Alsjeblieft Germa. Top dat je mijn zelfvertrouwen tips hebt doorgenomen :)

Deborah
Door

Deborah

op 21 May 2019

Bedankt voor de zelfvertrouwen tips!

Ralph J. Siebers
Door

Ralph J. Siebers

op 29 May 2019

Graag gedaan natuurlijk Deborah! Welke zelfvertrouwen tip heeft je het meest geholpen?

Laura
Ralph J. Siebers
Renee
Door

Renee

op 24 May 2019

Dankjewel voor de zelfvertrouwentips

Ralph J. Siebers
Daniela
Door

Daniela

op 28 May 2019

Bedankt voor de tips! Deze hebben lij al wat anders doen denken en handelen. Groetjes

Ralph J. Siebers
Talitha
Door

Talitha

op 28 May 2019

Mooie en bruikbare zelfvertrouwen tips! Ik heb nog wel een hele weg te gaan om me deze zelfvertrouwentips eigen te maken, maar ik ga ervoor!

Ralph J. Siebers
Door

Ralph J. Siebers

op 29 May 2019

Yes, dat is de instelling Talitha. Leuk dat je ook naar mijn Webinar hebt gekeken :)

Sandra Knaap
Door

Sandra Knaap

op 3 June 2019

Dankjewel Ralph. Leuk dat je ook met beelden werkt, zó veel inzicht gevend en versterkend. Fijn, ik ga mijn voordeel doen met je tips.

Ralph J. Siebers
Rik
Door

Rik

op 11 June 2019

Ralph een hoop herkenning in alles wat je schrijft. Ook ik heb een hoop moeten leren (Zware Burn Out) of eigenlijk ben ik er bijna uit. Dus leren van ervingsdeskundigen is voor mij de basis voor de toekomst. Niet alles zal bij mij werken, maar ik weet zeker dat het een fundament zal worden.

Ralph J. Siebers
Door

Ralph J. Siebers

op 17 June 2019

Dag Rik, wat een heftige periode heb jij dan gehad. Goed om te lezen dat je er bijna uit bent. Blijf wel oppassen alsjeblieft. Leuk om te lezen dat ik je heb kunnen helpen. Focus op één tip is al geweldig!

Petra
Door

Petra

op 14 June 2019

Hallo Ralph, Dank je wel. Zelfvertrouwen is voor veel mensen een issue. Ik werk veel met jongeren en ook daar is zelfvertrouwen vaak een pijnpunt. Starten met doelen stellen helpt op weg naar vertrouwen in jezelf krijgen.

Ralph J. Siebers
Ano
Door

Ano

op 18 June 2019

Wow, dankje

Ralph J. Siebers
Kenneth
Door

Kenneth

op 19 June 2019

Zit momenteel in een liefdsecrisies waar ik niet zie uit te komen. Toch hebben enkele zinnen me geraakt die me later kracht zullen geven!!! Bedankt Mr. Siebers. THXX!!!

Ralph J. Siebers
Door

Ralph J. Siebers

op 24 June 2019

Hey Kenneth, thanks voor je mooie woorden. Ik hoop dat je er kracht uit hebt gehaald. Onthoud wel dat er achter de wolken weer een mooie zon schijnt. Nu lijkt het misschien niet, maar er komen betere tijden aan!

Sabien
Door

Sabien

op 20 June 2019

Dank je!! Kan hier zeker wat 6. Heb me dan ook aangemeld voor de cursus zelfvertrouwen.

Sabien
Door

Sabien

op 20 June 2019

Excus. Moer zijn: kan hier zeker wat mee.

Ralph J. Siebers
Door

Ralph J. Siebers

op 24 June 2019

Hey Sabien, tof dat jij je hebt aangemeld voor een cursus van ons. Vanaf nu zijn wij er voor jou ;) We helpen je graag!

Josianne
Door

Josianne

op 1 July 2019

Dankjewel voor de interessante tips en informatie. Hier kan ik wat mee en zal het zeker delen met andere mensen.

