50 Tips om direct jouw zelfvertrouwen te vergroten boek

Wil je meer zelfvertrouwen?

Gebrek aan zelfvertrouwen en hoe deze te overwinnen
24 december 2019 

Gebrek aan zelfvertrouwen en hoe deze te overwinnen

Bijna ieder van ons moet een gebrek aan zelfvertrouwen ervaren op een bepaald moment in zijn of haar leven. Wat de reden ook is, gebrek aan zelfvertrouwen is een fase vol zelftwijfel en angst. Hierdoor voel je je kwetsbaar, onzeker en fragiel en verlies je het vertrouwen in jezelf.

Tekenen van een gebrek aan zelfvertrouwen

Als je jezelf de laatste tijd betrapt hebt in één van onderstaande situaties, weet dan dat je te weinig zelfvertrouwen hebt.

Negatief praten over jezelf

Eén van de belangrijkste tekenen van gebrek aan zelfvertrouwen, is negatief praten over jezelf, bijvoorbeeld “Ik wou dat ik slimmer was”, “Ik wou dat ik dunner was”, “Ik ben niet goed genoeg om iets te doen”, “Ik denk dat ik de vaardigheid niet heb”, enzovoort.

Deze lijst kan heel ver gaan en je aandacht erop zal onverdeeld zijn. Je kunt je niet van die woorden afhouden, terwijl het in feite een negatieve zelfbespreking en een valse perceptie van jezelf is. Dit kan je zelf veranderen in een positieve houding.

Ik denk niet dat ik zo goed ben als anderen

Een slechte gewoonte geassocieerd met een gebrek aan zelfvertrouwen, is dat je gaat vergelijken. Jezelf vergelijken met anderen is een vorm van zelfkwelling. Hierbij kies je ervoor om jezelf te vergelijken, afhankelijk van criteria of eigenschappen die je zwakker en incompetent doen lijken.

Je kiest er in dit geval voor om de tekortkomingen van mensen te negeren en je te concentreren op één ding dat je mist. Dit gedrag is zeker schadelijk voor je zelfvertrouwen.

Ik vraag me af wat mensen van me denken

De behoefte aan goedkeuring is een essentieel teken dat een gebrek aan zelfvertrouwen vertoont. Dit maakt dat je afhankelijkheid van het oordeel van anderen ontwikkelt. Niet doen, dit ben je niet waard.

Je laat jouw vermogens en beperkingen bepalen door hun kritiek of lof en je maakt je zorgen over wat mensen van je denken en of ze je echt leuk vinden.

Zwakte en gebreken willen compenseren via het woord nooit

Punten van zwakte en gebreken, iedereen heeft ze. Ook al hoef je ze niet echt te compenseren, toch probeer je dit. Een gebrek aan zelfvertrouwen geeft je dat gevoel.

Het woord “nooit” gebruiken, is een manier om dit gebrek te willen compenseren, bijvoorbeeld “Ik raak nooit van slag”, “Ik heb nog nooit zo gehandeld”, “Ik heb nooit problemen”, enzovoort.

Dat komt omdat

Iedereen maakt wel eens fouten in het openbaar, bijvoorbeeld een glas laten vallen of iets morsen. Terwijl zelfverzekerde mensen geen reden geven voor deze fouten, zal een onzeker persoon dat wel doen.

Deze zal excuses geven voor zowel grote, als kleine fouten, bijvoorbeeld “Ik moet moe zijn vandaag” of “Goh, soms ben ik dom”. Mensen zonder zelfvertrouwen, schamen zich over dergelijke fouten.

Omgaan met kritiek

“Als je weinig zelfvertrouwen hebt, kan je niet om met kritiek en zal je onmiddellijk een defensieve houding aannemen. Meer zelfs, want je zal deze kritiek persoonlijk opvatten”

Zelfverzekerde mensen luisteren daarentegen zorgvuldig naar kritiek. Ze kijken ernaar of het constructief of destructief is. Als het constructief is, accepteren zij het, zo niet, dan negeren zij het. In mijn gratis boek met 50 zelfvertrouwen tips ga ik hier ook veel dieper op in. Klik op deze link om mijn boek gratis te downloaden…

Oh, dat was niets

Onzekere mensen hebben de neiging om complimenten te negeren, want ze vertrouwen niet echt op hun eigen capaciteiten. Diep vanbinnen voelen ze niet dat ze die lof verdienen. Ze denken dan bijvoorbeeld “Oh, het was niets, ik had beter kunnen doen, en iedereen kan dat doen”.

