arrow_drop_up arrow_drop_down
27 oktober 2008 

Expert Zelfvertrouwen: van negatieve naar positieve focus

Het lijkt een open deur en toch is dat het niet. Expert Zelfvertrouwen ontstaat door je aandacht te verleggen van het negatieve naar het positieve. Door de nadruk te leggen op wat je wel wilt in plaats van wat je niet wilt. Makkelijk toch? Helaas blijkt het tegengestelde waar. Want wist jij dat, als je 18 jaar oud bent, je al 180.000 keer hebt gehoord wat je NIET goed hebt gedaan.

Voor de snelle rekenaars: dat is gemiddeld 1,1 keer per uur! Daar staat tegenover dat je in diezelfde 18 jaar slechts 20.000 keer hebt gehoord wat je goed hebt gedaan. Als je daarbij bedenkt dat van die 20.000 keer een groot gedeelte valt in je eerste drie levensjaren, dan weet je dat jij gemiddeld twee keer per dag hoort wat goed gaat. Snel voorbeeld: wat stond er boven je proefwerk?

Jazeker: zoveel fouten in plaats van zoveel goed! En ga maar door. Bedenk ook nu even voor jezelf: wanneer gaf jij iemand voor het laatst een compliment en wanneer zei je tegen iemand dat hij iets niet goed deed? Inderdaad… Kortom: je focus ligt bijna tien keer meer op wat fout gaat in het leven. Een vooral onbewust geregisseerd proces.

Wie er dus in slaagt om de focus van het leven te gaan veranderen naar positief en wat je wel wilt, die werkt daarmee direct aan zijn eigen waarde. Misschien goed om vandaag toch eens te gaan beginnen met wat meer complimenten uitdelen!? (Je zou er zomaar eentje terug kunnen krijgen!)

Reactie plaatsen