Ralph J. Siebers
Door

Ralph J. Siebers

op 5 August 2019

Dag Josianne, bedankt voor je positieve reactie. Delen wordt zeer gewaardeerd. Samen maken we de wereld nóg mooier ;)

Kris
Door

Kris

op 2 July 2019

Hele goede tips! Dankje

Ralph J. Siebers
Brigitte
Door

Brigitte

op 5 July 2019

Dank voor deze goede tips

Ralph J. Siebers
Karina
Door

Karina

op 11 July 2019

Fantastisch

Ralph J. Siebers
Debbie
Door

Debbie

op 15 July 2019

Goed artikel met handige tips. dank voor het delen

Ralph J. Siebers
Door

Ralph J. Siebers

op 5 August 2019

Bedankt voor je positieve woorden Debbie! Graag gedaan. Ik wil je graag een mailtje sturen, maar het lukt niet. Zou je mij een mail kunnen sturen via zelfvertrouwen@post.com Dankjewel!

Sabrina
Door

Sabrina

op 31 July 2019

Super tips! Dank u!

Ralph J. Siebers
Stella
Door

Stella

op 10 August 2019

Dank je wel! De tips kan ik zeker goed gebruiken.

Ralph J. Siebers
Gerrie
Door

Gerrie

op 12 August 2019

Ik wil je bedanken voor de goede tips!

Ralph J. Siebers
Frank
Door

Frank

op 16 August 2019

Bedankt voor de tips! Ik ben op zeer jonge leeftijd agv adoptietrauma volledig afgesloten geraakt van mijn gevoelens en emoties. Afgelopen jaren hard gewerkt om weer toegang te krijgen tot mijn GEVOEL en dit is gelukt. :) Ik gebruik de tips om met mijn volwassene wat aardiger te zijn voor mijn nog zeer jonge kind.

Ralph J. Siebers
Door

Ralph J. Siebers

op 2 September 2019

Heftig verhaal Frank. Ik heb via de mail al contact met opgenomen.

kim
Door

kim

op 19 August 2019

Super boek en goede tips!!

Ralph J. Siebers
Danjella
Door

Danjella

op 20 August 2019

Heel hartelijk bedankt voor deze tips en informatie. Mooi en duidelijk omschreven....

Ralph J. Siebers
Magda Braekevelt
Door

Magda Braekevelt

op 21 August 2019

Dank je wel....je komt net op tijd in mijn leven.....en dat wil veel zeggen...…...

Ralph J. Siebers
Door

Ralph J. Siebers

op 2 September 2019

Dag Magda, bedankt voor je reactie. Ik ben heel benieuwd. Waarom kom ik net op tijd in je leven? Kan ik nog iets voor je doen?

Moniek
Door

Moniek

op 24 August 2019

Hartelijk dank voor de super tips.

Ralph J. Siebers
Door

Ralph J. Siebers

op 2 September 2019

Graag gedaan Moniek. Jij bedankt voor jouw reactie. Vind ik altijd leuk om te krijgen ;)

Karin
Door

Karin

op 29 August 2019

Supertips waar ik zeker gebruik van ga maken !!! Komt opt juiste moment

Ralph J. Siebers
Door

Ralph J. Siebers

op 2 September 2019

Hey Karin, wat goed om te lezen. Welke uitdagingen heb jij op dit moment?

Lies
Door

Lies

op 2 September 2019

Elke tip is hier heel waardevol - weliswaar weet je deze diep vanbinnen. Maar het uitgeschreven te zien vind ik wel een extra eye opener! De tips om HOE de tips om te zetten in praktijk zijn super handig! En heel leuk en herkenbaar. Ik vraag me enkel af, hoe begin je hieraan? Stel je voor jezelf een doelstelling op? 2 tips per week te verwerken in je leven? Of...ja wat nu he :-) Bedankt om deze te delen. Mijn grootste uitdagingen zijn: complimenten ontvangen en luisteren naar mijn lichaam. Groetjes, Lies

Ralph J. Siebers
Door

Ralph J. Siebers

op 4 September 2019

Bedankt voor je positieve zinnen Lies! Je hebt helemaal gelijk, het gaat om actie ondernemen en weten hoe? Een tip van ons is ook D3: Doen, doen en doen. Ik zag dat je lid bent geworden van onze ledenomgeving. Hierin wordt precies aangegeven hoe je het hoe moet aanpakken. De zelfvertrouwen expert cursus is top en raad ik je aan om als eerste te volgen. Tot gauw weer in de community, neem ik daar weer contact met je op ;) Veel succes en plezier!

