Zelfvertrouwen
Redactie
Zelfvertrouwen
02/05/2019
5 min

Wat zijn de valkuilen van teveel zelfvertrouwen?

02/05/2019
5 min

Zelfvertrouwen is zeker zijn van jezelf dat je bepaalde dingen kunt, maar ook dat je van jezelf weet wat je niet kunt. En dat je daarvoor hulp durft te vragen. Dat laatste is een heel belangrijke toevoeging.

Bewust zijn van alles wat je wel kunt

Zelfvertrouwen wil echt niet zeggen dat je overal goed in bent, maar wel dat jij je bewust bent van alles wat je kunt en wat niet. Zelfvertrouwen wil tevens zeggen dat jij accepteert dat je niet alles zelf kunt doen.

Als je voldoende zelfvertrouwen hebt durf je (vol zelfvertrouwen) de hulp die je nodig hebt ook te zoeken en erom te vragen. Je kent jezelf, zowel je sterke als ook je minder sterke (zwakke) kanten. Genoeg zelfvertrouwen hebben is heel prettig en de basis voor een gelukkig en succesvol leven.

Een teveel aan zelfvertrouwen?

Voor zelfvertrouwen in 15 stappen" data-excerpt="We   zijn niet met vertrouwen in een ander, hoe ga je ermee om?\' data-excerpt=\'Weinig vertrouwen in een ander, hoe ga je ermee om? Mensen vragen ons weleens: wat is nu de reden van jullie succes? Om eerlijk te.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/psychologievansucces.nl/6686/verbeter-je-zelfvertrouwen-790x320.png" class="smart-content-link sc-link" href="https://psychologievansucces.nl/verbeter-je-zelfvertrouwen/">zelfvertrouwen in 15 stappen" data-excerpt="We   zijn niet met vertrouwen in een ander, hoe ga je ermee om?\' data-excerpt=\'Weinig vertrouwen in een ander, hoe ga je ermee om? Mensen vragen ons weleens: wat is nu de reden van jullie succes? Om eerlijk te.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/psychologievansucces.nl/6686/verbeter-je-zelfvertrouwen-790x320.png" class="smart-content-link sc-link" href="https://psychologievansucces.nl/verbeter-je-zelfvertrouwen/">zelfvertrouwen in 15 stappen" data-excerpt="We   zijn niet met vertrouwen in een ander, hoe ga je ermee om?\' data-excerpt=\'Weinig vertrouwen in een ander, hoe ga je ermee om? Mensen vragen ons weleens: wat is nu de reden van jullie succes? Om eerlijk te.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/psychologievansucces.nl/6686/verbeter-je-zelfvertrouwen-790x320.png" class="smart-content-link sc-link" href="https://psychologievansucces.nl/verbeter-je-zelfvertrouwen/">zelfvertrouwen is zelfbewustzijn nodig. Weten wat je kunt en waar je grenzen liggen. Teveel is nooit positief, teveel zelfvertrouwen ook niet. Je kunt dan behoorlijk arrogant overkomen op je omgeving en mensen juist (onbewust) afstoten. Een juiste balans van je zelfvertrouwen is essentieel. Maar wat gebeurt er als je toch teveel zelfvertrouwen hebt?

Voorbeeld van teveel zelfvertrouwen

Vol zelfvertrouwen begin je bijvoorbeeld aan een nieuwe baan. Je pakt alles aan, hoeft geen uitleg, je begrijpt het allemaal wel en gaat aan de slag. Je hebt geen ervaring, maar door het teveel aan zelfvertrouwen denk jij alles wel aan te kunnen.

Dat het onmogelijk is blijkt uit het feit dat jouw werkzaamheden niet van de kwaliteit zijn die ze moeten zijn. Jij vindt jezelf misschien zo goed, dat je de schuld daarvan bij je collega’s legt. Je neemt zelf niet de verantwoording, jij blijft buiten schot, want door je teveel aan zelfvertrouwen zie jij je eigen fouten niet! Een grote valkuil die je leven snel negatief kan veranderen.

Zelfvertrouwen en kinderen

De meeste kinderen zijn vol zelfvertrouwen als ze klein zijn. Ze hebben veel fantasie en maken de grootste bouwwerken, de mooiste tekeningen, klimmen er op los en voetballen als een professional. Kinderen zijn nog niet bang om fouten te maken.

“Vaak totdat er teveel negatieve invloeden van buitenaf op hen af komen. Dat kan van de ouders, broers en zusjes zijn, maar ook klasgenootjes en buurtgenootjes kunnen hier grote invloed op hebben”

Het ene kind is daar meer vatbaar voor dan het andere. Het meest pure gaat van het kind af, zodra het te maken krijgt met negatieve kritiek. Het zal voortaan twee keer nadenken voordat het vol zelfvertrouwen een tekening laat zien, die door anderen wordt afgekeurd of waardoor het wordt uitgelachen.

