arrow_drop_up arrow_drop_down
Gebrek aan zelfvertrouwen
30 april 2019 

Gebrek aan zelfvertrouwen

Mensen die kampen met een gebrek aan zelfvertrouwen en eigenwaarde zijn nooit zo geboren. Heb jij ooit een baby gezien die onzeker was, die gebrek aan zelfvertrouwen en eigenwaarde had? Dan mag je mij mailen, want die bestaan volgens mij niet.

Gebrek aan zelfvertrouwen en eigenwaarde ontstaat altijd tijdens je leven. Door wat anderen tegen je zeggen, door wat jij bent gaan vinden over jezelf en door het opdoen van ervaringen.

Gebrek aan zelfvertrouwen en de 5 geluksgebieden

Gebrek aan zelfvertrouwen kun je hebben op diverse vlakken. Ik werk zelf altijd met de zogenaamde vijf geluksgebieden: je fysieke gezondheid, je werk/ studie of carrière, je bezittingen, de zin die je aan het leven geeft en je relaties.

Als het op één van die gebieden niet goed loopt, dan heeft dat effect op de andere gebieden. En dat knaagt dan weer aan je zelfvertrouwen.

Voorbeeld geluksgebieden

Als ik mij fysiek niet goed voel, ik ben te zwaar, heb een slechte conditie of pijnklachten, dan heeft dat effect op de mensen om mij heen. Ik klaag wat meer over hoe ik mij voel en dat heeft effect op mijn relaties. Op die met mezelf en die met anderen.

En als ik het op mijn werk niet goed doe en daar kritiek krijg of last heb van chronische stress, hoe zal ik dan zijn als ik 's avonds thuis kom? Kortom, elk geluksgebied is aan elkaar gelinkt en het ene beïnvloedt rechtstreeks het andere.

geluksgebieden expert zelfvertrouwen

Jouw onbewuste ligt dwars

Veel mensen willen wel meer zelfvertrouwen en eigenwaarde, maar slagen daar simpelweg niet in. Dat komt omdat je onbewuste consequent dwars ligt en/of je vaak zelf niet goed ziet hoe het komt dat je gebrek aan zelfvertrouwen hebt of onzeker bent.

Dat heeft te maken met zogenaamde kernovertuigingen. We hebben allemaal een aantal overtuigingen die ons ondersteunen. Diezelfde overtuigingen kunnen ons echter ook behoorlijk dwars zitten.

Energie verbruiken

Toen ik een jaar of 20 was, had ik als overtuiging ‘Ik kan het niet'. Dat betekende dat ik niet het zelfvertrouwen had dat ik ‘goed' in dingen was en een ‘bijdrage' kon leveren. Het effect was dat ik extra goed mijn best ging doen om te bewijzen dat ik het wel kon. En daardoor had ik enorme drive en enthousiasme in de dingen die ik deed.

Het effect was dat ik slecht was in delegeren, alles zelf wilde doen, anderen overschreeuwde om te laten zien hoe ‘goed' is was en mijn energie tot op het bot verbruikte. En wat ik ook deed en hoe goed ik het ook deed, ik geloofde het zelf niet.

Telkens was er dat ‘stemmetje' in mijn gedachten (jouw interne criticus) die zei: ‘Zie je wel, je kunt het niet'. Hierdoor kreeg ik een burn-out en pas vanuit die rust ben ik de andere kant van de overtuiging ‘Ik kan het niet' gaan ontdekken.

Burn-out

Ik kwam er tijdens mijn gedwongen rustperiode achter dat als ik de overtuiging had dat ‘ik het niet kon' ik de omgedraaide overtuiging ‘ik kan het wel' ook moest hebben!

Als ik die namelijk niet zou hebben, zou ik ook niet weten hoe het voelt om iets niet te kunnen. Als we altijd in het donker zouden leven, zouden we niet beter weten, want er is immers geen licht. Nu er licht is, weten we wat dat is en is altijd in het donker leven geen pretje.

Die wetenschap was voor mij een totale openbaring. Het betekent namelijk dat iedereen (OOK JIJ!) zowel de negatieve kernovertuigingen als de positieve kernovertuigingen in zich herbergen. En dat het een kwestie is van de juiste kant van de overtuiging ‘aan te zetten'.

Positieve en negatieve overtuigingen

Vanuit het besef dat je zowel positieve als negatieve overtuigingen hebt en dat het aan jezelf ligt welke kant van de overtuiging je hebt ontwikkeld en voorrang geeft, besefte ik dat het altijd aan mij ligt of ik zelfvertrouwen heb of niet. Daarmee was voor mij de weg naar verandering geopend. Dit geldt natuurlijk niet voor mij alleen, het geldt voor iedereen.

“Iedereen kan volop zelfvertrouwen en eigenwaarde hebben en onzekerheid loslaten als de focus maar op de positieve kant van de overtuiging ligt”

In de tips, technieken en trainingen die ik heb gecreëerd werk ik altijd met tien overtuigingen. Zowel positief als negatief. En daarnaast werk ik met zogenaamde basisbehoeften. Dat zijn behoeften die we als mensen allemaal met elkaar delen.

Basisbehoeften

Het gaat dan om behoeften als zorg, liefde, aandacht enzovoort. En zodra er verstoringen in die basisbehoeften ontstaan tijdens je opvoeding, dan worden overtuigingen negatief. Je wordt immers niet ‘gevoed' in de behoeften die voor jou essentieel zijn. Met alle gevolgen voor je zelfvertrouwen en eigenwaarde van dien.

In de jaren die volgden heb ik mij gestort op het ontwikkelen van een methode om zelfvertrouwen te optimaliseren, om Expert Zelfvertrouwen te worden. En ik ben gaan ontdekken dat iedereen die Expert Zelfvertrouwen kan zijn en in principe ook al is. Door een aantal simpele vragen te stellen en die tot in de kern te beantwoorden, leg je de basis tot verandering en kun je met diverse technieken, tips en trainingen succesvol zijn in je veranderingsproces op weg naar Expert Zelfvertrouwen.

Zelfvertrouwen expert

Het goede nieuws is dat de vijf vragen zo simpel zijn, dat iedereen ze kan beantwoorden. En met die antwoorden in de hand is het zetten van de volgende stap makkelijker: actie ondernemen om door middel van de zogenaamde T3 Matrix: Tips, Technieken, Training te komen tot meer eigenwaarde en zelfvertrouwen.

“Dit alles onder het motto: Expert Zelfvertrouwen = 100% Waardigheid x 100% Vaardigheid”

Ofwel, je krijgt meer zelfvertrouwen door te oefenen (Vaardigheid) en door aan je eigenwaarde te werken (Waardigheid).

Bekijk via deze link of één van onze cursussen bij jou past. Actie wordt beloond. Je hoeft het alleen nog maar te doen. En dat is precies waarom heel veel mensen nooit zelfvertrouwen zullen hebben. Het ontbreekt ze aan D3: Doen, Doen, Doen! En jij kunt de uitzondering op de regel zijn!

Reactie plaatsen

Wil je meer zelfvertrouwen?