Ralph J. Siebers
Kloeck
Door

Kloeck

op 2 September 2019

Hartelijk dank voor de tips, dit helpt eme echt. Ben ook geintereseerd in h dummieboek. Groetjes An

Ralph J. Siebers
Door

Ralph J. Siebers

op 4 September 2019

Dag An, wat leuk om je hier te zien. We hebben al even met elkaar gemaild. Ik stuur je weer een mailtje nu ;)

Regina
Door

Regina

op 12 September 2019

Leuk! Bedankt voor de tips! Voor mij is de belangrijkste tip: doen, doen, doen. Dus dat ga ik dan ook maar eens gewoon doen 😉

Ralph J. Siebers
Door

Ralph J. Siebers

op 23 September 2019

Haha, precies! Doen. Kom in actie, want actie wordt beloond!

Carina
Door

Carina

op 15 September 2019

Bedankt voor je tips nu weet ik hoe ik er kan aan werken

Ralph J. Siebers
Door

Ralph J. Siebers

op 23 September 2019

Hey Carina, goed om te lezen. Als ik nog iets voor je kan doen, hoor ik graag van je!

Anja
Door

Anja

op 20 September 2019

Bedankt voor de tips. Ik ga er direct mee aan de slag

Ralph J. Siebers
chantal
Door

chantal

op 21 September 2019

Nuttige en praktische tips, die je dagelijks toe kunt passen. Een aanrader, eigenlijk voor iedereen

Ralph J. Siebers
Door

Ralph J. Siebers

op 23 September 2019

Bedankt voor je mooie zinnen Chantal! Delen wordt gewaardeerd :)

Chris
Door

Chris

op 1 October 2019

Handige tips

Ralph J. Siebers
Karine Royemans
Door

Karine Royemans

op 4 December 2019

Heel veel nuttige tips. Zal er enkele kiezen om mee aan de slag te gaan en deze eerst onder de knie te krijgen. Gewoontes omvormen of nieuwe vaardigheden aanleren gaat nu eenmaal niet vanzelf en vraagt automatisatie (minimaal 6 weken consequent toepassen). Laat consequent handelen nu net één van mijn zwakke punten zijn. Niettemin wil ik er toch mee aan de slag gaan. Deze keer gaat het me 'wel' lukken.

Ralph J. Siebers
Door

Ralph J. Siebers

op 10 December 2019

Bedankt voor je mooie reactie Karine! Goed dat je aangeeft dat maar op enkele tips gaat focussen. Zeker weten dat het je gaat lukken! Ken je mijn gratis ebook ook al Karine

Evelien
Door

Evelien

op 16 December 2019

Bedankt voor de super tips!🍀

Marijke
Door

Marijke

op 18 December 2019

Hai Ralph, dank voor je tips. Het zijn er wat veel tegelijk, maar het goede nieuws is dat er dan altijd wat tussen zit waar je meteen mee aan de slag kunt. Of gewoon meer aandacht aan kunt geven waar je het wel wist maar een beetje hebt laten versloffen.. ;-)

Ralph J. Siebers
Door

Ralph J. Siebers

op 8 January 2020

Bedankt voor je reactie Marijke! Focus je op 1 tip is mijn advies, dan heb je al winst. Je kan er dan ook voor de volle 100% voor gaan! Succes!

Celina
Door

Celina

op 22 January 2020

Bedankt voor handige en interessante tips👍😊

Ralph J. Siebers
Door

Ralph J. Siebers

op 30 January 2020

Graag gedaan Celina! Heb je mijn boek ook gratis gedownload?