Bang zijn

Een gebrek aan zelfvertrouwen wordt meestal geassocieerd met angst. Onzekere mensen hebben de neiging om veel angsten te hebben, zoals angst om risico's te nemen, angst voor kritiek, faalangst, angst dat mensen hen wel of niet leuk vinden, bang zijn dat ze iets verkeerds doen, enzovoort.

“Deze angst zal ertoe leiden dat ze niet initiatiefrijk zijn, maar aarzelend als het gaat over het nemen van beslissingen in hun leven”

Wat kun je doen om zelfvertrouwen terug te krijgen?

Als je jezelf herkent in het hebben van te weinig zelfvertrouwen, kan je daar wat aan doen!

Jij bepaalt wie je bent

Heb een beter begrip voor jezelf en laat andere mensen je capaciteiten of beperkingen niet definiëren. Dit betekent niet dat je de mening van anderen volledig moet verwerpen.

Wees realistisch en weet dat iedereen zwakke en sterke punten heeft. Definieer je vaardigheden en vertrouw je op je eigen oordeel.

Geloof dat fouten onvermijdelijk zijn

Fouten maken deel uit van onze menselijke aard. Het is ons recht om fouten te maken. Soms moet je geloven dat het onvermijdelijk is. Laat de angst om fouten te maken je niet beletten om acties te ondernemen. Het is immers een groter leed om spijt te hebben dat er helemaal niets is gedaan, dan te hebben geprobeerd en gefaald.

Overwin je angst

Angst is een verborgen psychologische barrière. Het is het enige attribuut in jou dat je ervan weerhoudt om met vertrouwen te communiceren.

Stel geen onmogelijke normen

Een gebrek aan zelfvertrouwen leidt soms tot perfectionisten. Je leeft in een eigen wereld waarin je denkt dat je perfect moet zijn om de moeite waard te zijn. Dat gebeurt nooit en dat kan ervoor zorgen dat je zelfvertrouwen nog meer degradeert, dus stop met het stellen van hoge normen waaraan je nooit kunt voldoen.

“We zijn niet perfect, we maken allemaal fouten en we hebben allemaal tegenslagen. Dat mag ons echter nooit weerhouden om onze doelen te bereiken”

Kennis van iets ontwikkelen

Sta jezelf bij met kennis, volg lessen, lees meer of studeer iets nieuws. Kennis is macht en deze kracht zal je zelfvertrouwen zeker een boost geven.

Stop met negatieve zelfpraat

We weten al wat negatieve zelfpraat is, en we weten dat het kan worden veranderd in een positieve houding. Het enige dat je hoeft te doen, is objectief zijn.

Niemand is perfect en niemand heeft geen natuurlijke kwaliteiten en capaciteiten. Definieer je capaciteiten, definieer je kwaliteiten, schrijf ze steeds opnieuw op totdat je erin gelooft en stop met te hard voor jezelf te zijn.

Gebrek-aan-zelfvertrouwen-sporten

Maak een nieuw zelfbeeld

Soms wordt het gebrek aan zelfvertrouwen veroorzaakt door het slechte zelfbeeld van de persoon. Het zelfbeeld is je mentale beeld, hoe je jezelf fysiek ziet. Het zelfbeeld maakt deel uit van het zelfconcept dat de totale bundel van overtuigingen is die je over jezelf hebt, die verborgen is in je onderbewustzijn, zoals bijvoorbeeld “ik ben dik”, “ik ben ongeorganiseerd”, enzovoort.

Een slecht zelfbeeld kan je dus krijgen wanneer je denkt dat je dik, lelijk en onaantrekkelijk bent. Dit wordt meestal op jonge leeftijd ontwikkeld door slechte ervaringen met kritiek.

Een slecht zelfbeeld beïnvloedt je gedrag en het maakt je verlegen. De enige manier om je slechte zelfbeeld te herstellen, is om een ​​nieuw zelfbeeld te creëren. Want zodra je jezelf vertrouwt, zal je heel gelukkig zijn in het leven!

Reactie plaatsen

shop-van-zelfvertrouwen-com
arrow_drop_up arrow_drop_down