Goede basis voor kinderen

Een goede basis voor het kind is dus ook wat betreft zelfvertrouwen essentieel. Het is erg belangrijk dat elk kind positief over zijn of haar mogelijkheden moet leren denken. Een opbouwende relatie tussen ouders en kind, die daarbij zal helpen, ontstaat niet vanzelf, daar moet aan gewerkt worden.

Verloopt dit proces goed dan zal het kind evenwichtig opgroeien en voldoende zelfbewustzijn mee krijgen voor een succesvolle toekomst.

Wat geef je later mee aan je kind?

Je kunt je kind veel speelgoed geven en de nieuwste telefoon enz. Als je een cadeau wilt geven waarvan je kind levenslang profijt heeft, dan geef jij je kind zelfvertrouwen mee. Niet teveel en niet te weinig, maar zorg voor de juiste balans.

Weet je niet hoe je dit moet aanpakken, vraag hulp als je denkt dat je hierin te kort schiet. Je bent niet de enige ouder die zich hiermee geen raad weet, vooral niet als jij dit grote cadeau nooit van je eigen ouders hebt mogen ontvangen.

Krijgt jouw kind echter teveel zelfvertrouwen, omdat jullie als ouders hem of haar altijd de hemel in hebben geprezen, ongeacht wat je kind ook deed, dan wordt jouw kind onuitstaanbaar voor zijn of haar klasgenootjes. Wanneer het altijd alles beter weet en dat ook uit dan komt dat over als arrogant en wie wil er met zo’n kind omgaan?

Wat-zijn-de-valkuilen-van-teveel-zelfvertrouwen-voetballen

Wat zijn de gevolgen van teveel zelfvertrouwen?

Zoals geen of weinig zelfvertrouwen invloed heeft op je dagelijkse leven, is dat ook het geval als je teveel zelfvertrouwen hebt. Mensen kunnen je namelijk gaan mijden, omdat jouw zelfvertrouwen neigt naar arrogantie.

Zelfoverschatting, blaken van teveel zelfvertrouwen, arrogant gedrag, allemaal hebben ze een vieze bijsmaak.

Het is natuurlijk prima om te werken aan jouw zelfvertrouwen, je zelfbewustzijn, je wordt er mentaal sterker door, maar sla niet door. Soms weet je niet dat je op anderen overkomt als een arrogant persoon. Je merkt het echter als goede contacten verloren gaan!

Zelfvertrouwen is prima, teveel echter niet. Blijf naar anderen luisteren, blijf de mening van anderen respecteren, je hoeft het niet altijd eens te zijn, maar schop niet overal tegenaan, nu je het durft.

Overmoedig door te veel zelfvertrouwen

Teveel zelfvertrouwen kan leiden tot het maken van fouten. Je wordt overmoedig en neemt meer risico’s. Op zich hoeft dat niet verkeerd af te lopen, van je fouten kun je leren. Neem je echter geen verantwoordelijkheid voor jouw fouten, dan ben je arrogant.

Mensen in jouw omgeving, denk aan collega’s, krijgen zelfs een hekel aan je. Je kunt zo overtuigd zijn van je gelijk, zoveel zelfvertrouwen hebben, dat jij geen moment twijfelt aan jezelf. Toch dien je in bepaalde gevallen, bij teveel zelfvertrouwen, een stapje terug te doen en je verantwoordelijkheid nemen, schuld of fout toegeven.

Hoe werk je aan je zelfvertrouwen?

Vind de juiste balans van zelfvertrouwen door het volgen van een cursus of training. Een goede balans van je zelfvertrouwen is essentieel voor een fijn leven. Wil je meer weten of leren over zelfvertrouwen in de juiste proporties dan kun je daarvoor een training gaan volgen.

Neem voor jezelf enkele mensen uit je directe omgeving onder de loep en kijk naar hun zelfvertrouwen, hoe komen zij op je over? Wie is een goed voorbeeld voor jou (zonder een kloon te willen zijn) en wie juist niet?

Praat veel met mensen, durf kritiek te geven en te ontvangen (mag ook opbouwend zijn). Evalueer belangrijke gesprekken, haal daar je leermomenten uit! Contacten met anderen zullen verbeteren, je krijgt meer energie en je haalt meer uit het leven met de juiste balans aan zelfvertrouwen. Geen zelfvertrouwen of een teveel ervan? Ga aan de slag en werk aan de juiste verhouding.

Je bent hiervoor gelukkig op de juiste pagina terechtgekomen. Kunnen we iets voor jou betekenen op het gebied van zelfvertrouwen? En alles wat met zelfvertrouwen te maken heeft?

Reacties