Nicole
Door

Nicole

op 24 January 2020

Na een diep dal en een jarenlange pittige klim de berg omhoog, Eindelijk boven maar nu met zelfvertrouwen nieuwe stappen durven zetten. Dat is waar ik op dit moment mee bezig ben in mijn leven. De eerste durfstap is gezet, een nieuwe baan, nu stap voor stap verder. Zelfvertrouwen is voor mij nog steeds een uitdaging maar deze waardevolle tips kunnen hierbij zeker helpen. Dank je wel hiervoor!!

Ralph J. Siebers
Door

Ralph J. Siebers

op 30 January 2020

Graag gedaan Nicole. Je geeft het zelf al aan; alles gaat stap voor stap. Maak de stappen niet te groot. Ook jij gaat er komen <3

Elsje
Door

Elsje

op 12 February 2020

Dank je voor alle tips, steun en info!

Ralph J. Siebers
Ingrid
Door

Ingrid

op 27 February 2020

Dank je wel

Ralph J. Siebers
Evelien
Door

Evelien

op 3 June 2020

Dank je voor de goede tips

Ralph J. Siebers
Mara
Door

Mara

op 5 June 2020

Bedankt voor de goede tips, sommige zijn eigenlijk zo vanzelf sprekend dat je ze daardoor eigenlijk niet meer ziet, dus een goede reminder om ze hier te lezen. Tip 10 vind ik een lastige, want ik voel me altijd schuldig als ik niets doe., maar dat ik daarmee mijn eigenwaarde odnerujit haal had ik me nog niet ebseft, dus dank je wel. En de collage ga ik zeker uitproberen.

Ralph J. Siebers
Sendy
Door

Sendy

op 8 June 2020

Fijn ook om te lezen dat meer mensen dezelfde. Problemen hebben.

Ralph J. Siebers
Pur
Door

Pur

op 10 June 2020

🥰

Ralph J. Siebers
Vicky
Door

Vicky

op 28 June 2020

Interessante tips!

Ralph J. Siebers
Marion
Door

Marion

op 28 June 2020

Dank je wel Ralph voor de interessante en erg nuttige tips. M'n zelfvertrouwen kan wel een boost gebruiken en ga met je tips aan de slag, dat betekent veel oefenen en doen!

Ralph J. Siebers
Marie
Door

Marie

op 3 July 2020

Ik weet dat ik nog een lange lange weg te gaan heb .. nooit positieve feedback gekend vroeger .. en nu enorm moeilijk om die te aanvaarden .. hopelijk helpt dit menopweg om mijn zelfvertrouwen te voeden en ook zo mijn communicatie te verbeteren die nu vrij "agressief" is.. bedankt voor de tips, ik ga proberen, al is het enorm moeilijk ..

Ralph J. Siebers
Nicole Zoetelief
Door

Nicole Zoetelief

op 7 July 2020

Hier kan ik zeker wat mee. Dank je wel. Nicole

Ralph J. Siebers
Door

Ralph J. Siebers

op 17 July 2020

Graag gedaan Nicole, bedankt voor je berichtje. Tip: gebruik ook de zoekbalk hieronder. Ik heb over honderden onderwerpen geschreven ;)

Susan
Door

Susan

op 7 July 2020

Interessant! Dankjewel Ralph!

Ralph J. Siebers
Juliette
Door

Juliette

op 10 July 2020

Met veel plezier kijk ik uit naar je mails. Nuttige tips die je ook hier deelt en waar we mee aan de slag kunnen! Dankjewel Ralph

Ralph J. Siebers
terry
Door

terry

op 17 July 2020

dankjewel voor al je goede adviezen en de nuttige mails waardoor ik iedere keer een goed gevoel krijg. Ben er aan het werken om de tips echt toe te passen!!!

Ralph J. Siebers
Helma
Door

Helma

op 26 July 2020

Bedankt voor de leuke luchtige nuttige tips! Ook de zoekbalk hieronder is handig!

Ralph J. Siebers
Door

Ralph J. Siebers

op 19 August 2020

dankjewel voor je opmerking Helma. De zoekbalk wordt inderdaad goed gebruikt. We hebben over alles geschreven :)

Reactie plaatsen

Sportzomer 2021Sportzomer 2021

Wil je meer zelfvertrouwen?

arrow_drop_up arrow_drop_down